Šta je Biden zapravo rekao o trećem svjetskom ratu?

Američki predsjednik Joe Biden nedavno je posjetio kompaniju Lockheed Martin, koja proizvodi protivtenkovske raketne sisteme Javelin koji se koriste u Ukrajini. Pojedini su mediji članke o ovoj posjeti opremili senzacionalističkim naslovima u kojima se van konteksta spominju treći svjetski rat i slanje američkih vojnika.

Foto: U.S. Secretary of Defense

Na portalu Mondo (.rs) 4. maja 2022. godine objavljen je članak opremljen naslovom:

ŠOK REČI BAJDENA - SPOMENUO 3. SVETSKI RAT I SLANJE AMERIČKIH VOJNIKA! "Nalazimo se na prelomnoj tački istorije"

Članak govori o posjeti predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena kompaniji Lockheed Martin,  koja proizvodi protivtenkovske raketne sisteme FGM-148 Javelin. U tekstu se prenose detalji njegovog obraćanja prisutnima:

Tom prilikom Džo Bajden je opisao sukob u Ukrajini kao istorijsku "prelomnu tačku koja dolazi na svakih šest ili osam generacija" i opisao ulogu SAD u sukobu kao vođenje prve "prave civilzacijske" borbe protiv Rusije i Kine. Bajden je takođe obećao da će Kijevu poslati pomoć u vrednosti od više milijardi dolara, prenosi RT.

"Nalazimo se na prelomnoj tački istorije. Dolazi otprilike na svakih šest ili osam generacija", rekao je Bajden tokom posete fabrici Lokid Martin u Alabami, dodajući da se stvari menjaju tako brzo da Amerika mora da drži kontrolu.

"Postoji stalna bitka između autokratije i demokratije", rekao je on, govoreći o Kini i Rusiji kao o neprijateljima navodnih zapadnih "demokratija". Sukob u Ukrajini, dodao je on, je "prva prava bitka" u ovom sukobu civilizacija.

(..)

Bajden je takođe u utorak rekao radnicima u Lokid Martinu da američke pošiljke oružja "omogućavaju ukrajinskom narodu da se brani, a da mi ne moramo da rizikujemo da uđemo u treći svetski rat slanjem američkih vojnika".

Članak portala Mondo (.rs) prenijeli su i Crni bombarder, 365 Srbija, Pink (.rs), Beograd.in, NS uzivo i Republika, opremivši ga istim ili sličnim naslovima: 

STRAŠNE BAJDENOVE REČI: SPOMENUO TREĆI SVETSKI RAT I SLANJE VOJSKE! “Nalazimo se na prelomnoj tački istorije” (NS uživo, Pink(.rs), 365 Srbija)

ŠOK PORUKA IZ VAŠINGTONA! Bajden govorio o Trećem svetskom ratu i slanju američkih trupa: PRELOMNA TAČKA! (Republika)

Portali  Sve za vas, Recepti danas i Top vijesti Balkan objavili su drugačije verzije članka o Bidenovoj posjeti kompaniji Lockheed Martin. Ipak, naslov je skoro identičan prethodno navedenim:

ŠOK PORUKA IZ VAŠINGTONA! Bajden govorio o Trećem svetskom ratu i slanju američkih trupa: PRELOMNA TAČKA!

 

Šta su činjenice?

 

Američki predsjednik Joe Biden se, kako je i navedeno u člancima, tokom nedavnog obilaska kompanije Lockheed Martin, koja proizvodi protivtenkovske raketne sisteme FGM-148 Javelin, obratio prisutnima. Budući da se ovi protutenkovski raketni sistemi koriste u Ukrajini, on se u svom govoru referirao na rat koji je u toku u ovoj zemlji. Transkript govora moguće je pronaći na zvaničnoj stranici Bijele kuće.

Biden je, obraćajući se radnicima kompanije, rekao da su oni omogućili Ukrajincima da se brane, a da Sjedinjene Američke Države ne moraju da rizikuju treći svjetski rat šaljući svoju vojsku da ratuje protiv ruske vojske.

Vi omogućavate ukrajinskom narodu da se brani, a da mi ne moramo rizikovati treći svjetski rat slanjem američkih vojnika da se bore protiv ruskih.

Američki predsjednik o trećem svjetskom ratu i slanju američkih vojnika, dakle nije govorio ni kao o potencijalnoj mogućnosti. Sve ovo tačno je citirano i u člancima koji su predmet analize. 

Međutim, u naslovima tih članaka manipulativno se navodi kako je “Bajden govorio o Trećem svetskom ratu i slanju američkih trupa” te se citira i njegova izjava o tome da se “Nalazimo na prelomnoj tački istorije”. Tačno je, naime, da je Biden “govorio o trećem svjetskom ratu”, ali su u naslovu manipulativno spojena dva različita dijela teksta, s ciljem širenja straha i navođenja čitatelja/ki na pogrešan zaključak da je Biden govorio o trećem svjetskom ratu kao o mogućem scenariju. 

Senzacionalizam u ovakvim naslovima dodatno je pojačan formulacijama “šok poruka” i “strašne reči”, kao i korištenjem velikih slova, iako u samom tekstu nema ničega što bi se moglo okarakterisati kao šokantno.

Shodno navedenom, naslovi analiziranih članaka dobijaju ocjene klikbejt i manipulisanje činjenicama.

Napomena

24.5.2022. Portali Mondo (.rs) i Beograd.in su u međuvremenu izmijenili članke, oni sadrže tačne informacije pa dobijaju i ocjenu ispravljeno.

25.5.2022. Članak portala 365 Srbija je u međuvremenu izmijenjen, sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

227.5.2022. Članak portala Top vijesti Balkan je u međuvremenu izmijenjen, sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 24. 05. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 4 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Homofobija kao sredstvo političkog obračuna, rat u Ukrajini, i pandemija

Tokom prethodne sedmice raskrinkali smo niz netačnih tvrdnji o Covid-19 i o...

Prenošenje lažnih vijesti
Viralni video eksplozije ruskog projektila je kompjuterska grafika

Društvenim mrežama dijeli se videosnimak za koji se netačno navodi da prika...

Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Lažne nagradne igre na Facebook stranici Vaš Dom

Facebook stranica Vaš Dom u kratkom periodu objavila je nekoliko lažnih nag...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me