Raskrinkavanje.ba

“Šokantno otkriće”: Zlatan Ibrahimović kupio nekretninu

”Dnevne Vijesti” objavile su članak sa naslovom koji govori da je Zlatan Ibrahimović kupio crkvu koju namjerava da sruši, te da su "Šveđani šokirani" onim što će na tom mjestu napraviti.

Pretragom smo utvrdili da je vijest prvobitno objavljena u Švedskom listu o nekretninama - “Fastighetsvarlden” u 2015. godini.

U originalnom članku se navodi da je ovu nekretninu 2012. godine za 42.8 miliona kruna kupila firma “Pestolla Holdin AB” iza koje stoji majka Zlatana Ibrahimovića - Jurka Gravić.
Nekretnina koja je u ranijim vremenima bila crkva, preuređena je za rezidencijalne namjere. Očuvani su određeni dijelovi crkve, ali njena namjena i vanjski izgled su promijenjeni.

Nakon uređenja, nekretninu je kupio Zlatan Ibrahimović za cca. 110 miliona kruna krajem 2015. godine.

Elim Crkva

Elim je bila crkva na adresi Storgatan 26 u Östermalmu u Stockholmu, koja je pripadala Evanđelističkoj crkvi Duha Svetoga i Eumalijanskoj crkvi.Sagrađena je 1898. godine u okrugu Lindormen, na križanju Storgatana i Styrmansgatana. Zgrada crkve, otvorena 29. maja 1898, zvala se Elimkapellet. Dizajnirali su je Victor Dorph i Anders Gustaf Forsberg.Godine 2012. zgrada u Östermalmu je prodata, a crkva je premještena u zgradu u Södermalmu, kupljenu 2013. godine.U jesen 2015. imovinu je preuzeo Zlatan Ibrahimović kao privatna osoba. Časopis Real Estate World procijenio je 2015. godine otkupnu cijenu od 110 milijuna kruna.

Portal “Dnevne vijesti” ovu vijest prenio je uz senzacionalistički naslov :

“IBRAHIMOVIĆ KUPIO CRKVU| SADA JE HOĆE DA RUŠI: A ŠVEĐANE JE ŠOKIRALO ONO ŠTO ĆE NA NJENOM MJESTU NAPRAVITI…”

Dakle, tvrdnja iz naslova koja govori da Ibrahimović ruši crkvu i da su Šveđani šokirani onim što na njenom mjestu pravi, je potpuna laž.  Zlatan Ibrahimović kupio je nekretninu koja je već renovirana a koja je nekada ranije bila crkva. Nekretnina nije srušena, niti postoje takvi planovi.

U samom članku ovog naslova uopće se ne pominje rušenje crkve. U stvari se prenosi samo informacija da je Ibrahimović kupio crkvu, a u nastavku članka slijedi biografija ovog nogometaša:

„Zlatan Ibrahimović svoje talente ne troši samo na nogomet. Tako je Zlatan kupio ruševnu evangelističku crkvu u Stockholmu za 4,7 miliona eura, kako bi na njenu mjestu izgradio luksuzne stanove na kojima su radovi počeli ove sedmice, prenose agencije.
Riječ je bila o ruševnoj četverokatnici površine od oko hiljadu četvornih metara, zaštićenom spomeniku kulture sagrađenom 1898. godine. Zgrada se inače godinama nije koristila kao crkva...“

Tokom 2015. godine mnogi regionalni mediji prenijeli su ovu vijest. Međutim “Dnevne vijesti”, “Cik media”, “Direktno 24h” i “City news portal” aktualizirali su je i u 2017. godini.

Zbog iznošenja netačne tvrdnje i prenošenja vijesti koja je stara nekoliko godina, kao i senzacionalističkog naslova koji nema uporište u tekstu, članak na navedenim portalima dobija ocjenu lažna vijest i klikbejt.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 28.11.2017

Dnevne vijesti: IBRAHIMOVIĆ KUPIO CRKVU| SADA JE HOĆE DA RUŠI: A ŠVEĐANE JE ŠOKIRALO ONO ŠTO ĆE NA NJENOM MJESTU NAPRAVITI…

Zlatan Ibrahimović svoje talente ne troši samo na nogomet.

  • Klikbejt
  • Lažna vijest
Klikbejt 27.12.2017

CIK: IBRAHIMOVIĆ KUPIO CRKVU| SADA JE HOĆE DA RUŠI: A ŠVEĐANE JE ŠOKIRALO ONO ŠTO ĆE NA NJENOM MJESTU NAPRAVITI…

Zlatan Ibrahimović svoje talente ne troši samo na nogomet.

  • Klikbejt
  • Lažna vijest
Klikbejt 25.11.2017

Direktno24h: IBRAHIMOVIĆ KUPIO CRKVU| Sada je hoće da ruši: A Šveđane je šokiralo ono što će na njenom mjestu napraviti…

Zlatan Ibrahimović svoje talente ne troši samo na nogomet.

  • Klikbejt
  • Lažna vijest
Klikbejt 17.05.2017

City news portal: Home / Zanimljivosti / IBRAHIMOVIĆ KUPIO CRKVU| Sada je hoće da ruši: A ono što će na njenom mjestu napraviti šokiralo je Šveđane…

Zlatan Ibrahimović svoje talente ne troši samo na nogomet. Tako je Zlatan kupio ruševnu evangelističku crkvu u Stockholmu za 4,7 milijuna eura 2013. g...

  • Klikbejt
  • Lažna vijest