Raskrinkavanje.ba

Šta kaže statistika: Koliko je manipulativno Raport prikazao ispunjenost obećanja sarajevskih načelnika?

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Portal Raport je objavio članak u kojem analizira (ne)ispunjenost obećanja sarajevskih općinskih načelnika, koristeći rezultate monitoringa portala Istinomjer. Ti rezultati su, ipak, predstavljeni na manipulativan i selektivan način.

Na portalu Raport je 21. oktobra objavljen članak koji, kako se kaže u uvodu, ali i u naslovu, odgovara na pitanje “koliko su trenutni (sarajevski op.a.) načelnici dali obećanja građanima, a koliko su ih ispunili”.

Šta kaže statistika: Koliko su sarajevski načelnici obećavali, a koliko ispunjavali

Predizborna kampanja ulazi u svoju posljednju trećinu. Do lokalnih izbora ostalo je još 13 dana. Kao što se i očekivalo, najžešća borba vodi se u Sarajevu. Skoro sve gradske, ali i prigradske općine vode kadrovi SDA, a opozicione stranke u vidu “četvorke” (NiP, NS, SDP, NBL) udružile su se kako bi to promijenile.

Jedina općina koju ne vodi kadar SDA jeste Općina Stari Grad. Na čelu ove općine je već treći mandat Ibrahim Hadžibajrić, predsjednik NBL-a.

Zanimljivo je uporediti koliko su trenutnu načelnici dali obećanja građanima, a koliko su ih ispunili.

U uvodu članka je navedeno da je analizu ispunjenosti predizbornih obećanja radio portal Istinomjer:

Na osnovu rezultata do kojih se došlo, bilo bi za očekivati da građani na predstojećim Lokalnim izborima dobro razmisle za koga će glasati i daju povjerenje onima koji ih nisu slagali. Istinomjer je posljednje četiri godine mjerio kvotu ispunjenja obećanja 12 načelnika i gradonačelnika.

Prvi načelnik kojim se bavi članak portala Raport je Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Najglasniji u promoviranju svojih uspješnih projekata je Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad koji je pod sloganom „Pokrenimo Novi Grad zajedno“ najavio 35 projekata u periodu od 2016-2020. godine. Ispunio je jedan! Od ovih 35 obećanih još 19 je ispunio djelimično.

Istinomjer, naš partnerski portal kojeg također vodi UG Zašto ne, jeste vršio monitoring ispunjenosti predizbornih obećanja načelnika i gradonačelnika u 12 općina i gradova u BiH tokom mandata 2016.-2017. Istinomjer je tokom izborne kampanje 2016. godine izdvojio obećanja iz oficijelnih programa gradonačelnika i načelnika, kao i iz njihovih medijskih istupa i sa predizbornih skupova u slučaju da nisu imali svoj program. Nakon četverogodišnjeg monitoringa ispunjenosti obećanja datih 2016. godine, Istinomjer je 14. oktobra 2020. objavio i rezultate.

Iako je tačno da je Semir Efendić tokom kampanje 2016. godine dao 35 obećanja kako je naveo i Raport, navodi tog portala vezani za rezultate ispunjenosti tih obećanja nisu u potpunosti tačni, prema analizi Istinomjera. Tačno je, naime, da je Efendić samo jedno obećanje u potpunosti ispunio, što je u svojoj analizi naveo i Istinomjer. Međutim, nije tačno da je od svih ostalih 24 obećanja, samo 19 “djelomično ispunio”. 19 njegovih obećanja je dobilo ocjenu "ispunjeno većim dijelom", dok su po četiri obećanja ocijenjena kao "djelimično ispunjena" te "ispunjena manjim dijelom". Istinomjer je sedam obećanja Semira Efendića ocijenio kao neispunjena.  

