Spinovanjem od policije napravili “novu vojsku”

U očitoj namjeri da amortizuju Dodikovo odstupanje od prošlogodišnjih “tvrdih stavova”, portali “Sputnik” i “Informer” su pompezno najavili formiranje “nove vojske Republike Srpske”.

 U ovo doba prošle godine, bh. javnost pratila je sagu o postrojavanju jedinica Oružanih snaga BiH povodom 9. januara - Dana Republike Srpske, nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine ovaj praznik proglasio neustavnim. Milorad Dodik je tada najavio da će, bez obzira na odluku Ustavnog suda, tim povodom postrojiti Treći pješadijski puk OS BiH u Banja Luci, što se i desilo uz pomoć člana Predsjedništva BiH, Mladena Ivanića. Iako Ivanić nije imao ovlaštenja da to uradi bez saglasnosti Ministarstva odbrane BiH ili konsenzusa svih članova Predsjedništva BiH, dio Trećeg pješadijskog puka je ipak postrojen 8. i 9. januara, po njegovom zahtjevu. U javnosti su tada kružile razne kontradiktorne izjave o ovom događaju, uključujući i tvrdnje same ministrice odbrane BiH, Marine Pendeš, da nije bio postrojen Treći puk, nego “počasna jedinica”, što se ispostavilo netačnim.  

Krajem prošlog mjeseca, Dodik je po svoj prilici odlučio da se suzdrži od sličnih manevara, koji su prošle godine izazvali negativne reakcije međunarodne zajednice i, pored održavanja referenduma o rečenoj odluci Ustavnog suda, vjerovatno doprinijeli tome da se nađe na “crnoj listi” američkog State Departmenta.

Nasuprot ratobornih izjava koje je tim povodom davao prije godinu dana, Dodik je 22.12.2017. poručio tek to da je “odbio” učešće OS BiH - paradoksalno, sa vrlo sličnim argumentima koje je prošle godine iznosio kada je insistirao upravo na tome da se 9. januara postroji Treći pješadijski puk OS BiH.

Odbio sam bilo kakvo učešće Oružanih snaga BiH u obilježavanju Dana Republike Srpske. Ne želim više da imam polemiku o ovome. Počasni vod ćemo promovisati na Dan Republike i ne trebaju nam Oružane snage BiH.

Umjesto OS BiH, Dodik je, dakle, najavio postrojavanje 50 policajaca, to jest “počasnog voda u uniformama koje će biti primjerene obilježavanju Dana Republike.” I tu dolazimo do suštine tekstova koje su objavili “Sputnik”, “Informer” i nekoliko drugih portala.

Istog dana kada se Dodik oglasio o formiranju “počasnog voda” policije, “Sputnik” je u rubrici “Komentari i analitika” objavio članak naslovljen “Polemike više nema: Rađaju se oružane snage u uniformama Republike Srpske”, u čijem uvodu stoji:

Milorad Dodik vuče poteze koji idu u pravcu stvaranja uslova da jednog dana on ili neka nova generacija političara raspiše referendum o samostalnosti Republike Srpske, jer je očigledno da međunarodna zajednica nije spremna da vrati barem deo otetih nadležnosti koje je dobio srpski entitet prema Dejtonskom mirovnom sporazumu.


Vrlo ozbiljnu tvrdnju iz naslova, razrađenu u uvodu teksta, autor Nenad Zorić dalje nije potkrijepio ničim, osim špekulacijama dva sagovornika koji se ni sami nisu previše potrudili da argumentuju ovakve interpretacije Dodikove izjave.

Jedan je Anđelko Kozomara, “Sputnikov” čest sagovornik (koji, u svim izjavama i po svim pitanjima, bez izuzetka stoji na strani Milorada Dodika), koji je kao “argument” za tvrdnju o stvaranju nove vojske uspio navesti tek najavljene nove uniforme za 50 policajaca. Drugi je Aleksandar Pavić, takođe redovan komentator na ovom portalu, koji se nije ni bavio pitanjem navodne nove vojske, već je “polemisao” sa hipotetičkim reakcijama drugih bh. političara, te se fokusirao na podršku Dodikovoj izjavi, navodeći kako je “potpuno logično da centralna proslava Republike Srpske bude stvar Republike Srpske“, te kako je Dodik povukao “lucidan”, pa čak i “briljantan” potez.

Da bi izbegli te komplikacije, rezonuje Kozomara, očigledno je da Dodik ne želi više da dovodi u neprijatnu situaciju ni Republiku Srpsku ni Mladena Ivanića i odlučio je da pokaže da Republika Srpska ima nešto što je do sad bilo nepoznato javnosti.
„Za sad je to počasni vod od 50 policajaca u nekim novim uniformama koje niko do sad nije video. Dakle, Dodik na mala vrata uvodi oružanu silu Republike Srpske“, tvrdi Kozomara.

