Raskrinkavanje.ba

Šta je Reuters “potvrdio” u vezi s adrenohromom?

"Zavjerološki” portali netačno tvrde da je Reuters “priznao” da su teorije zavjere o adrenohromu stvarne.

Foto: Koshiro K/Shutterstock

Na portalu Dnevni Puls 9.3.2022. godine objavljen je članak pod naslovom:

Stju Piters: Rojters potvrđuje Adrenohrom dok pokriva Džona Podestu

U nezgrapno napisanom članku tvrdi se da su “korporativni mediji godinama agresivno poricali da Adrenohrom uopšte postoji”. Navodi se da je Reuters u svom članku, u kojem se govori o optužbama na račun savjetnika američkog predsjednika Johna Podeste, “slučajno potvrdio” da adrenohrom zaista postoji i da nije riječ o teoriji zavjere. Dalje se tvrdi da je adrenohrom supstanca koju elite već vijekovima dobijaju od mučenja djece i koriste za podmlađivanje. 

Prema bezbrojnim izvorima u rasponu vekova, adrenohrom, nusprodukt adrenalinskog odgovora ljudskih bića, je vekovima uzet od mučene i terorisane dece od strane elite, sa slikama koje datiraju iz srednjeg veka i pre nego što su prikazivale ono za šta se kaže da su rituali sakupljanja adrenohroma.

Prema adrenohromskoj „teoriji zavere“, čiju je istinitost potvrdio Rojters, globalne elite, članovi kraljevske porodice i drugi moćnici koriste supstancu koju ubiraju od dece i drugih terorisanih subjekata da bi ostali mladi, zdravi i na vrhuncu svog igra.
(...)
U „proveri činjenica“ Rojters ne samo da nije uspeo da dokaže da na fotografiji nije savetnik Klinton-Obama-Bajden i osumnjičeni pedofil Džon Podesta, već su zapravo priznali da je adrenohrom stvaran, a ne neki divlja „teorija zavere“ kao što su korporativni mediji agresivno tvrdili poslednjih godina.

Članak je dan kasnije prenio i “zavjerološki” portal Nulta tačka.


Šta je adrenohrom i jesu li mediji negirali da on postoji? 

Adrenohrom je hemijsko jedinjenje koje se dobija oksidacijom adrenalina u laboratoriji, a primjenjuje se uglavnom u medicini za zaustavljanje krvarenja, jer spada u grupu antihemoragika.

Proteklih nekoliko godina se u online prostoru o adrenohromu pojavila nova naučnofantastična priča, kada su pobornici/e QAnon teorije zavjere počeli/e vjerovati da je adrenohrom zapravo droga koja se dobija mučenjem djece u tajnim podzemnim tunelima te koju “elite” koriste kako bi se podmladile. Ovi navodi zapravo su preuzeti iz fiktivnog romana “Strah i prijezir u Las Vegasu” autora Huntera S. Thompsona iz 1972. druge godine. Po romanu je kasnije snimljen i film.

Da su navodi o adrenohromu kao “drogi za podmlađivanje” čista fikcija, za naš partnerski portal Fake News Tragač 2020. godine potvrdio je i profesor i šef Odjeljenja toksikologije s Univerziteta u Hertfordshireu dr. Robert Chilcott:

Postoji jedinjenje koje se zove adrenohrom, ali je fikcija da se ono može koristiti kao sredstvo za podmlađivanje.

Dakle, adrenohrom jeste stvaran, ali nije magična droga za podmlađivanje koja se dobija mučenjem djece. Mediji nikada nisu ni krili da je adrenohrom stvaran, jer je sasvim jasno da je riječ o hemijskom jedinjenju koje je naučnicima/ama već dugo poznato i koje ima svoje naučne primjene. Google pretraga ovog termina prikazuje medijske izvještaje, rječničke definicije, naučne radove, pa čak i stranicu na Wikipediji o adrenohromu.

Ipak, ni na jednom se kredibilnom izvoru ne potvrđuju apsurdne zavjereničke tvrdnje o mučenju djece i podmlađivanju adrenohromom niti je Reuters takvo što potvrdio.


O čemu je zapravo pisao Reuters?

U fact-checking analizi od 7.3.2023. godine Reuters se bavio tweetom američkog konzervativnog komentatora i teoretičara zavjere Stewa Petersa. Peters je objavio fotografiju nagog muškarca prekrivenog bojom, tvrdeći da prikazuje Johna Podestu, savjetnika američkog predsjednika Joea Bidena. Peters u tweetu također optužuje Podestu da je mučio i žrtvovao dijete kako bi dobio adrenohrom.

Reuters je u analizi utvrdio da je fotografija nastala za vrijeme umjetničke izložbe koju je umjetnik Ryan McGinness predstavio 18.6.2010. godine u New Yorku. Reuters nije uspio utvrditi identitet čovjeka na slici, ali su istakli da ne postoje nikakvi dokazi da je zaista riječ o Johnu Podesti. 

Fact-checking portal Lead Stories je, pak, u svojoj analizi ovih tvrdnji od 1.3.2023. godine utvrdio da zasigurno nije riječ o Podesti, jer je John Podesta 18. juna 2010. godine, kada je ova fotografija nastala u New Yorku, govorio na Nacionalnoj konvenciji američkog Ustavnog društva u Washingtonu DC-u, što potvrđuju i rasporedi s Konvencije (1, 2). Osim toga, čovjek s fotografije je ćelav, dok se Podesta nikada u javnosti nije pojavio s obrijanom glavom. Uzimajući u obzir činjenicu da je riječ o javnoj ličnosti koja se već godinama vrlo često pojavljuje u javnosti, teško da bi takva promjena u ličnom imidžu ostala nezapažena, navodi Lead Stories. 

Reuters se u analizi kratko osvrće na tvrdnje o adrenohromu, ali ni u jednom trenutku ne potvrđuje da su teorije zavjere o ovom hemijskom jedinjenju istinite. Štaviše, osporava ih kao netačne:

Adrenohrom je supstanca crvene boje koja nastaje oksidacijom epinefrina, također poznatog kao adrenalin (ovdje, ovdje). Međutim, našao se u fokusu sljedbenika široko raskrinkane teorije zavjere QAnon (ovdje), koji vjeruju da “globalne elite” sakupljaju hemikaliju od djece i konzumiraju je kako bi ostali zdravi i mladi. Više informacija o ovome dostupno je na Wired (ovdje) i First Draft (ovdje).

Shodno činjenicama, tvrdnje da se adrenohrom dobija iz mučenja djece i da ga elita koristi za podmlađivanje ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere.

Sva prenošenja ovih tvrdnji ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i teoriju zavjere.

Tvrdnje da mediji negiraju da adrenohrom postoji te da je Reuters priznao njegovo postojanje i potvrdio istinitost teorija zavjere ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama i teoriju zavjere

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 10.03.2023

Nulta tačka: Da li je ovo Rojters slučajno potvrdio da ADRENOHROM nije “teorija zavere”

Korporativni mediji su godinama agresivno poricali da Adrenohrom uopšte postoji; Rojters je slučajno potvrdio da Adrenohromska „teorija zavere“ uopšte...

  • Teorija zavjere
  • Manipulisanje činjenicama
  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 09.03.2023

Dnevni Puls: Stju Piters: Rojters potvrđuje Adrenohrom dok pokriva Džona Podestu

Korporativni mediji su godinama agresivno poricali da Adrenohrom uopšte postoji; Rojters je slučajno potvrdio da Adrenohromska „teorija zavere“ uopšte...

  • Teorija zavjere
  • Manipulisanje činjenicama
  • Lažna vijest