U skladu sa metodologijom Istinomjera, prilikom davanja zaključnih ocjena monitoringa ispunjenosti obećanja na lokalnom nivou, u kategoriju ispunjenih uvrštena su obećanja koja su ispunjena u potpunosti kao i ona koja su ispunjena većim dijelom. Obećanja na čijem ispunjavanju su načelnici i gradonačelnici radili tokom mandata, ali nisu ispunjena u većoj mjeri, spadaju u kategoriju djelimično ispunjenih, dok su obećanja ispunjena manjim dijelom uvrštena u kategoriju neispunjenih. Osim toga, Istinomjer je evidentirao prekršena i neutemeljena obećanja. 

Idući načelnici koji se pominju u Raportovom članku su Nedžad Koldžo, načelnik Općine Novo Sarajevo, te Nedžad Ajnadžić, načelnik Općine Centar, obojica iz SDA.

Slijedi ga načelnik Općine Novo Sarajevo, Nedžad Koldžo. On je građanima obećao 24 projekta, a ispunio dva.

Ubjedljivo najviše građanima je obećao Nedžad Ajnadžić, načelnik Općine Centar, čak 205 projekata. Ispunjenih je 43.

I u slučaju Koldže i Ajandžića, kao i u slučaju Efendića, Raport je na manipulativan način predstavio rezultate analize Istinomjera, odnosno rezultate ispunjenosti predizbornih obećanja koja su 2016. dali navedeni načelnici. 

I u ovom slučaju, u skladu sa ranije opisanom metodologijom, procenat ispunjenosti je dobijen na način da su u kategoriju ispunjenih obećanja svrstana ona koja su ispunjena u potpunosti i ona ispunjena većim dijelom. Takva obećanja odnosila su se na projekte koji su u završnoj fazi, ili su korištena za ocjenu programskih aktivnosti koje su imale karakter kontinuiranih budžetskih izdvajanja u brojne svrhe. Tako se u kategoriji ispunjenih obećanja Nedžada Ajnadžića našlo 91 obećanje, a ne tek 43 kako to navodi Raport

Portal Raport se na kraju svoj teksta bavi načelnikom općine koja je, kako se navodi u tekstu, “jedina koju ne vodi kadar SDA”, a u pitanju je Općina Stari Grad koju vodi Ibrahim Hadžibajrić iz Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL).

Kao što smo naveli, jedina općina u kojoj ne vlada SDA jeste Stari Grad. Ovu općinu proteklih 12 godina vodi Ibrahim Hadžibajrić koji je 2012. godine napustio SDA. U posljednjem mandatu dao je građanima 124 obećanja, a ispunio 100, što ga postavlja na prvo mjesto po broju ispunjenih obećanja. Statistički, Hadžibajrić je ispunio 84% obećanja.

Jedino u slučaju načelnika Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahima Hadžibajrića, u članku Raporta naveden je procenat obećanja koja su ušla u kategoriju ispunjenih. Taj procenat naveden je tačno, ali nisu navedeni ostali brojevi koji su proizašli iz monitoringa Istinomjera

Iz predizbornog programa pod nazivom “Planirani projekti mr. Ibrahima Hadžibajrića za period 2016-2020. godine” Istinomjer je pratio 124 obećanja načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, od čega je 100 obećanja ispunjeno u potpunosti, a četiri obećanja su ispunjena većim dijelom. Procenat Hadžibajrićevih obećanja u kategoriji ispunjenih tako iznosi 86%. Jedno dato obećanje je djelimično ispunjeno, tri su ispunjena manjim dijelom dok je 16 obećanja na kraju ovog mandatnog perioda zaključeno ocjenom neispunjeno. 

Istinomjer, 14. oktobar 2020. 

Neimenovani autor članka na portalu Raport se, nakon manipulativnog predstavljanja rezultata ispunjenosti obećanja sarajevskh načelnika, osvrnuo na obećanja koja tokom ovogodišnje kampanje daju kandidati Stranke demokratske akcije. Pored toga što su statistički podaci manipulativno i pristrasno predstavljeni, činjenica da se članak bavi samo novim obećanjima kandidata SDA, te da je ton zadnjeg dijela članka izuzetno negativno usmjeren ka kandidatima ove stranke, pokazuje da se radi o pristrasnom izvještavanju. 

Upravo se za ovu Općinu vodi možda i najžešća borba. Predizborna kampanja SDA u ovoj Općini je najžešća, a njom žele kao načelnika izgurati Jusufa Pušinu.

Tako SDA u ovoj predizbornoj kampanji najavljuje čak 16 velikih projekata za Stari Grad – za svaku mjesnu zajednicu po jedan.

Pa, tako najavljuju izgradnju stadiona na Faletićima na mjestu nekadašnje vojne kasarne. To bi moglo biti problematično jer država na mjestu vojne imovine ne dozvoljava gradnju i ustupa je samo na privremeno korištenje. Tako bi SDA gradila gdje se ne gradi i ulagala u nešto što smije koristiti samo pet godina, po odluci države.
Iduće obećanje je hotel na mjestu Jajce kasarne. Opet vojna imovina. Pritom, Jajce kasarnu je na upravljanje dobio Grad Sarajevo i evo već četiri godine nisu ni eksera zakucali u nju.

Potom “Nebesku šetnicu” na Sedreniku.

Posebno je zanimljiva multimedijalna sala koju najavljuju u ulici Safvet-bega Bašagića. Megastruktura u jednoj od starogradskih mahala je sigurno nešto što s nestrpljenjem očekuju u institucijama koje odobravaju gradnju u najužoj gradskoj jezgri.

Zanimljivo je da obećanja daje Jusuf Pušina, donedavno predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad koji itekako dobro zna šta je u Starom Gradu moguće graditi, a šta nije.

Isto pitanje i za Abdulaha Skaku, gradonačelnika i nosioca liste za Općinsko vijeće Stari Grad. On je u svojim i obećanjima otišao i korak dalje.

Skaka je obećavao neki Vodeni most oa i mini hidrocentrale na Miljacki, zipline na relaciji Močila-Bijela tabija i šta sve ne.

Članak portala Raport je prenio portal The Bosnia Times, u originalnom obliku, ali sa drugačijim naslovom:

KOLIKO SU LAGALI SARAJEVSKI “MALI SULTANI”, I KOME OD NJIH SU ODBROJANI DANI: Evo šta su sve sarajevski načelnici bili obećali, a šta su ispunili

Naslov ne oslikava tačno karakter monitoringa Istinomjera, na koji se u članku poziva. Naime, monitoring ispunjenosti predizbornih obećanja čelnika u 12 lokalnih zajednica u BiH nije se bavio ocjenom tačnosti datih obećanja, nego ocjenom njihove ispunjenosti, kako to sugeriše i sam naziv provedenog monitoringa, ali i kako je objašnjeno u metodologiji Istinomjera

S obzirom na to da je portal Raport manipulativno i selektivno prenio rezultate monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja sarajevskih načelnika, koji je radio portal Istinomjer, pritom procente ispunjenosti navodeći isključivo u slučaju Ibrahima Hadžibajrića, članak ovog portala dobija ocjenu manipulisanje činjenicama

Zbog cjelokupnog tona i pristupa navedenoj temi, članak dobija i ocjenu pristrasno izvještavanje

(Dalio Sijah i Emir Zuejhić, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 02.11.2020

Raport: Šta kaže statistika: Koliko su sarajevski načelnici obećavali, a koliko ispunjavali

Predizborna kampanja ulazi u svoju posljednju trećinu. Do lokalnih izbora ostalo je još 13 dana. Kao što se i očekivalo, najžešća borba vodi se u Sara...

  • Manipulisanje činjenicama
  • Pristrasno izvještavanje
Manipulisanje činjenicama 02.11.2020

The Bosnia Times: KOLIKO SU LAGALI SARAJEVSKI “MALI SULTANI”, I KOME OD NJIH SU ODBROJANI DANI: Evo šta su sve sarajevski načelnici bili obećali, a šta su ispunili

Predizborna kampanja ulazi u svoju posljednju trećinu. Do lokalnih izbora ostalo je još 13 dana. Kao što se i očekivalo, najžešća borba vodi se u Sara...

  • Manipulisanje činjenicama
  • Pristrasno izvještavanje