Španija nije legalizovala seksualne odnose sa životinjama niti to planira učiniti

“Zavjerološki” portali prezentuju manipulativno tumačenje novog španskog Zakona za zaštitu životinja

Foto: Rawpixel

Na portalu Narod (.hr) 14.2.2023. godine objavljen je članak pod naslovom:

Španjolska dekriminalizirala spolne odnose sa životinjama

U članku se tvrdi da će novi španski Zakon o dobrobiti životinja, koji je predložila ministrica u španskoj vladi i predsjednica ljevičarske partije Podemos Ione Belarra, eliminisati spolno iskorištavanje životinja kao samostalno krivično djelo te da će od sada biti kažnjivo samo u slučaju da ozlijedi životinju:

Općenito, ovim se zakonom pooštravaju sve kazne za zločine koji uzrokuju ozljede ili smrt bilo kojeg kralježnjaka, kao i njihovo napuštanje. Međutim, bestijalnost, spolni odnos sa životinjama, koji se do sada smatrao kaznenim djelom, prestat će to biti s reformom Kaznenog zakona o zlostavljanju životinja odobrenom u Kongresu 9. veljače, sve dok takvo ponašanje ne uzrokuje ozljede životinje.

Reformom Kaznenog zakona nedavno odobrenom u Kongresu, briše se članak 337. i uvodi se novi pod naslovom: “Zločini protiv životinja” te glasi:

“Kaznit će se kaznom zatvora od tri do osamnaest mjeseci ili novčanom kaznom od šest do dvanaest mjeseci te kaznom posebne zabrane prava od jedne do pet godina za obavljanje zanimanja, obrta ili obrta glede životinja, posjedovanje životinja kojim se, izvan zakonom propisanih radnji, bilo kojim sredstvom ili postupkom, uključujući radnjama spolne naravi, uzrokuje ozljeda kralježnjaka zbog koje je potrebna veterinarska obrada”.

Drugim riječima, spolno iskorištavanje životinja eliminira se kao samostalno kazneno djelo. Od sada će biti kažnjivo samo u slučaju da ozlijedi životinju, prenosi Libertad Digital.

Tvrdnje iz ovog članka prenijelo je nekoliko medija iz regiona (1, 2, 3, 4, 5), kao i mnogobrojni Facebook i Twitter profili (1, 2, 3, 4, 5).


Šta su činjenice?

Tvrdnjama da je Španija dekriminizovala bestijalnost, odnosno spolni odnos sa životinjama, bavilo se nekoliko portala, uključujuć The Local, Malditu, elDiario i naš partnerski fact-checking portal Faktograf. I nakon što je Faktograf o njima pisao 17.2.2023. godine, navodi su se nastavili širiti kako u medijima, tako i na Twitteru i Facebooku.

Naime, španski kongres je 9.2.2023. godine odobrio novi Zakon o dobrobiti životinja, kao i posljedične reforme Krivičnog zakona u dijelu koji se odnosi na zlostavljanje životinja. Kako se navodi na portalu elDiario, optužbe da reforma Krivičnog zakona “legalizuje zoofiliju” došle su od ekstremno desničarskih španskih medija.

Kako je objašnjeno, član 337, koji je obrisan iz Krivičnog zakona, odnosio se na kazne za one pojedince ili grupe koji posjeduju životinje ili se bave zanimanjem ili obrtom u vezi sa životinjama, a koji ih neopravdano zlostavljaju, nanose im teško povrede ili ih izlažu seksualnoj eksploataciji. Kako je za Malditu potvrdila Ione Bellera, Krivični zakon Španije do sada nije uopšte tretirao zoofiliju kao krivično djelo, osim ukoliko je bila riječ o eksploataciji životinja, što podrazumijeva finansijsku dobit. 

Novi član 340. definiše “činove seksualne naravi” koje uzrokuju povredu životinje zbog koje joj potrebno liječenje kod veterinara kao krivično djelo za koje je predviđena zatvorska kazna od tri do osamnaest mjeseci ili od šest do dvanaest mjeseci, kao i diskvalifikacija za obavljanje zanimanja ili trgovine koja se odnosi na životinje i posjedovanje životinja u trajanju od jedne do pet godina. Na ovaj će način, kako su objasnili iz Ministarstva za socijalnu zaštitu, pored seksualne eksploatacije, sada biti kriminalizovani svi seksualni odnosi sa životinjama. Naglasili su da će se seksualni odnosni tretirati kao krivično djelo ukoliko uzrokuju povrede, a ukoliko ne uzrokuju povrede, bit će tretirani kao zlostavljanje.

Dakle, Španija nije “legalizovala” seksualne odnose sa životinjama. Naprotiv, novi članak šire definiše seksualno zlostavljanje životinja, koje se prije odnosilo samo na seksualnu eksploataciju. Drugim riječima, Krivični zakon Španije nikada nije tretirao spolne odnose sa životinjama kao zasebno krivično djelo, već isključivo seksualnu eksploataciju životinja, što, kako je već rečeno, implicira da mora postojati neka finansijska dobit. Portal Narod je, dakle, ispravno prenio tekst novog članka Krivičnog zakona, ali ga je protumačio na manipulativan način.

Shodno tome, tvrdnju da je Španija dekriminalizovala ili legalizovala seksualne odnose sa životinjama, prvobitno objavljenu na portalu Narodni, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Sva prenošenja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.
 

Napomena

20.4.2023.

Nakon objave ove analize, portal RT Balkan ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 23. 02. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Snimci zalaska sunca ne dokazuju da je ono bliže Zemlji nego što kaže nauka

Društvenim mrežama dijele se tvrdnje da je udaljenost Sunca od Zemlje mnogo...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Bazne stanice se kamufliraju iz estetskih razloga, ne zato što su opasne

Stari videosnimak na kojem radnici pokrivaju baznu stanicu na krovu kamufla...

Lažna vijest Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Lažna vijest
Ukrajina nije najavila “holokaust Rusa koji podržavaju Putina”

Portal Nulta tačka objavio je članak u kome se tvrdi da Ukrajina najavljuje...

Lažna vijest Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me