Spašavanje brazilskog jaguara

Fotografija brazilskog vojnika sa jaguarom u naručju preplavila je društvene mreže skupa sa opisom da je riječ o spašavanju životinje koja je bježala od požara koji plamti amazonskom prašumom. Fotografija je stvarna, ali priča nije.

Ocijenjeni članci
Facebook profili i stranice Lažna vijest;

Facebook stranica “Nocna Galerija” je 23.8.2019. godine objavila fotografiju sa opisom u kojem se tvrdi da slika prikazuje spašavanje jaguara koji bježi od požara u prašumi Amazon. 

 

Navedena Facebook stranica nije stvarni izvor niti fotografije niti njenog opisa. Ovaj lažni opis uz stvarnu fotografiju kruži internetom na stranim jezicima, prvenstveno na engleskom i španskom, a o tome su između ostalih pisali portali za provjeru činjenjica “Associated Press i “Leadstories”.

Autorica objavljene fotografije je brazilka None Mangueira. Fotografija je nastala na rijeci Rio Negro u maju 2016. godine, a na fotografiji je Jiquitaia, mužjak jaguara kojeg su vojnici prvi put spasili dok je bilo mladunče, piše Associated Press

Nakon što su ga vratili u divljinu Jiquitaia je još jednom spašen i to nakon poplava koje su zahvatile regiju. Nakon drugog spašavanja, vojska je usvojila ovu veliku mačku koju svakodnevno vode na plivanje, aktivnost tokom koje je i nastala ova fotografija, navodi fact-checking portal “Leadstories”.

S obzirom na činjenicu da nije riječ o životinji unesrećenoj tokom požara, ovu Facebook objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 01. 09. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Analiza
Stare prevare u novom ruhu: Ne postoji besplatni BMW ili besplatna montažna kuća

Na društvenim mrežama i dalje se redovno pojavljuju lažne nagradne igre. Ne...

Lažna vijest
Među migrantima nisu “vojnici terorističkog ISIL-a”

Pored činjenice da je “Antimigrant” ponovo plasirao netačnu informaciju o p...

Lažna vijest Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere Pristrasno izvještavanje Klikbejt
Analiza
Stare prevare u novom ruhu: Ne postoje "besplatni telefoni"

Na društvenim mrežama idalje se redovno pojavljuju lažne nagradne igre. Nek...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me