Raskrinkavanje.ba

Sos od jabuka nije pozitivan na koronu

Njemački video, u kojem je sos od jabuka “testiran” na prisustvo virusa SARS-CoV-2, s pozitivnim ishodom, stigao je i do našeg govornog područja. Ipak, taj prehrambeni proizvod nije stvarno “pozitivan na koronu” - antigen testovi su dizajnirani da ukažu na prisustvo virusa putem testiranja brisa uzetog od ljudi i izvodi ih stručno osoblje.

Na Facebook profilu Qja Na je 9.12.2020. objavljen video u kojem neimenovana osoba testira sos od jabuka na koronavirus i dobija pozitivan rezultat testa. SVE ŽIVO NA SVIJETU IMA KORONU 💥👇🧐🤣🤣

Video je do trenutka pisanja ove analize podijeljen preko 1.700 puta, a istog dana objavljen je i na Facebook profilu Verica Milosavljević. Sa ovoga profila, u vrijeme pisanja ove analize, podijeljen je čak 4.200 puta. U međuvremenu, ovaj video više nije dostupan, te je moguće da je obrisan ili više nije javan. 

Na snimku neimenovana osoba uzima uzorak sosa od jabuke uz pomoć štapića za uzimanje brisa te, nakon “urađenog” antigen testa na SARS-CoV-2, pokazuje pozitivan rezultat. 

Šta su činjenice?

Viralni video, u kojem je prikazan navodno pozitivan test za sos od jabuka, prvo se pojavio na Facebook profilu Ardnas Kcat-Freya 8.12.2020.

Kako je video kreiran na njemačkom govornom području, dijelili su ga i Twitter korisnici sa istog područja, prije nego je došao do nas.

Kako piše fact-checking stranica AFP 15.12.2020, test prikazan u videu je antigen test. Preciznije, u pitanju je MEDsan SARS-CoV-2 antigen brzi test

AFP je 9.12.2020. kontaktirao kompaniju MEDsan, koja je proizvođač testa upotrijebljenog u videu. Predstavnik kompanije Kai Markus Xiong nije sumnjao u autentičnost videa, niti je AFP mogao otkriti bilo kakvu manipulaciju u samom videu. Međutim, Xiong ističe da se ne može vidjeti je li test proveden na odgovarajući način: 

"Ne znamo je li osoba koja se vidi na videosnimku zaražena koronom i da li je test pravilno urađen. Uz to, odgovarajuća i profesionalna dekontaminacija nije moguća, s obzirom na materijal od kojeg je napravljena podloga".

Nakon AFP-ovog upita, u MEDsanu su također izveli eksperiment u kojem su pokušali replicirati rezultat prikazan u videozapisu. Dvoje zaposlenih, koji su bili negativni na PCR testu, neovisno su testirali alkoholni dezinficijens, džem od jagoda, sredstvo za čišćenje stakla, jabuku i sok od jabuke. Na slici ispod se mogu vidjeti rezultati testova. 

Sredstvo za čišćenje stakla, jabuka i sok od jabuke su imali negativan rezultat, dok je pozitivan bio rezultat testa za dezinficijens, te slabo pozitivan rezultat testa za džem od jagoda.

Kako piše AFP, ovi rezultati za MEDsan nisu u suprotnosti sa pouzdanošću njihovih testova na antigen. Prema njihovom mišljenju, bitno je da test daje pouzdane rezultate na ljudima. Primjena testa na hranu ne znači da trebaju postojati sumnje u informativnu vrijednost testova prilikom otkrivanja SARS-CoV-2.

Glasnogovornik MEDsana za AFP kaže da na testove treba gledati kao na alat namijenjen obučenom osoblju. Takvo osoblje osigurava da faktori koji mogu kontaminirati rezultate testa, poput hrane, nemaju utjecaja na test. On napominje da se za antigen test, isto kao i za PCR test, zbog ovoga ne uzimaju brisovi kada su usta ili nos puni hrane.

Annette Beck-Sickinger, profesorica biohemije na Univerzitetu u Leipzigu, za AFP je rekla da test može biti validan i ako se u brisu nađu male količine ostataka hrane. 

“Naša hrana dolazi do područja na kojem je uzet bris, najviše u tragovima, a pljuvačka je također neutralizira”. 

Prema njenom mišljenju, problemi bi mogli nastati samo ako je osoba malo prije uzimanja brisa povratila, ali obučeno osoblje bi trebalo znati da se test ne može raditi odmah poslije toga.

U napomenama za upotrebu testa je naznačeno da je namijenjen za stručno osoblje:

“Komplet za testiranje može se primjenjivati u sustavima zdravstvene zaštite i za znanstvena istraživanja te je namijenjen samo za profesionalnu upotrebu”.

AFP je prikazao ovaj video stručnjacima iz područja imunologije i biohemije, koji ističu da je ispravna upotreba presudna za postizanje valjanog rezultata. Thomas Decker, profesor imunobiologije na Univerzitetu u Beču, kaže:

“Nije podvig falsificirati uvjete takvog testa tako da daje lažne rezultate. Test je razvijen za uvjete koji su pogodni za vezivanje antitijela na antigene, a ne za reakcije u nekoj ljepljivoj hrani. Isto tako, mogli bi se našaliti da automobil neće upaliti ako se naspe sos od jabuka u rezervoar”.

Antigen test koji se ne izvede na ispravan način će pokazati neispravne rezultate. Dakle, video nije dokaz da su antigen testovi beskorisni. Video jeste dokaz da nepravilna upotreba antigen testova, odnosno upotreba na supstancama za koje test nije namijenjen, dovodi do netačnih rezultata. 

Iako je video autentičan, tvrdnja da je sos od jabuka “pozitivan na koronu” je netačna, jer je test urađen neispravno. Zbog ovoga, objavi na Facebook profilu Qja Na dajemo ocjenu lažna vijest. Ostalim objavama u kojima je podijeljen ovaj video i u kojima se implicira ta tvrdnja dajemo ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 09.12.2020

Facebook profili i stranice: SVE ŽIVO NA SVIJETU IMA KORONU

SVE ŽIVO NA SVIJETU IMA KORONU

  • Lažna vijest