“Srpska Info” tri puta o Pavićevoj nepostojećoj ostavci

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

“Srpska info” je na osnovu neimenovanog izvora tvrdila da će predsjednik DNS-a dati ostavku. Iako je Pavić to demantovao, “Srpska info” je nastavila sa objavljivanjem članaka koji tvrde suprotno.

Ocijenjeni članci
Srpska info Lažna vijest; Srpska info Lažna vijest; Srpska info Lažna vijest;

Portal “Srpska Info” je 17.10.2018. godine objavio tri članka u kojima najavljuje da će prvi čovjek DNS-a, Marko Pavić, podnijeti ostavku na mjesto predsjednika stranke.

Sva tri članka su objavljena u svjetlu sastanka koji je Pavić održao sa Miloradom Dodikom dan ranije, a nakon kojeg ni jedan od aktera nije davao izjave za medije u vezi sa tim sastankom. Ipak, portal “Srpska Info” se oslonio na “neimenovani izvor blizak Palati Republike”, tako da u najranijem članku objavljenom u 10:12 stoji sljedeće:

CITAT: SRPSKAINFO SAZNAJE Pavić PODNOSI OSTAVKU na mjesto predsjednika DNS  (objavljeno u 10:12)

Lider DNS-a Marko Pavić juče je na sastanku sa predsjednikom Republike Srpske i SNSD-a Miloradom Dodikom u Palati Republike rekao da će u četvrtak na sjednici Predsjedništva svoje partije podnijeti ostavku na mjesto predsjednika, saznaje Srpskainfo od izvora bliskih Palati.
(...)
Kako saznajemo, ukoliko Predsjedništvo DNS sutra prihvati Pavićevu ostavku, a očekuje se da hoće, do izbora novog predsjednika na vanrednoj Skupštini partije očekuje se da ga u statusu v.d. predsjednika mijenja generalni sekretar DNS-a Dragutin Rodić.

U sljedećm članku napominje da poslije sastanka nije bilo nikakvih izjava i da Pavić nije imao komentar za taj medij, ali bez obzira na to, “Srpska Info” se nastavlja oslanjati na neimenovani izvor.

MUK Pavić ne želi da govori o sastanku sa Dodikom na kome je NAJAVIO OSTAVKU  (objavljeno u 10:55)
– Nemam komentar – kratko je rekao Pavić za Srpskainfo, a potom prekinuo telefonski poziv.
(...)
Kao tvrde naši izvori, Pavić je na tom sastanku rekao da će u četvrtak na sjednici
Predsjedništva DNS podnijeti ostavku na mjesto predsjednika stranke.

Nekoliko minuta prije objave ovog članka na portalu “Srpska Info”, agencija “Srna” je objavila demantij Pavića u jednoj rečenici:

"To su gluposti, a ja gluposti ne komentarišem", izjavio je Pavić Srni.

Dakle, iako je još prije podne Pavić opovrgnuo navode portala “Srpska Info”, u trećem članku koji je objavljen u 14:36, a uređen u 16:21 stoji i to da imaju informaciju iz DNS-a koja opovrgava najavu ostavke, “Srpska Info” nastavlja sa istom tvrdnjom.

„NEMOJ IH SMJENJIVATI DOK JA NE ODEM“ Šta su Dodik i Pavić rekli jedan drugom u Palati Republike   (objavljeno u 14:36 ➔ uređeno u 16:21)

Mada Demokratski narodni savez u najavi za sutrašnju sjednicu Predsjedništva stranke tvrdi da njihov predsjednik Marko Pavić „ne razmišlja o ostavci“, izvori Srpskainfo iz Palate Republike tvrde drugačije.

Već sutradan je na istom portalu objavljen članak o sjednici Predsjedništva DNS-a u kojem se govorilo o smjeni DNS-ovog Saše Panića sa mjesta direktora Poslovne zone Banjaluka, dok

ostavka Pavića nije spomenuta. S obzirom na to da je, prema pisanju portala “Srpska Info”, Pavić trebao ostavku podnijeti jučer, 18.10.2018. godine, što se nije desilo, sva tri članka ocijenjujemo kao lažne vijesti.

(raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 19. 10. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Farme klikova, Novalić i table na graničnim prelazima

Tokom prethodne sedmice u fokusu naše pažnje bile su različite tehnike koje...

Lažna vijest
Klikbejt naslovi o uklanjanju tabli “Dobrodošli u Republiku Srpsku” sa graničnih prelaza

Pojedini portali su članke o Facebook objavi zastupnice u Predstavničkom do...

Lažna vijest Dezinformacija Klikbejt
Lažna vijest
Pravljenje “vijesti” od satiričnog članka o Fadilu Novaliću

Satirični članak o tweetu premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila N...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Satira
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me