Raskrinkavanje.ba

”Šokantno otkriće” zastupnika Bundestaga samo u klikbejt naslovu

Tweet zastupnika u Bundestagu poslužio je anonimnom portalu Magazin Press da svoj članak opremi klikbejt naslovom u kojem "otkriva" aktere koji navodno stoje iza namjera Christiana Schmidta da, kako mediji izvještavaju, nametne izmjene Izbornog zakona.

Foto: Wikimedia

Na anonimnom portalu Magazin Press 23.7.2022. godine objavljen je članak pod naslovom:

NOVI ŠOK Zastupnik Bundestaga otkrio ko stoji iza Šmitovih namjera

U članku je objavljen prevod dijela tweeta Borisa Mijatovića, zastupnika u njemačkom Bundestagu, na temu izmjena Izbornog zakona u BiH:

Boris Mijatović, zastupnik u njemačkom Bundestagu komentarisao je najave Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje bi, prema izvještajima medija, trebao nametnuti visoki predstavnik Christian Schmidt.

Tako je on putem Twittera poručio:

"Bundestag vjeruje da svaki korak koji produbljuje etničke podjele pozdravljaju samo ekstremisti - u regionu i Moskvi.

Zato, budimo oprezni i odustanimo od brzih ponuda. Nema besplatnog ručka".

Članak je do datuma pisanja ove analize ostvario gotovo 650 interakcija na Facebooku.


Šta su činjenice?

Mediji iz regije su protekle sedmice izvještavali o navodnim planovima visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona u BiH. Ovi su navodi izazvali burnu reakciju građana/ki BiH, kao i pojedinih političkih partija, uglavnom zbog moguće izmjene odrednica Zakona koje se odnose na način popunjavanja Doma naroda Parlamenta FBiH.

Boris Mijatović je 23. juna 2022. godine na svom Twitter profilu objavio fotografiju prijedloga za podršku BiH, koji su podnijele poslaničke grupe SPD-a, Alijanse 90/Zelenih i FDP-a u Bundestagu, uz opis na engleskom jeziku. U opisu se navodi da “Bundestag vjeruje da svaki korak koji produbljuje etničke podjele pozdravljaju samo ekstremisti – u regionu i u Moskvi”. 

Uprkos činjenici da se u naslovu članka na portalu Magazin Press čitateljima/kama obećava “otkriće” o tome ko stoji iza navodnih namjera visokog predstavnika Schmidta, u članku se takve informacije ne otkrivaju. Dakle, iz samog članka jasno je da Mijatović nije “otkrio” ko stoji iza Schmidtovih navodnih namjera da izmjeni Izborni zakon. 

Naslov čitatelje/ke navodi na zaključak da će u članku pročitati “šokantno otkriće”, dok se u samom članku prenosi dio tweeta, odnosno izjava da Bundestag smatra da etničke podjele u BiH pozdravljaju samo “ekstremisti” kako u regionu, tako i u vlastima u Rusiji.

Shodno činjenicama, naslov članka objavljenog na portalu Magazin Press ocjenjujemo kao klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 23.07.2022

Magazin-Press: NOVI ŠOK Zastupnik Bundestaga otkrio ko stoji iza Šmitovih namjera

Boris Mijatović, zastupnik u njemačkom Bundestagu komentarisao je najave Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje bi, prema izvještajima medija, treba...

  • Klikbejt