 

S druge strane, Aleksandar Pavić sumnja da će hrvatski član predsedništva BiH Dragan Čović da reaguje negativno, prvo i zbog sopstvenih problema koje ima i sa Bakirom Izetbegovićem i sa Sarajevom ali i zbog stvarno dobrog odnosa koji je uspostavio sa Miloradom Dodikom.
„A što se tiče Bakira Izetbegovića, baš bi bilo zanimljivo da Bakir sâm ponudi počasni vod vojske BiH na obeležavanju Dana vojske Republike Srpske, jer bi to praktično značilo da i Bakir Izetbegović priznaje Dan Republike Srpske“, kategoričan je Pavić.

Zajednička nit u stavovima oba komentatora svakako je bespogovorna podrška Dodiku, te razne verbalne i logičke akrobacije kojima su njegovu izjavu pokušali predstaviti kao potpuno dosljednu njegovim ranijim potezima vezanim za organizovanje manifestacija povodom 9. januara.

Cijeli tekst, stoga, ima vrlo jasne elemente “spina” - pokušaja da se pažnja javnosti skrene sa realnih implikacija Dodikove izjave (odustajanje od ranijeg insistiranja na angažovanju OS BiH za obilježavanje 9. januara) i da se ista, bez ikakvog činjeničnog utemeljenja, predstavi kao njegova politička pobjeda uz pomoć senzacionalističkih najava o “formiranju nove vojske RS”.

Korak dalje u razradi ove teze otišao je portal “Informer”, koji je sutradan prenio “Sputnikov” članak uz naslov “RAĐA SE NOVA VOJSKA REPUBLIKE SRPSKE: Postrojavanje zakazano za 9. januar! DODIK POVUKAO NAJOPASNIJI POTEZ U KARIJERI!”

U naslovu teksta, Dodikovo očito “spuštanje lopte” i odustajanje od postrojavanja vojnih jedinica OS, paradoksalno je prikazano kao njegov “najopasniji potez u karijeri”. Najavljeno postrojavanje policajaca je i ovdje bez ikakve osnove opisano kao “stvaranje nove vojske”, a posebno je zanimljiva sintagma iskorištena u uvodu članka, gdje se govori o postrojavanju “specijalne jedinice Republike Srpske”, bez jasne odrednice o kakvoj se jedinici radi. Implikacije ove “omaške” u ovakvom kontekstu su jasne, jer ona sugeriše da se radi o vojnoj jedinici, što, kako i sam članak pokazuje, nije tačno.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik povukao je do sada najopasniji potez, koji će SAD, NATO i Federaciju BiH potpuno izvesti iz takta. On je odlučio da u obeležavanju Dana RS 9. januara odbije bilo kakvo učešće Oružanih snaga BiH, i da za taj dan postroji specijalnu jedinicu Republike Srpske i to u posebnim uniformama koje će biti primerene obeležavanju Dana Republike.

Članak se, zatim, pojavio na još nekoliko portala, koji su na postojeće senzacionalističke naslove dodali još i konstataciju da je “Zapad šokiran” Dodikovom izjavom. Svi zajedno su se, dakle, svojski potrudili da od izjave Milorada Dodika, koja je bila potpuno suprotna njegovim ranijim postupcima, naprave bombastičnu vijest u skladu sa Dodikovim standardnim “tvrdolinijaškim” stavovima, ne nudeći za to nikakve dokaze niti izvore - osim mišljenja dvije osobe sa jasnim političkim inklinacijama ka rečenim stavovima. Sve objave ovog teksta ocjenjujemo kao klasičan politički spin, a naslove koji, bez osnova, najavljuju “formiranje nove vojske” kao dezinformaciju i klikbejt.

(raskrinkavanje.ba)
 

Autorica: Tijana Cvjetićanin Objavljeno: 03. 01. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 5 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Paralelna stvarnost teorije zavjere: Šta su činjenice, a šta izmišljotine o digitalnim valutama i ugljičnim kreditima?

Intervju s navodnom finansijskom investitoricom Melissom Cuimmei u kojem iz...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Branimir Nestorović i dalje promoviše teorije o tajnom postavljanju 5G opreme

Isječak gostovanja ljekara Branimira Nestorovića iz Srbije u kojem tvrdi da...

Lažna vijest
Lažna vijest
Montirane slike s izmišljenim izjavama Dodika, Konakovića, Lagumdžije i Čovića

U Facebook grupi koja se “bavi aktuelnim temama” podijeljene su montirane s...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me