Raskrinkavanje.ba

Snimak Zelenskog u posjeti bolnici je autentičan, na njemu nije doktorica koja je poginula

Korisnici/e društvenih mreža i pojedini portali netačno tvrde da je snimak nedavne posjete ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog bolnici u Kijevu napravljen ranije. Kao “dokaz” navode da se na snimku vidi doktorica koja je poginula u februaru. Ipak, radi se o drugoj ženi.

Na Facebook stranici Sila sa istoka je 13. marta 2022. godine objavljen kolaž od dvije fotografije. Jedna prikazuje predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog sa ženskom osobom u uniformi prilikom obilaska bolnice u kojoj se liječe ranjeni pripadnici ukrajinskih oružanih snaga. Posjeta se desila 13. marta. Druga je screenshot Facebook profila Ine Derusove, za koju se tvrdi da je sa njim na prvoj fotografiji. Kolaž je objavljen kao “dokaz” da je snimak posjete ukrajinskog predsjednika bolnici napravljen ranije, budući da je Ina Derusova poginula u februaru. Takođe se insinuira da Zelenski nije više u zemlji.

Zelenski je objavio snimak na kojem je navodno danas posetio bolnicu sa ranjenim vojnicima Oružanih snaga Ukrajine sa ženom koja je umrla 28. februara 

Ali na snimku je viđena lekarka Ina Derusova, koja je umrla 26. februara. Smrt žene potvrdili su njeni rođaci. Tada joj je sam Zelenski posthumno dodelio titulu heroja Ukrajine.

Ispostavlja se da je objavljeni snimak sastanka predsednika Ukrajine sa ranjenim vojnicima 13. marta lažan. Video je snimljen još u februaru, pre smrti Inne Derusove.

Ranije su mnogi mediji pisali da je Zelenski odavno napustio Ukrajinu, a svi video snimci sa njim i snimci navodno iz Кijeva su napravljeni unapred.

Kolaž je sa identičnim opisom objavljen i na Facebook profilu Đorđe Japundža.

Tvrdnja da je osoba koja se vidi na fotografiji sa Zelenskim Ina Derusova objavljena je i na Twitter profilu @aleksandarsubi. Nešto drugačiju verziju objave, koja sadrži iste tvrdnje, pronašli smo i na Facebook stranici Istinom protiv laži.

Isti mediji, iste laži o covidu 19 i ratu u Ukrajini!

Posjet Zelenskog bolnici je lažan!

Čini se da je najnoviji video ukrajinskog predsjednika potvrdio glasine da je on sasvim sigurno pobjegao iz zemlje.

Objavljeno: 15. ožujka 2022. u 13:43 KIJEV

U svom prvom "javnom" nastupu od početka rata u Ukrajini, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelensky navodno je negdje posjetio bolnicu. U međuvremenu, ukrajinski zastupnik Ilya Kiva ustvrdio je da se na snimci na kojoj se vidi Zelenski u bolnici vidi medicinska sestra za koju se tvrdi da je umrla prošlog mjeseca.

Je li ova inscenacija posjeta bolnici bila prijevara i je li snimljena mnogo ranije? Ilya Kiva, član Vrhovne Rade, ukrajinskog parlamenta, rekao je da se na snimci koju je Zelenski objavio u nedjelju prikazuje medicinska sestra u bolnici za koju se tvrdi da je umrla prošlog mjeseca.

Vojna liječnica Inna Derusova preminula je 26. veljače. Ranije je na Telegram kanalu Zelenskog objavljena snimka na kojoj je klaun posjetio ukrajinske vojnike u bolnici i uručio im nagrade. Lokacija bolnice nije objavljena. Navodi se da su vojnici koji se liječe u bolnici ozlijeđeni u borbama u kijevskoj regiji.

Kolaž su kao “dokaz” za tvrdnju da je snimak posjete bolnici napravljen ranije objavili i portali Nulta tačka, Srbin (.info) i Glas javnosti

U članku portala Srbin (.info), objavljenom 13. marta 2022, navodi se: 

Laž: Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski objavio je novi video gde navodno danas posećuje bolnicu sa ranjenim vojnicima Oružanih snaga Ukrajine. U njegovom društvu danas bila je žena koja je preminula 26. februara.

Istina: Više puta se pisalo da Vladimir Zelenski nije u Кijevu, a većina video snimaka koje je objavio „iz Кijeva“ se ispostavilo da su montaže.

Međutim, kreatori montiranog videa od slika iz arhive nisu uzeli u obzir da je lekara Ina Derusova preminula još 26. februara, kako su javili svi ukrajinski mediji. To su potvrdili i Inini poznanici koji su se opraštali od nje na društvenim mrežama.

