Raskrinkavanje.ba

Srednja škola u Novom Pazaru nije dobila ime po Naseru Oriću

Na društvenim mrežama viralna je netačna tvrdnja da je srednja škola u Novom Pazaru dobila ime po Naseru Oriću.

Foto: Web stranica "Hipokrat srednja škola"

Objave u kojima se tvrdi da je srednja škola u Novom Pazaru u Srbiji dobila ime po ratnom komandantu Armije RBiH Naseru Oriću bile su viralne na društvenim mrežama u julu.

Na Twitter profilu Betmenova Zena 11.7.2022. godine objavljen je screenshot fotografije s Instagrama na kojoj je srednja škola u Novom Pazaru navodno nazvana po Naseru Oriću.

U Novom Pazaru srednja škola dobila ime po heroju Naseru Oriću! Aferim braćo.

Najstarija objava fotografije s navodnim nazivom srednje ekonomske i medicinske škole u Novom Pazaru koju smo pronašli objavljena je na Facebook stranici BiH Vijesti 12.4.2016. godine. Fotografiju je u aprilu 2016. godine objavilo još nekoliko Facebook stranica, kao i Instagram profil naser.oric, čiji screenshot ovih dana kruži društvenim mrežama.


Šta su činjenice?

Naser Orić bio je komandant snaga Armije Republike Bosne i Hercegovine u Srebrenici tokom rata od 1992. do 1995. godine. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu osudio je Orića prvostepenom presudom iz 2006. godine na dvije godine zatvora za indirektnu odgovornost u zločinima ubistva i okrutnog postupanja sa zatvorenicima u Srebrenici 1992. i 1993. godine. Dvije godine kasnije, sud u Haagu je Orića drugostepenom presudom oslobodio svih optužbi.

Google pretragom pojma “srednja medicinska i ekonomska škola u Novom Pazaru”, na web stranici “Hipokrat srednja škola” pronašli smo originalnu fotografiju objekta za koji se na društvenim mrežama tvrdi da nosi naziv “Naser Orić”.

Fotografija sa stranice “Hipokrat” jasno pokazuje da je riječ o objektu čija fotografija kruži društvenim mrežama, na koji je, na natpisnu ploču, dodano ime “Naser Orić”.

Foto: Web stranica “Hipokrat srednja škola”

Kako se navodi na njihovoj web stranici, riječ je o privatnoj srednjoj školi koja je s radom počela 2013. godine.

Google pretragom nismo pronašli dokaze da se ijedna škola u Novom Pazaru zove “Naser Orić”.

Shodno tome, tvrdnju da je srednja škola u Novom Pazaru dobila ime po Naseru Oriću, prvobitno objavljenu na Facebook stranici BiH Vijesti, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Sva prenošenja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke