Raskrinkavanje.ba

Spinom protiv Naše stranke

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Zastupnička pitanja Neire Dizdarević i Samre Ćosović Hajdarević postavljena na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo gotovo su identična. Međutim “Faktor” je odlučio pozabaviti se samo pitanjem zastupnice Naše stranke i od njega napraviti lažnu vijest i spin.

Nakon održane sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, portal “Faktor” je 26. januara objavio članak čija je meta Naša stranka, tačnije zastupnica Neira Dizdarević.

Naša stranka ga štiti: Pogledajte kako "mobingovani" zaposlenik Hitne pomoći krade novčanik pacijentici

Autor članka je podsjetio čitaoce ko je Zlatko Ešpek.

Ulazio u svlačionicu u kojoj su pacijenti ostavljali stvari uoči pregleda te uzimao novac i druge vrijednosti. Njemu  je zbog "teške povrede radne obaveze" otkazan ugovor o radu 2009. godine. "Teška povreda radne obaveze" je – potkradanje pacijenata Hitne pomoći, što je dokumentirano i snimcima nadzornih kamera. Naime, Ešpek je ulazio u svlačionicu u kojoj su pacijenti ostavljali stvari uoči pregleda te uzimao novac i druge vrijednosti.
Svoje je djelo  je na sudu priznao, ali ga je sud, nakon što se žalio, vratio na radno mjesto zbog formalnog propusta u otkaznom postupku. Tada mu je i retroaktivno isplaćeno oko 130.000 KM.
Direktor Zavoda Adem Zalihić nije ga mogao rasporediti na ranije radno mjesto zbog prethodno izvršene reorganizacije. Tačnije, njegovo radno mjesto rendgen tehničara je ukinuto te on još od 2015. godine dolazi na posao, prima plaću, a radi – ništa. Novo radno mjesto, koje mu je po reorganizaciji pripalo,Ešpek ne želi prihvatiti. U međuvremenu čita knjige, ne radi ništa i prima plaću.

Govoreći o održanoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, “Faktor” navodi kako Naša stranka, odnosno zastupnica Dizdarević, štiti Zlatka Ešpeka. Navodi se i da je Dizdarević direktora Zavoda optužila za “mobing” nad Ešpekom.

Skupština Kantona Sarajevo, odnosno aktuelna većina u ovom zakonodavnom tijelu, u petak je, uprkos pozitivnim rezultatima, "oborila" Izvještaj o radu Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.
Najglasnija u kritikama na račun rukovodstva Zavoda, tačnije direktora Adema Zalihića, bila je zastupnica Naše stranke Neira Dizdarević, koja je Zalihića indirektno optužila da vrši "mobing" nad uposlenim radnikom  Zlatkom Ešpekom. (...)
Insistiranje direktora Zalihića da Ešpek počne raditi posao koji mu je dodijeljen zastupnica Naše stranke, koja navodno sa njim ima bliske prijateljske odnose, interpretirala je kao "mobing", što joj je izgleda bilo bitnije od činjenice da je Hitna pomoć u 2017. godini pozitivno poslovala.

Međutim, ove tvrdnje i optužbe nemaju utemeljenje u činjenicama. Povodom “Faktorovog” članka, putem Facebooka oglasila se i zastupnica Neira Dizdarević:

Iza nas je trodnevno zasjedanje Skupstine Kantona Sarajevo. Dosta materijala, jako puno izvjestaja, informacija... Greske se desavaju, pa cu tome i pripisati pogresnu informaciju koju su prenijeli portali Faktor i Slobodna Bosna. Pitanje koji smo uputili ispred Nase stranke, a na zahtjev zabrinutih gradjana, je pitanje ukidanja rentgen aparata u JU Zavod za hitnu medicinsku pomoc, bez ikakvog personaliziranja odnosa izmedju direktora i uposlenika. Navedeni portali su, vjerujem nenamjerno, Nasoj stranci i meni pripisali pitanje koje je uputila moja kolegica, uvazena zastupnica Samra Cosovic Hajdarevic, koje se konkretnije odnosilo na uposlenika tehnicara, kao sto se vidi na snimku.
Pozivam portale da se za sve dalje informacije obrate mojoj kolegici, a za eventualna ostala pitanja stojim na raspolaganju.

