Spašavanje brazilskog jaguara

Fotografija brazilskog vojnika sa jaguarom u naručju preplavila je društvene mreže skupa sa opisom da je riječ o spašavanju životinje koja je bježala od požara koji plamti amazonskom prašumom. Fotografija je stvarna, ali priča nije.

Ocijenjeni članci
Facebook profili i stranice Lažna vijest;

Facebook stranica “Nocna Galerija” je 23.8.2019. godine objavila fotografiju sa opisom u kojem se tvrdi da slika prikazuje spašavanje jaguara koji bježi od požara u prašumi Amazon. 

 

Navedena Facebook stranica nije stvarni izvor niti fotografije niti njenog opisa. Ovaj lažni opis uz stvarnu fotografiju kruži internetom na stranim jezicima, prvenstveno na engleskom i španskom, a o tome su između ostalih pisali portali za provjeru činjenjica “Associated Press i “Leadstories”.

Autorica objavljene fotografije je brazilka None Mangueira. Fotografija je nastala na rijeci Rio Negro u maju 2016. godine, a na fotografiji je Jiquitaia, mužjak jaguara kojeg su vojnici prvi put spasili dok je bilo mladunče, piše Associated Press

Nakon što su ga vratili u divljinu Jiquitaia je još jednom spašen i to nakon poplava koje su zahvatile regiju. Nakon drugog spašavanja, vojska je usvojila ovu veliku mačku koju svakodnevno vode na plivanje, aktivnost tokom koje je i nastala ova fotografija, navodi fact-checking portal “Leadstories”.

S obzirom na činjenicu da nije riječ o životinji unesrećenoj tokom požara, ovu Facebook objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 01. 09. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Geneza lažne vijesti o tome da Paul Pogba napušta reprezentaciju Francuske

Nakon što je britanski tabloid The Sun objavio lažnu vijest da Paul Pogba,...

Lažna vijest
Lažna vijest
Empire State Building jučer nije bio osvijetljen bojama zastave BiH

Brojni portali prenijeli su tweet Denisa Zvizdića, netačno ustvrdivši da je...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Demantirano
Analiza
10 najčitanijih: Dezinformacije o COVID-19

Početkom ove godine, klikbejt mediji su izmišljali lokalne slučajeve zaraze...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me