Raskrinkavanje.ba

Snimci besmislenih “eksperimenata” kao novo sredstvo antivakcinacijske propagande

Na društvenim mrežama objavljuje se niz videosnimaka raznih “eksperimenata” koje teoretičari/ke zavjera nastoje prikazati kao dokaz da su vakcine protiv Covid-19 opasne.

Kratki snimci na kojima neimenovane, navodno vakcinisane osobe, sprovode razne, često apsurdne “eksperimente”, postali su iznimno popularni u “zavjerološkim” krugovima na društvenim mrežama. 

Ovi snimci koriste se kao “dokaz” za mnogobrojne neutemeljene tvrdnje o vakcinama, kao što je ona da se stanovništvo putem njih čipuje, da su vakcinisane osobe pod visokim strujnim naponom i da vakcine sadrže sastojke zbog kojih nadlaktica vakcinisanih osoba sija u mraku.

 

Sadrže li vakcine luciferazu?

Na Facebook profilu Erna Selimović 6.7.2021. godine objavljen je tako videosnimak uz opis:

Sljedeći eksperiment zahtjeva da se čipujete kroz vak3inu i mali laser. Uz malo strpljenja i vaše vene mogu da sijaju u mraku. 

Pretpostavka je da se radi o enzimu Luciferaze.

O ovome govorimo već 2 godine. Ko ima 2 moždane ćelije bi trebao da kaže NE.

Snimak prikazuje nepoznatog muškarca koji tvrdi da je primio drugu dozu vakcine protiv Covid-19, te koristi laser kako bi pokazao da navodno mjesto vakcinacije sija u mraku.

Do vremena pisanja ove analize, objava na profilu Erna Selimović podijeljena je 65 puta, a editovana verzija snimka objavljena je istog dana i u Facebook grupi PROBUĐENI HR.

Snimak je prvobitno objavljen 2.7.2021. godine na TikTok profilu alexlavalpolurde, a ubrzo je postao popularan u “zavjerološkim” krugovima na društvenim mrežama. 

Iako se na snimku ili u opisu prvobitne objave to ne spominje, korisnici/ce društvenih mreža su i na drugim jezicima snimak često dijelili uz tvrdnje da dokazuje da vakcine protiv Covid-19 sadrže “enzim luciferaze”, što je bilo dovoljno za pojedine korisnike/ce da vakcine povežu sa satanizmom.

Čovjek pronalazi luciferazu iz Covid vakcina uz pomoć UV lasera. Još neko?

Tvrdnja da vakcine sadrže “luciferazu” nesuvisla je, prvenstveno jer “luciferaza” nije samo jedan enzim.

Naime, luciferaza je izraz koji se može upotrijebiti za bilo koju grupu enzima koji učestvuju u oksidaciji luciferina u bioluminiscentnim organizmima, odnosno organizmima koji proizvode svjetlo (npr. svitac). Etimološki, naziv luciferaza izveden je iz latinske riječi “lucifer, tj. od “lucem ferre”, što znači svjetlonoša. Luciferaze se razlikuju od fotoproteina, koji su također uključeni u bioluminiscenciju.

Ipak, suprotno tvrdnjama s društvenih mreža, vakcine protiv Covid-19 ne sadrže luciferazu.

Reuters je u svojoj analizi, objavljenoj 6.5.2021. godine, također pisao o tvrdnjama da Modernine vakcine protiv Covid-19 sadrže luciferazu.

Kako se navodi u njihovoj analizi, fact sheet, dostupan na stranici američke Agencije za hranu i lijekove (FDA), otkriva sastojke Modernine vakcine. Oni uključuju glasničku RNK, lipide, holesterol, 1,2-distearoil-sn-glicero-3-fosfoholin, trometamin, trometamin hidrohlorid, sirćetnu kiselinu, natrijum acetat i saharozu. Dakle, među sastojcima se ne nalazi luciferaza.

Osim Modernine vakcine, luciferaza se ne nalazi ni u vakcinama koje su odobrene za korištenje u našem regionu, a njihovi sastojci također su javno dostupni (Pfizer, AstraZeneca, Sputnik V, Sinopharm).

Dakle, vakcine protiv Covid-19 ne sadrže luciferazu niti bilo koji sastojak koji bi mogao uzrokovati da mjesto vakcinacije sija pod laserskom svjetlošću. 

 

Izlaže li nas vakcina električnom naponu? 

Na profilu Erne Selimović istog dana objavljen je i videozapis muškarca koji na očevo rame stavlja uređaj za mjerenje električnog napona:

A sad eksperiment.

Vidjeli smo da vak3inisani privlače sitne novce. Da ih uređaj za čipovane ljubimce prepoznaje kao i čipovanog ljubimca.

Sada bi bilo interesantno da ispitaju napon.

Čovjek sa videa je friško vak3inisan i zasad je pod naponom samo na mjestu uboda.

Za ove pod naponom savjet: Don't go near water my friend.

