Snimci s filmskog seta nisu dokaz ukrajinske propagande

Korisnici/e društvenih mreža često objavljuju snimke ili fotografije s filmskih setova uz tvrdnje i implikacije da Ukrajinci lažiraju ratna dešavanja i/ili žrtve u ovoj zemlji. U najnovijem primjeru zloupotrijebljeni su kadrovi sa snimanja jednog igranog filma.

Foto: Viacheslav Lopatin, Shutterstock.com

Videosnimak koji prikazuje snimanje scena rata objavljen je 4. aprila na Telegram kanalu. Na snimku su prvo prikazani vojnici koji ulaze u zgradu, a zatim i eksplozija. U kadrovima se vide snimatelji i drugo tehničko osoblje sa seta. Video je na Telegramu objavljen uz opis kojim se implicira da Ukrajinci snimaju scene rata u propagandne svrhe kako bi pokazali kako “efikasno pobjeđuju Ruse”.

Ukrajinski Holivud

Ovako se snimaju bajke i naučno-fantastični filmovi za građane Ukrajine i Evrope.
„Kako mi ovako efikasno pobeđujemo Ruse, tako nam vi dajte još koju kitu više“.

Ovaj snimak je s identičnim opisom dijeljen i na Twitteru (link, link)

 

Šta su činjenice?

 

Snimak koji se dijeli na društvenim mrežama nastao je tokom snimanja igranog filma u Letoniji. Premda se tema filma tiče rata u Ukrajini, on nema nikakve veze s navodnim lažiranjem scena rata s ciljem prikazivanja efikasnosti ukrajinske vojske.

Snimak se sa sličnim opisima dijelio i na drugim jezicima, o čemu su pisali Lead Stories, Les Observateurs i TF1 info. Kako su utvrdile ove platforme, na snimku su prikazani kadrovi nastali tokom snimanja igranog filma “Nada”, koji je sniman u Letoniji ranije ove godine. Snimak koji se dijeli na društvenim mrežama sastoji se od više kraćih segmenata, koje je moguće pronaći na TikTok nalogu reditelja Artema Kocharyjana (link, link, link). Ovi snimci objavljeni su 22. i 23. marta te 2. aprila, i u opisima je naznačeno da su nastali iza scene.

 

Foto: Screenshot sa sajta LSM.lv

O snimanju filma “Nada” izvještavali su i mediji u Letoniji. Prilog objavljen na stranici letonskog javnog servisa sadrži slične kadrove na osnovu kojih je moguće potvrditi da se radi o istoj lokaciji. LSM.lv u izvještaju navodi da je riječ o kratkometražnom filmu Artema Kocharyjana “o ukrajinskoj djevojci koja je izgubila voljenu osobu tokom rata” te “našla snagu da živi dalje”. Navodi se i da je radnja filma zasnovana na istinitoj priči te da je scena eksplozije snimljena u  letonskom gradu Sigulda u bivšoj vojnoj bazi. Opisujući radnju filma, ovaj medij navodi:

Donjeck region. Vojnici ukrajinske armije napravili su prinudni marš i odlučili prenoćiti u praznoj zgradi. Ali ispostavilo se da je ona bila meta.

Tokom granatiranja svi ginu. Ovo je ključna scena, rekao je reditelj:

“Jer u ovom trenutku naša glavna junakinja gubi voljenu osobu. Istovremeno, ona čuje šta se dešava. Zato što se to dešava tokom njihovog telefonskog razgovora.”

LSM je razgovarao i s glumcima, producentkinjom te s pripadnicima letonske policije koji su u filmu igrali ukrajinske vojnike. Prostor, koji je nekad bio dio vojne baze u gradu Sigulda, a u kome su snimane scene koje kruže i na društvenim mrežama, sada služi kao rekreativni park. 

Les Observatesurs je napravio poređenje slike sa stranice parka i kadrova iz snimka, koje također potvrđuje da su snimci s mreža zaista snimljeni u ovom parku. Ovaj medij je kontaktirao reditelja filma Artema Kocharyana i scenaristkinju Juliu Kabitsyna-Cabiere koji su potvrdili da je riječ o "fikciji zasnovanoj na stvarnim događajima". 

Raskrinkavanje se do sada u više navrata bavilo sličnim manipulacijama gdje se fotografije ili snimci s filmskih setova koriste kako dokaz lažiranja ukrajinskih žrtava ili ratnih dešavanja u ovoj zemlji (link, link,). Ovakve manipulacije dio su šireg narativa kojim se nastoje dovesti u pitanje informacije o ratnim razaranjima i žrtvama ruske invazije u Ukrajini.

Shodno navedenim činjenicama, insinuacije da su snimci nastali kao dio ukrajinske propagande kojim se nastoji pokazati efikasnost ukrajinske vojske ocjenjujemo kao  manipulisanje činjenicama
 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 13. 04. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 7 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Teorija zavjere
Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da dr...

Teorija zavjere
Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me