Šta je Biden zapravo rekao o trećem svjetskom ratu?

Američki predsjednik Joe Biden nedavno je posjetio kompaniju Lockheed Martin, koja proizvodi protivtenkovske raketne sisteme Javelin koji se koriste u Ukrajini. Pojedini su mediji članke o ovoj posjeti opremili senzacionalističkim naslovima u kojima se van konteksta spominju treći svjetski rat i slanje američkih vojnika.

Foto: U.S. Secretary of Defense, Wikimedia Commons

Na portalu Mondo (.rs) 4. maja 2022. godine objavljen je članak opremljen naslovom:

ŠOK REČI BAJDENA - SPOMENUO 3. SVETSKI RAT I SLANJE AMERIČKIH VOJNIKA! "Nalazimo se na prelomnoj tački istorije"

Članak govori o posjeti predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena kompaniji Lockheed Martin,  koja proizvodi protivtenkovske raketne sisteme FGM-148 Javelin. U tekstu se prenose detalji njegovog obraćanja prisutnima:

Tom prilikom Džo Bajden je opisao sukob u Ukrajini kao istorijsku "prelomnu tačku koja dolazi na svakih šest ili osam generacija" i opisao ulogu SAD u sukobu kao vođenje prve "prave civilzacijske" borbe protiv Rusije i Kine. Bajden je takođe obećao da će Kijevu poslati pomoć u vrednosti od više milijardi dolara, prenosi RT.

"Nalazimo se na prelomnoj tački istorije. Dolazi otprilike na svakih šest ili osam generacija", rekao je Bajden tokom posete fabrici Lokid Martin u Alabami, dodajući da se stvari menjaju tako brzo da Amerika mora da drži kontrolu.

"Postoji stalna bitka između autokratije i demokratije", rekao je on, govoreći o Kini i Rusiji kao o neprijateljima navodnih zapadnih "demokratija". Sukob u Ukrajini, dodao je on, je "prva prava bitka" u ovom sukobu civilizacija.

(..)

Bajden je takođe u utorak rekao radnicima u Lokid Martinu da američke pošiljke oružja "omogućavaju ukrajinskom narodu da se brani, a da mi ne moramo da rizikujemo da uđemo u treći svetski rat slanjem američkih vojnika".

Članak portala Mondo (.rs) prenijeli su i Crni bombarder, 365 Srbija, Pink (.rs), Beograd.in, NS uzivo i Republika, opremivši ga istim ili sličnim naslovima: 

STRAŠNE BAJDENOVE REČI: SPOMENUO TREĆI SVETSKI RAT I SLANJE VOJSKE! “Nalazimo se na prelomnoj tački istorije” (NS uživo, Pink(.rs), 365 Srbija)

ŠOK PORUKA IZ VAŠINGTONA! Bajden govorio o Trećem svetskom ratu i slanju američkih trupa: PRELOMNA TAČKA! (Republika)

Portali  Sve za vas, Recepti danas i Top vijesti Balkan objavili su drugačije verzije članka o Bidenovoj posjeti kompaniji Lockheed Martin. Ipak, naslov je skoro identičan prethodno navedenim:

ŠOK PORUKA IZ VAŠINGTONA! Bajden govorio o Trećem svetskom ratu i slanju američkih trupa: PRELOMNA TAČKA!

 

Šta su činjenice?

 

Američki predsjednik Joe Biden se, kako je i navedeno u člancima, tokom nedavnog obilaska kompanije Lockheed Martin, koja proizvodi protivtenkovske raketne sisteme FGM-148 Javelin, obratio prisutnima. Budući da se ovi protutenkovski raketni sistemi koriste u Ukrajini, on se u svom govoru referirao na rat koji je u toku u ovoj zemlji. Transkript govora moguće je pronaći na zvaničnoj stranici Bijele kuće.

Biden je, obraćajući se radnicima kompanije, rekao da su oni omogućili Ukrajincima da se brane, a da Sjedinjene Američke Države ne moraju da rizikuju treći svjetski rat šaljući svoju vojsku da ratuje protiv ruske vojske.

Vi omogućavate ukrajinskom narodu da se brani, a da mi ne moramo rizikovati treći svjetski rat slanjem američkih vojnika da se bore protiv ruskih.

Američki predsjednik o trećem svjetskom ratu i slanju američkih vojnika, dakle nije govorio ni kao o potencijalnoj mogućnosti. Sve ovo tačno je citirano i u člancima koji su predmet analize. 

Međutim, u naslovima tih članaka manipulativno se navodi kako je “Bajden govorio o Trećem svetskom ratu i slanju američkih trupa” te se citira i njegova izjava o tome da se “Nalazimo na prelomnoj tački istorije”. Tačno je, naime, da je Biden “govorio o trećem svjetskom ratu”, ali su u naslovu manipulativno spojena dva različita dijela teksta, s ciljem širenja straha i navođenja čitatelja/ki na pogrešan zaključak da je Biden govorio o trećem svjetskom ratu kao o mogućem scenariju. 

Senzacionalizam u ovakvim naslovima dodatno je pojačan formulacijama “šok poruka” i “strašne reči”, kao i korištenjem velikih slova, iako u samom tekstu nema ničega što bi se moglo okarakterisati kao šokantno.

Shodno navedenom, naslovi analiziranih članaka dobijaju ocjene klikbejt i manipulisanje činjenicama.

Napomena

24.5.2022. Portali Mondo (.rs) i Beograd.in su u međuvremenu izmijenili članke, oni sadrže tačne informacije pa dobijaju i ocjenu ispravljeno.

25.5.2022. Članak portala 365 Srbija je u međuvremenu izmijenjen, sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

227.5.2022. Članak portala Top vijesti Balkan je u međuvremenu izmijenjen, sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

11.11.2022. Republika je ispravila netačne tvrdnje u članku pa on dobija i ocjenu ispravljeno.(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 24. 05. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izmišljeni doktor s izmišljenog univerziteta preporučuje “lijek” Hyperdrops

Prodaja navodnog lijeka pod nazivom Hyperdrops nastoji se pospješiti objava...

Lažna vijest
Lažna vijest
Paralelna stvarnost teorije zavjere: Šta su činjenice, a šta izmišljotine o digitalnim valutama i ugljičnim kreditima?

Intervju s navodnom finansijskom investitoricom Melissom Cuimmei u kojem iz...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Branimir Nestorović i dalje promoviše teorije o tajnom postavljanju 5G opreme

Isječak gostovanja ljekara Branimira Nestorovića iz Srbije u kojem tvrdi da...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me