Vladimir Zelenski je Ini čak posthumno dodelio titulu heroja Ukrajine, ali danas ona „živa i zdrava“ stoji pored njega dok obilagzi bolnicu. Morbidno nepoštovanje preminule lekarke.

Poslednji video još jednom potvrđuje da Vladimir Zelenski nije u Кijevu, kao ni Кličko i ostali prebogati političari i tajkuni. Čekamo sledeće montaže ukrajinskih propagandista.

Netačne tvrdnje o snimku Zelenskog u posjeti bolnici objavljene su i na YouTube kanalu Glas javnosti.

Facebook status sa stranice Sila sa istoka je 14. marta objavljen u formi članka na portalu Vidovdan. Šta su činjenice?

 

Tvrdnja da se na fotografiji pored Zelenskog nalazi Ina Derusova dijelila se i na drugim jezicima. Opovrgle su je brojne platforme za provjeru činjenica (Reuters, Maldita, AFP Factual, Politifact), a na našem govornom području Istinomer.

Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski je na svom zvaničnom Telegram kanalu 13. marta  2022. godine objavio videosnimak posjete ranjenim pripadnicima ukrajinskih oružanih snaga u Kijevu. Istog dana, na zvaničnom sajtu ukrajinskog predsjednika objavljena je fotogalerija, u kojoj je moguće pronaći i fotografije koje su objavili pojedini korisnici/e društvenih mreža i portali. U videu, ali i na nekoliko fotografija, pored predsjednika Ukrajine, vidi se i ženska osoba kratke plave kose u uniformi.

Istog dana kada je objavljen ovaj video, ruski RT je ustvrdio da je žena na snimku Ina Derusova, koja je poginula 26. februara. Ova se tvrdnja ubrzo proširila i na drugim jezicima. 

Ipak, ženska osoba koja se vidi na fotografijama i na snimku nije Ina Derusova, već Tatjana Ostaščenko, komandantica ukrajinskih medicinskih snaga. U analizi objavljenoj 18. marta, AFP Factual navodi:

Ali u stvarnosti, žena koja je pratila Zelenskog tokom posjete je Tatjana Ostaščenko, komandantica ukrajinskih vojnih medicinara, koju je predsjednik unaprijedio u brigadnog generala u avgustu 2021.

Ako dobro pogledate snimak, na oko 0:16 možete vidjeti krupni plan uniformisane žene koja hoda lijevo od Zelenskog. Na uniformi se može pročitati ime Ostaščenko (ukrajinski: Остащенко) ispisano ćirilicom te vidjeti oznaka čina brigadnog generala Oružanih snaga Ukrajine.

Slika: AFP Factual

 

Slika: Tatjana Ostaščenko/Sajt Ministarstva odbrane Ukrajine

Dakle, tvrdnja da se na snimku nalazi Ina Derusova nije tačna. Derusova je bila doktorica i narednica u ukrajinskoj vojsci, koja je poginula 26. februara 2022. Prva je žena koja je posthumno dobila titulu heroja Ukrajine sa Ordenom Zlatne zvijezde

Slika: Ina Derusova/Informativna agencija Ministarstva odbrane Ukrajine

Tvrdnja da Zelenski više nije u Kijevu ili Ukrajini iznosila se i ranije, a Raskrinkavanje je tvrdnje da je Zelenski napustio Ukrajinu opovrglo u analizi od 25. februara. Iste tvrdnje je Raskrinkavanje (.me) opovrglo početkom marta

Nakon posjete bolnici 13. marta, na koju se referiraju analizirane objave, predsjednik Ukrajine se 16. marta susreo sa premijerima Poljske, Češke i Slovenije u Kijevu.

Shodno navedenom, tvrdnju da je snimak Zelenskog prilikom posjete bolnici nastao ranije jer se na njemu vidi Ina Derusova, objavljenu na Facebook stranici Sila sa istoka, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Istu ocjenu dajemo ovoj tvrdnji u članku portala Srbin (.info). Ostala pojavljivanja ove tvrdnje dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Tvrdnju da snimak dokazuje da Zelenski nije u Ukrajini, objavljenu na portalu Srbin (.info), ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ostala pojavljivanja dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

 

(Marija Manojlović, Denis Čerkadžić, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 13.03.2022

Srbin: ЛАЖ И ПРОПАГАНДА: Зеленски данас обишао болницу, а поред њега покојна жена! (ФОТО)

Лаж: Председник Украјине Володимир Зеленски објавио је нови видео где наводно данас посећује болницу са рањеним војницима Оружаних снага Украјине. У њ...

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 16.03.2022

Facebook profili i stranice: Facebook stranica Istinom protiv laži: #MI ili ONI

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 13.03.2022

Twitter profili: Twitter profil @aleksandarsubi

  • Prenošenje lažnih vijesti