Isti videozapis objavljen je još na meme stranici 9GAG, a pronašli smo ga i na Twitteru

Kako portal za provjeru činjenica Istinomer piše u analizi objavljenoj 13.7.2021, “sve su vakcine protiv kovida, odobrene za upotrebu, bez tragove gvožđa, nikla, kobalta ili litijuma. Primećuje se i nedostatak mikročipova, radioaktivnih elemenata, nanorobota, grafena ili elektroda”. Istinomer dalje objašnjava: “Moderna i Pfizer vakcine sadrže mRNK, lipide, soli, šećere, kao i (u slučaju Moderne) kiseline i stabilizatore kiselina. Sinofarm vakcina, osim inaktiviranog SARS-CoV-2 virusa, sadrži dinatrijum hidrogen fosfat, natrijum hlorid, natrijum dihidrogen fosfat, aluminijum-hidroksid.”

Društvenim mrežama i ranije su se širile slične tvrdnje.

U članku objavljenom 25.5.2021. godine, Reuters se osvrnuo na tvrdnje da vakcine sadrže sastojke zbog kojih se na mjestu injekcije stvara elektromagnetno polje. 

Kako se navodi u Reutersovom članku, eksperti se slažu da takvo nešto nije moguće.

Profesor Michael Coey sa Škole fizike Trinity fakulteta u Dublinu rekao je za Reuters da “ne zna na koji način bi vakcina mogla emitirati elektromagnetno polje”.

Dr. John Dawson, vanredni profesor na Univerzitetu u Yorku, stručnjak u polju elektromagnetizma, za Reuters je rekao da on “ne može zamisliti mehanizam koji bi stvorio takvo elektromagnetno polje”, te dodao da je “vrlo vjerovatno da su takve tvrdnje lažne”.

Pored ovoga, bitno je naglasiti da su ljudi svakodnevno izloženi slabijim magnetskim i električnim poljima, koji indukuju napone i struju u tijelu. Kako Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) navodi u analizi za PolitiFact, “sitne električne struje postoje u ljudskom tijelu zbog hemijskih reakcija koje se javljaju kao dio normalnih tjelesnih funkcija, čak i ako nema vanjskih električnih polja."

S obzirom na činjenice, jasno je da ono što se može vidjeti na spomenutom videosnimku ne može biti uzrokovano vakcinom.

 

Čipuju li nas vakcinama?

Osim lakovjernosti, pobornike/ce teorija zavjere o vakcinama odlikuje i manjak smisla za humor.

Na Facebook profilu Azra Pašić 28.6.2021. godine objavljen je video uz opis:

Skener za čipirane životinje...RADI ‼️ 😉

Čitač čipova...Uređaj može čitati širok spektar tehnologija: FDX-B ISO, HDX ISO, FDX-A (FECAVA), Trovan i Avid Encrypted. UWSR + takođe može čitati i prikazivati ​​Microchip TemperatureTM prilikom čitanja mikročipova s ​​ugrađenim implantatima osjetnicima temperature iz Destron Fearing ili Allflex.

Biće zanimljivo kada vlasnici čipova, tj.kompanoje koje ih proizvode, krenu da tretiraju ljude kao svoje vlasništvo 😉 good girl, good boy, sit‼️

Snimak prikazuje dvije žene u veterinarskoj ustanovi koje demonstriraju kako uređaj za detekciju mikročipa za ljubimce pokazuje identifikacijski broj mikročipa kada se približi ruci vakcinisane osobe.

Do datuma pisanja ove analize, snimak s profila Azre Pašić podijeljen je više od 100 puta. 

Video je prvobitno objavljen na Tik Tok profilu Jasmine_0708 15.6.2021. godine, te je nedugo nakon toga postao viralan na društvenim mrežama.

Kako se navodi u analizi portala PolitiFact, objavljenoj 26.6.2021. godine, video je snimljen iz šale, što je potvrdila i njegova autorica. Nakon što su korisnici društvenih mreža počeli video shvatati ozbiljno, autorica je objavila komentar kako bi objasnila da je riječ o šali.

Komentar 1: Očigledno ne znate šta je šala. Očigledno je riječ o mikročipu za pse. Saberite se.

Komentar 2: Stvarno, lajkanje i komentiranje mog Tik Toka je jedna stvar, ali kontaktirati me dok sam na poslu je apsurdno. Vjerujete u bilo šta što vidite na internetu.

Identifikacijski broj mikročipa koji uređaj navodno učita u videu je 985141003154180. Iz PolitiFacta su potražili taj broj na stranici petmicrochiplookup.org i otkrili da je riječ o neregistrovanom mikročipu za ljubimce marke HomeAgain.

Shodno činjenicama, tvrdnje da mjesto vakcinacije sija u mraku jer vakcine sadrže luciferazu, da skener za čipirane životinje radi na vakcinisanim ljudima, čime se implicira da se vakcinacijom vrši “čipovanje”, kao i da vakcine izazivaju električni napon na mjestu vakcinacije, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Sva prenošenja ovih tvrdnji ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Napomena

3.11.2021.

​​​​​Na profilu Azra Pašić II 30.10.2021. godine objavljen je snimak koji prikazuje muškarca koji tvrdi da je primio drugu dozu vakcine protiv Covid-19, te koristi laser kako bi pokazao da navodno mjesto vakcinacije sija u mraku. U opisu snimka tvrdi se da se u vakcine protiv Covid-19 stavljaju grafen oksid i luciferaza. U skladu sa činjenicama, objavu na profilu Azra Pašić II ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

(Amina Čeliković i Nerma Šehović, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke