Raskrinkavanje.ba

“Španska biološka naučnica” nije izjavila da se za “lijek” obratimo Ronaldu i Mesiju

Na Facebooku, te putem Vibera i Whatsappa, nedavno je počela kružiti fotografija bivše španske ministrice sa navodnom izjavom u kojoj poziva da se za lijek za “problem” (koronavirus) obrati preplaćenim “Ronaldu i Mesiju”. Ne postoje dokazi da je to ona ikada rekla.

U jeku pandemije koronavirusa, tačnije polovinom marta 2020. godine, putem Facebooka i mobilnih aplikacija za komunikaciju počela se širiti fotografija sa opisom u kojem se citira navodna izjava “španske biološke naučnice”. U opisu stoji: 

Španska biološka naučnica: “Fudbalerima dajete milion evra mesečno za platu, a tehničarima u laboratoriji dve hiljade. I sada tražite lek za problem! Idite kod Ronalda i Mesija, možda vam oni pomognu za lek?!”

Primjer jedne takve objave nalazimo na Facebook stranici Crkni od smijeha od 18. marta 2020. godine, a koja je podijeljena skoro 400 puta.

Na Facebook stranicama su se potom počele dijeliti različite verzije ove izjave, a razlike su se većinom odnosile na titulu osobe koja se nalazi na fotografiji. Objave poput one na Facebook stranici Maxportal.hr (19. mart 2020.) preciziraju i ime osobe na fotografiji, a u opisu titule navode i da se radi o “španjolskoj znanstvenici i bivšoj ministrici poljoprivrede”.

Nogometašima dajete milijun eura mjesečno, a znanstvenicima 1800. Odite kod Ronalda i Mesija po lijek za virus! 
Isabel Garcia Tejerina
(Španjolska znanstvenica, bivša ministrica poljoprivrede)

Neki postovi su špekulisali i o “naučnom timu” kojeg je osoba sa fotografije navodno član, bez preciziranja o kojem timu je riječ. Upravo na takav jedan opis naišli smo u objavi Facebook stranice Na ivici ofsajda (17.03.2020.):

"Date fudbaleru milion evra mesečno, a naučniku 1800. Sada želite lek... Idite kod Cristiana Ronalda i Messia da vam oni pronađu lek!"
Španska naučnica koja je član istraživačkog tima.

U smislu dometa, objave ove fotografije zabilježile su znatan uspjeh na Facebooku. Tako samo iz ova tri primjera možemo zaključiti da je minimalan broj interakcija na ovu fotografiju bio oko 600, a one sa najviše bilježile su i preko 1.500 interakcija. Svaka od 3 navedene objave ima i po nekoliko stotina dijeljenja.

Prema pisanju španskog fact-checking portala Maldita, osoba na fotografiji zaista jeste Isabel García Tejerina. Ona je bila ministrica za poljoprivredu, ribolov, hranu i okoliš u vladi Mariana Rajoya, ali nije “biološka znanstvenica” već inžinjerka poljoprivrede.

Nadalje, ovaj portal navodi i to da ne postoji dokaz da je Tejerina ikada dala sličnu izjavu. Koronavirus se i ne spominje u videu iz 2018. godine, iz kojeg je jedna od fotografija koja je kružila društvenim mrežama sa navedenim opisom preuzeta. 

S obzirom na činjenicu da osoba sa fotografije nikada nije izjavila riječi koje joj se pripisuju na društvenim mrežama, sve objave koje sadrže takvu izmišljenu izjavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke