Snimak orla koji lebdi ipak nije “neobjašnjiv”

Na Facebooku se dijeli prošlogodišnji videosnimak orla koji “visi” u zraku iako ne maše krilima. Snimak je predstavljen kao neobjašnjiv, ali to nije tako.

Foto: Flickr

Na Facebooku je 28.11.2022. godine objavljen videosnimak spašavanja ptice koja naizgled lebdi u zraku i ne maše krilima. Snimak je podijeljen uz sugestivni zaključak da “niko ne može objasniti šta se dešava na nebu u Maleziji”.

Nitko ne može objasniti što se događa na nebu u Maleziji.

Pažljivo promatrajte pticu, još uvijek se miče kada je se dodirne

Autor/ica objave posebno naglašava dio videosnimka gdje se ptica diže prema gore nakon što je dodirnuta štapom, i dalje bez mahanja krilima.

Korisnici/e Facebooka reagovali/e su na sugestivni opis “neobjašnjivog” događaja svojim “objašnjenima” u komentarima. 

Foto: Screenshot komentara na objavu

Snimak je u dva dana prikupio više od 250 interakcija i preko 2.600 pregleda.

Prikazani događaj desio se prije više od godinu u mjestu Damansara, predgrađu malezijskog grada Selangora. Na snimku se čini kao da je relativno velika ptica uhvaćena i da visi u zraku. Vide se i vatrogasna vozila i vatrogasac koji štapom pokušava da spasi pticu. 

Snimak je zbunio korisnike/ce Facebooka, pisao je malezijski portal Kosmo! 14. novembra 2021. godine, pa su ostavljali/e šaljive komentare, ali i “zavjerološka” objašnjenja onoga što se na snimku “događa”. Međutim, nije se radilo o nekom mističnom fenomenu, potvrdili su iz vatrogasne jedinice Selangora. Naime, ptica na snimku je orao koji se zapetljao u uzicu za zmaja (letjelicu), ali se brzo oslobodio i odletio. Kosmo! je objavio saopštenje vatrogasaca povodom ovog događaja:

Incident se dogodio 12. novembra, a vatrogasna služba je o incidentu obaviještena oko 18.28 sati, prije nego što je ekipa članova i službenika Vatrogasno-spasilačke stanice Damansara hitno stigla na lokaciju. 

“U incidentu je orao uhvaćen na niti zmaja, ali je ubrzo nakon toga životinja uspjela da se oslobodi i odleti”, navodi se u saopštenju.


Iako se uzica za zmaja u koju se orao zapetljao ne vidi na snimku (zbog udaljenosti, oblačnog vremena i jer su uzice za zmajeve obično bijele i tanke niti), događaj sam po sebi nije “neobjašnjiv”.

U skladu s tim, tvrdnju da snimak orla uhvaćenog u uzicu za zmaja prikazuje neku “neobjašnjivu” pojavu ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 30. 11. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izmišljeni doktor s izmišljenog univerziteta preporučuje “lijek” Hyperdrops

Prodaja navodnog lijeka pod nazivom Hyperdrops nastoji se pospješiti objava...

Lažna vijest
Lažna vijest
Paralelna stvarnost teorije zavjere: Šta su činjenice, a šta izmišljotine o digitalnim valutama i ugljičnim kreditima?

Intervju s navodnom finansijskom investitoricom Melissom Cuimmei u kojem iz...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Branimir Nestorović i dalje promoviše teorije o tajnom postavljanju 5G opreme

Isječak gostovanja ljekara Branimira Nestorovića iz Srbije u kojem tvrdi da...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me