Šta je stvarno rekao Aljoša Čampara o anonimnoj prijavi protiv Osmana Mehmedagića Osmice?

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Članak na portalu N1 manipulativno je predstavio izjavu Aljoše Čampare o tome da je on podnio krivičnu prijavu protiv direktora Obavještajno bezbjednosne agencije, Osmana Mehmedagića.

Ocijenjeni članci
N1 Dezinformacija; Manipulisanje činjenicama; Klikbejt; Slobodna Bosna Dezinformacija; Manipulisanje činjenicama; Klikbejt; FACE TV Dezinformacija; Manipulisanje činjenicama; Klikbejt; Nezavisne Dezinformacija; Manipulisanje činjenicama; Klikbejt; Patria Dezinformacija; Manipulisanje činjenicama; Klikbejt; Demantirano; Dnevnik.ba Dezinformacija; Manipulisanje činjenicama; Klikbejt; Bild Dezinformacija; Manipulisanje činjenicama; Klikbejt; Crna Hronika BIH Dezinformacija; Manipulisanje činjenicama; Klikbejt; Demantirano; TV K3 Dezinformacija; Manipulisanje činjenicama; Klikbejt; Banjaluka net Dezinformacija; Manipulisanje činjenicama; Klikbejt;

Aljoša Čampara, zastupnik SDA u aktuelnom sazivu Skupštine Kantona Sarajevo, poslanik u Domu naroda Federacije BiH i ministar unutrašnjih poslova FBiH, gostovao je u emisiji “Pressing” emitovanoj 16.9.2020. godine na N1 televiziji. Portal N1 je istog dana objavio članak sa naslovom:

Čampara: Evo kažem - ja sam podnio prijavu protiv Osmana Mehmedagića

U objavljenom članku, nalazi se transkript dijela emisije Pressing u kome je Čampara komentarisao anonimnu prijavu protiv direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Osmana Mehmedagića. 

Prije transkripta izjava Čampare, u uvodu članka je navedeno da je gost “Na pitanje voditelja Pressinga Amira Zukića da li zna ko je prijavio za korupciju direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Osmana Mehmedagića Osmicu, odgovorio - evo, ja sam”.

Aljoša Čampara, zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo u programu N1 pozvao je građane da prijavljuju korupciju, anonimno ili javno. Na pitanje voditelja Pressinga Amira Zukića da li zna ko je prijavio za korupciju direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Osmana Mehmedagića Osmicu, odgovorio je - evo, ja sam.
Na vaš račun stigle su optužbe u vezi sa slučajem Mehmedagić.  Portal istraga.ba tvrdi kako je vaša savjetnica prijavila direktora OSA-e? Da li ste vi autor anonimnih prijava?
Naravno da nisam. Protiv mene imaju anonimne prijave, ali ja nikad nisam tražio snimke nadzornih kamera. To je protivzakonito. Vidjet ćete kako će biti lako dokazati na sudu da ona (savjetnica Mirela Bubalo) nije bila.
Ko je bio?
Evo kažem - ja sam podnio prijavu.
Jel vi to ironično?
Pozivam građane da prijavljuj korupciju. Možete misliti da ja odem u Poštu i skinem snimke nadzornih kamera.

Ipak, kako je i vidiljivo iz snimka emisije koji je priložen u članku, Čampara na pitanje “Je li Vi to ironično” nije odgovorio samo pozivom građanima “da prijave korupciju”, kako se navodi u članku portala N1. Čampara je, naime, prije toga jasno potvrdio da je ironično rekao da je on podnio prijavu. Taj dio razgovora nije uvršten u članak, a dostupan je na ovom linku od 45:14: 

Voditelj: Jeste li Vi autor anonimnih prijava?
Čampara: Pa naravno da nisam. Pazite, protiv mene dolaze anonimne prijave. Neki dan je ista došla otprilike na tom tragu ali ja nisam tražio da se skidaju, ovaj, snimci.(...)

(...) Čampara: Dakle, vidjećete kako će to vrlo lako biti dokazati na sudu, savjetnica je podnijela i krivične prijave i tužbu za klevetu na jednom bizarnom primjeru će se dokazati da to ona nije bila (...)
Voditelj: Pa ko je bio? (45:14)
Čampara: Ma pojma nemam… Evo ja sam. Ja, evo javno kažem, ja sam podnio krivičnu prijavu. Evo, šta ćemo... ja, kao građanin Aljoša Čampara. 
Voditelj: Je l’ to Vi ironično nešto, ili ste stvarno Vi?
Čampara:  Nisam stvarno, evo ironično, ali evo, ja sam podnio krivične prijave i pozivam građane da podnose krivične prijave, da prijavljuju korupciju (...)

Osim što je u članku izostavljen dio izjave koji govori o tome da je priznanje o slanju anonimne prijave bilo ironično, i sam uvod članka čitatelje/ke navodi na pogrešan zaključak izostavljajući tu činjenicu. 

Članak su potom uz neznatne izmjene naslova objavili portali Slobodna Bosna, Face, Nezavisne, Patria, Dnevnik, Bild (.ba), Crna Hronika, TVK3 i Banjaluka (.net).

Jasno je dakle da Čampara nije rekao da je podnio anonimnu krivičnu prijavu protiv Mehmedagića - tačnije, to je prvo direktno negirao, a zatim rekao da je to izjavio ironično - iako to u članku i naslovu portala N1 nije navedeno.

Zbog toga, tvrdnju o “priznanju” iz naslova portala N1 i svih prenošenja ocjenjujemo kao klikbejt.

Budući da je u članku izostavljen dio Čamparine izjave u kojoj pojašnjava da je riječ o ironiji, članak portala N1 i sva prenošenja ocjenjujemo i kao manipulisanje činjenicama i dezinformaciju.

Nakon što je Raskrinkavanje kontaktiralo sve medije sa impressumom koji su objavili analizirane tvrdnje, odgovor da je članak ispravljen smo dobili od agencije Patria i portala Crna Hronika. Zbog toga članke ovih portala ocjenjujemo i kao demantovano.

Uredništvo TVK3 nam je u odgovoru dostavilo informaciju da su preuzeli vijest sa N1 te da smatraju da “nema efekta” da je sad “prepravljaju” i da će ostati “takva kakva je”. 

Od portala N1, do trenutka objavljivanja analize nismo dobili odgovor. 

Napomena 23.10.2020.

Portal Crna hronika nas je obavijestio da je članak uklonjen sa njihove stranice.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 23. 09. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 10 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Pravljenje “vijesti” od satiričnog članka o Fadilu Novaliću

Satirični članak o tweetu premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila N...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Satira
Lažna vijest
Govor američkog antivaksera postao viralan i na našem govornom području

Na društvenim mrežama dijeli se snimak kratkog govora izvjesnog Miguela Esc...

Lažna vijest Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama
Anonimni portal sa “vijestima” kojima je naslov jedini sadržaj

Anonimni portali, po pravilu, na raznorazne manipulativne načine nastoje po...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me