Raskrinkavanje.ba

Snimak napada divlje svinje nije nastao na Jahorini

Napad divlje svinje na skijaše za koji se tvrdi da se desio na Jahorini snimljen je zapravo na skijalištu u Japanu.

Foto: maksymfesenko, Freepik 

Na Instagramu je 25. januara 2024. godine objavljen videosnimak na kojem divlja svinja trči preko skijališta i napada jednog “bordera”, potom nasrće na drugog i nakon toga bježi. Osim što se na snimku može čuti muškarac koji šaljivo “navija” za svinju, preko snimka je ispisano da se napad desio na Jahorini.

Da nisam snimio niko mi ne bi vjerovao 😂

Snimak Napada Divlje Svinje Nije Nastao Na Jahorini 1

U vrijeme pisanja analize ova je objava na Instagramu imala preko 48.000 “lajkova” te više od 360 komentara. Videosnimak s istim natpisom objavljen je i na TikToku (link), Facebooku (link, link) i na YouTubeu (link, link).    

Portal Dnevno (.hr) je 29. januara objavio i tekst u kojem se tvrdi da je divlja svinja napala “bordere” na Jahorini. Ovaj tekst više nije dostupan online, ali mu se moglo pristupiti putem Googleove privremene memorije.

Divlja svinja napala bordere na Jahorini: Lik je navijao i veselio se njihovoj nesreći

Grupa bordera pamtit će zimsko druženje po iznenadnom napadu divlje svinje na popularnom zimskom sportsko-rekreativnom centru Jahorina. No, ono što iznenađuje više od kratkog, a čini se i bez posljedica, napada divlje svinje je reakcija muškarca koji se čuje u pozadini.

Ovaj tekst preuzeli su istog dana portali Slobodna Bosna i Cazin (.ba)

Šta su činjenice? 

Videosnimak nije nastao na Jahorini. Pred kraj videosnimka može se vidjeti zastavica na skijalištu s natpisom koji nije latinični. 

Snimak Napada Divlje Svinje Nije Nastao Na Jahorini 2

Slika: Zastavica na skijaškoj stazi.

Korištenjem alata Google Lense došli smo do fraze “集合場所” koju je Google prevoditelj s japanskog jezika preveo kao “mjesto sastanka”. 

Snimak Napada Divlje Svinje Nije Nastao Na Jahorini 3

Slika: Prevod natpisa sa zastavice. Izvor: Google prevoditelj

Daljnjom pretragom pronašli smo identičan videosnimak koji je objavljen 9. februara 2023. godine na Instagram profilu prodavnice skijaške opreme Joey’s Myoko. Myoko je naziv planine (zapravo aktivnog vulkana) u Japanu s brojnim skijalištima i resortima izgrađenim na njenim padinama. Navedena prodavnica nalazi se u podnožju planine, u mjestu Akakura (1, 2). 

U opisu videosnimka navodi se da je skijaš po povratku u prodavnicu (vjerovatno zbog posudbe opreme) kazao da mu je vezicu za snowboard polomila divlja svinja koja se zaletjela u njega. Vlasnik, koji u početku nije vjerovao u tu priču, objavio je videosnimak koji je neko napravio kao dokaz da je takvo nešto ipak bilo moguće.

“Divlji vepar zaletio se u mene i slomio mi vezove za snowboard”. Ovo je rekao naš kupac kada smo se vratili u trgovinu. Rekao sam: “Nema šanse”. Desetka za trud, dobra priča. Pa vjerovali ili ne, neko je to snimio. Ovo je dokaz. #myoko #snowboarding #wild #pig #jerryoftheday #digmyquiver #natureismetal

Snimak Napada Divlje Svinje Nije Nastao Na Jahorini 4

Prema tekstu japanskog javnog medijskog servisa NHK, može se zaključiti da se incident desio 7. februara 2023. godine u skijaškom resortu Alpenblick Snow na planini Myoko:

Službenici odmarališta i policija kažu da je životinja bila duga oko metar. Kažu da je vepar pobjegao kada je osoblje upalilo sirenu motornih saonica.

Voditelj odmarališta Hazawa Kazuhiko kaže da je bio iznenađen jer se divlja svinja nikada nije pojavila na padini. Kaže da će odmaralište pojačati patrole i poduzeti druge mjere opreza.

Na ovom videosnimku, koji je objavljen 10. februara 2023. godine, napad divlje svinje na skijaša može se vidjeti i iz drugih uglova. U naslovu videosnimka također se navodi da je nastao na skijalištu u Japanu. 

Snimak Napada Divlje Svinje Nije Nastao Na Jahorini 5

Slika: Momenat napada divlje svinje snimljen iz drugog ugla. Izvor: YouTube 

 Budući da se napad divlje svinje nije desio na Jahorini, nego na skijalištu u Japanu prije gotovo godinu, najranije objave u kojima se tvrdi da je riječ o prizoru s bh. planine ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sve kasnije objave videosnimka u kojima se to tvrdi ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti

Napomena

1.2.2024. Portal Slobodna Bosna dopunio je ocijenjeni članak činjenicama iz ove analize, pa mu je dodana i ocjena ispravljeno.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 29.01.2024

Dnevno.hr: Divlja svinja napala bordere na Jahorini: Lik je navijao i veselio se njihovoj nesreći

Grupa bordera pamtit će zimsko druženje po iznenadnom napadu divlje svinje na popularnom zimskom sportsko-rekreativnom centru Jahorina. No, ono što iz...

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 29.01.2024

Cazin.ba: Incident na Jahorini: Divlja svinja napala bordere, “objektivna publika” je podržavala i huškala!? (VIDEO)

Grupa bordera zauvijek će pamtiti zimsko druženje u popularnom sportsko-rekreativnom centru Jahorina po iznenadnom napadu divlje svinje. No, ono što i...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 29.01.2024

Slobodna Bosna: INCIDENT NA JAHORINI: Divlja svinja napala bordere, "objektivna publika" je podržavala i huškala!? (VIDEO)

“I ovo se događa” stoji u opisu snimke koja je prikupila na hiljade pregleda na društvenim mrežama

  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Ispravljeno