Da je Dizdarević u pravu dokazuje i zastupničko pitanje koje je uputila, a koje je dostupno na zvaničnim stranicama Skupštine Kantona Sarajevo. Nakon pitanja da li Hitna pomoć ukida rendgen aparat Dizdarević je konstatovala da su prema njenim saznanjima radiološki tehničari preraspoređeni na mjesto portira.

U zaključku pitanja stoji da li je “hitna medicinska pomoć zdravstvena ustanova kojoj je neophodan rendgenski aparat”, bez pominjanja riječi “mobing”, imena Zlatka Ešefa ili direktora Zavoda Adema Zalihića.

Sa druge strane, zastupnica SDA u Skupštini Kantona Sarajevo, Samra Ćosović Hajdarević postavila je slično pitanje. Pomoću snimka sjednice objavljenom na Youtube kanalu Televizije Sarajevo utvrdili smo da je pitanje Samre Ćosović Hajdarević glasilo:

“Sljedeća pitanja bih usmjerila direktoru Hitne Pomoći: Da li je istina da je Hitna pomoć ukinula rendgen aparat i da li je istina da je bivši tehničar podnio tužbu zbog njegovog prebacivanja.”

Dakle, pitanje i konstatacija zastupnice Dizdarević i pitanje zastupnice Ćosović Hajdarević gotovo su identični. Međutim “Faktor” je odlučio pozabaviti se samo zastupnicom Naše stranke.

Raskrinkavanje je “Faktoru” poslalo upit, međutim do trenutka objavljivanja ove analize nismo dobili odgovor.

Obzirom na sve činjenice i na netačne tvrdnje koje su objavljene, članak “Faktora” ocjenjujemo kao lažnu vijest, spin i pristrasno izvještavanje. Svi portali koji su članak prenijeli za to su dobili ocjene prenošenje lažne vijesti, spin i pristrasno izvještavanje.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Spin 26.01.2019

Faktor: Naša stranka ga štiti: Pogledajte kako "mobingovani" zaposlenik Hitne pomoći krade novčanik pacijentici

Ulazio u svlačionicu u kojoj su pacijenti ostavljali stvari uoči pregleda te uzimao novac i druge vrijednosti

 • Spin
 • Pristrasno izvještavanje
 • Lažna vijest
Spin 26.01.2019

Crna Hronika BIH: POGLEDAJTE KAKO “MOBINGOVANI” ZAPOSLENIK HITNE POMOĆI KRADE NOVČANIK PACIJENTICI

Jučer je skupštinska većina Kantona Sarajevo oborila izvještaj o radu Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, a jedan od krucijalnih razloga jesu optužbe iz...

 • Spin
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Spin 26.01.2019

Objektiva: NAŠA STRANKA GA ŠTITI: POGLEDAJTE KAKO “MOBINGOVANI” ZAPOSLENIK HITNE POMOĆI KRADE NOVČANIK PACIJENTICI

Skupština Kantona Sarajevo, odnosno aktuelna većina u ovom zakonodavnom tijelu, u petak je, uprkos pozitivnim rezultatima, “oborila” Izvještaj o radu...

 • Spin
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Spin 26.01.2019

Slobodna Bosna: OVOG LOPOVA SUD JE VRATIO NA POSAO: Pogledajte kako zaposlenik Hitne pomoći krade novčanik pacijentici (VIDEO)

Jučer je skupštinska većina Kantona Sarajevo oborila izvještaj o radu Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, a jedan od krucijalnih razloga jesu optužbe iz...

 • Spin
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Spin 27.01.2019

Najnovije Vijesti: Naša stranka ga štiti: Pogledajte kako “mobingovani” zaposlenik Hitne pomoći krade novčanik pacijentici

Ulazio u svlačionicu u kojoj su pacijenti ostavljali stvari uoči pregleda te uzimao novac i druge vrijednosti

 • Spin
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti