Šta se krije iza snimka o “abortusu do 18. godine djeteta”?

Na društvenim mrežama kruži isječak s debate u Predstavničkom domu Oklahome, manipulativno i van konteksta prikazan kao zalaganje za dozvolu “abortusa do 18. godine”.

 Foto: Screenshot, YouTube kanal PBS NewsHour

Na Twitter profilu Alfa 18.7.2022. godine objavljen je kratki videosnimak, uz opis:

Da pomognem u prevodu (dok se tresem):

Da omoguće ABORTUS do 18.-te godine!!!

Dete neće da te sluša, nije dobro u školi...odvedeš ga u bolnicu - I ONI GA USPAVAJU?!?!?

Videosnimak prikazuje neimenovanu ženu kako govori o tome da bi bilo humanije uvesti zakon koji omogućava “abortus” do 18. godine djetetovog života, odnosno koji bi omogućio roditeljima da uspavaju svoje dijete u bolnici ako žele:

Ima više smisla, prema mom mišljenju, ponuditi usluge abortusa do trenutka kada dijete napuni 18. godina jer dok ne odrastu ne znamo da li će biti produktivni članovi društva. Bazirano na argumentima koje smo danas čuli, trebali bismo to dozvoliti dok ne postanu punoljetni. To bi riješilo mnoge probleme. Zamislite o problemima u školi, lošem ponašanju, bilo šta, kada biste mogli reći svom djetetu “Žao mi je, loše se ponašaš, nećeš biti produktivan član društva“ ili “imat ćeš tešak život,odvest ću te u klinku za abortus”. Bilo bi humanije za to dijete jer znamo kako abortus izgleda u materici i grozan je. Bilo bi mnogo humanije jednostavno otići u kliniku za abortus i uspavati dijete, zar se ne slažete?

Objavom ovog isječka van konteksta, s njegovim opisom, autor/ica objave implicira da osoba na snimku zagovara uvođenje dozvole za “abortus do 18. godine”.


Ko je žena na snimku i o čemu govori?

Snimak objavljen na Twitter profilu Alfa isječak je debate Predstavničkog doma savezne države Oklahome u SAD-u, održane 19.5.2022. Tema debate bila je Nacrt zakona o abortusu, koji bi ga u ovoj saveznoj državi gotovo u potpunosti zabranio.

Žena koja govori na snimku je Wendi Stearman, članica Republikanske stranke i autorica Nacrta zakona kojim se nastoje zabraniti svi abortusi, osim u slučajevima kada je život majke ugrožen ili kada je trudnoća rezultat silovanja ili incesta, koji moraju biti krivično prijavljeni.

Dakle, Stearman je protivnica prava na abortus. Ako pogledamo čitav snimak njenog obraćanja, u kojem je replicirala na prethodno obraćanja zastupnice Cyndi Munson, koja je apelovala na ostale zastupnike da ne usvoje spomenuti nacrt jer će dovesti do smrti mnogih građanki, jasno je da je isječak objavljen na Twitter profilu Alfa izvučen iz konteksta.

Očigledno je da je Stearman ironična dok iznosi tvrdnje o “abortusu” do 18. godine i da u svom obraćanju abortus nastoji izjednačiti s ubistvom već rođenog djeteta ili adolescenta, čime nastoji argumentovati svoj stav o tome da abortus treba biti ilegalan.

Stearman na kraju svog obraćanja apeluje na zastupnike/ce da glasaju za njen prijedlog zakona kojim bi se abortus onemogućio.

Dakle, Stearman se ne zalaže za dozvolu “abortusa” do 18. godine. Prosto je upotrijebila taj hipotetički prijedlog kao sredstvo za izlaganje svojih anti-abortus stavova.


Kakav je zakon predložila Stearman?

Wendi Sterman predložila je usvajanje zakona (House Bill 4327) koji pruža mogućnost za podnošenje privatnih građanskih tužbi protiv bilo koje osobe koja svjesno izvrši ili pokuša izvršiti abortus, osim u hitnim slučajevima kako bi se spasio život majke ili ukoliko je trudnoća nastala krivičnim djelom prijavljenim policiji. Zakonodavna vlast u Oklahomi usvojila je zakon 19. maja ove godine. U Nacrtu zakona tvrdi se da “život počinje začećem”, a Sterman je navela da se nada da će druge savezne države usvojiti slične zakone “kako bi se poštedjeli životi nerođene djece”.

Neudgo potom, nakon što je američki Vrhovni sud oborio presudu “Roe vs Wade” 24. juna ove godine, koja je garantovala pravo na abortus u cijelim Sjedinjenim Američkim Državama, državno tužilaštvo Oklahome usvojilo je  novi zakon kojim je abortus postao i krivično djelo. 

Kako se navodi u članku ABC Newsa od 2.7.2022, novim zakonom predviđeno je da će od augusta ove godine osobe koje pružaju usluge abortusa u ovoj saveznoj državi moći biti osuđene i na deset godina zatvora. Ovaj zakon, za razliku od onog koji je predložila Sterman, ne pravi izuzetke ni za trudnoće nastale silovanjem ili incestom, a Oklahoma trenutno ima jedan od najstrožijih zakona u vezi sa zabranom abortusa u SAD-u. 

Stravične posljedice zakona koji zabranjuju abortus u pojedinim saveznim državama već su postale poznate javnosti, poput slučaja desetogodišnje djevojčice koja je zatrudnjela nakon što je bila žrtva silovanja i nije imala pristup abortusu u svojoj državi, Ohiju, čiji su zakoni o zabrani abortusa strogi skoro kao u Oklahomi. Stearman je, kako se navodi u članku ABC-a, izjavila da je ponosna na svoju saveznu državu.

Argumenti koje je iznijela u debati 19. maja, kada je izjednačila abortus s ubistvom djeteta, besmisleni su.

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, abortus je prekid trudnoće prije 20. sedmice gestacije.

Shodno navedenom, objavu na Twitter profilu Alfa, u kojoj se objavljivanjem isječka obraćanja Wendi Stearman van konteksta i uz manipulativan opis navodi na zaključak da se osoba sa snimka zalaže za omogućavanje “abortusa” do 18. godine, ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 28. 07. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 6 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Analiza
Veličanje Rusije i njene vojne moći kao propagandno sredstvo u ratu protiv Ukrajine

Vojna sila koja može “izaći na crtu” NATO savezu, vođena strogim ali neshva...

Analize
Lažna vijest
“Negativna energija”: New Age izmišljotina koju ne uklanjaju kuhinjski sastojci 

Tvrdnje da mješavina sirćeta, vode i soli može otkriti i apsorbovati “negat...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Pseudonauka
Manipulisanje činjenicama
Ruski navodi o oružju u ukrajinskim nuklearkama nisu potvrđeni

Više od trideset medija iz regiona, kao i ruska ambasada u BiH, prenijeli s...

Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me