Stanivuković nije tweetom zahvalio Malagurskom na vođenju kampanje

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Na Twitter nalogu koji se predstavlja kao zvanični nalog gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića objavljena je zahvala režiseru Borisu Malagurskom na vođenju predizborne kampanje.

Foto: Draško Stanivuković, Facebook stranica

Na Twitter nalogu Draško Stanivuković (@Stanivukovic_Dr) 2.10.2022. objavljen je tweet u kojem gradonačelnik Banjaluke navodno zahvaljuje režiseru Borisu Malagurskom na vođenju predizborne kampanje.

Još jednom se zahvaljujem dragom Borisu i za film koji je sinoć prikazan u prepunoj dvorani Banskog dvora i za celu kampanju koju nam je vodio i pomogao da nam pobjeda bude na dohvat ruke. Borise hvala!

O ovom tweetu izvijestio je portal Vidovdan u članku objavljenom 2.10.2022. godine. Članak je opremljen naslovom:

Gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković se zahvalio Malagurskom što mu je vodio predizbornu kampanju, a ovaj mu retvitovao objavu!

U članku se navodi:

Gradonačelnik Banja Luke, Draško Stanivuković zahvalio se na tviteru Borisu Malagurskom zato što mu je vodio predizbornu kampanju.
Stanivuković je napisao na tviteru da se još jednom zahvaljuje „dragom Borisu i za film koji je sinoć prikazan u prepunoj dvorani Banskog dvora i za celu kampanju koju nam je vodio i pomogao da nam pobjeda bude na dohvat ruke. Borise hvala!“
Malagurski je retvitovao Draškovu objavu, čime je praktično potvrdio da zaista stoji iza njegove kampanje.


Tweet s naloga @Stanivukovic_Dr embedovan je u članku.

Šta su činjenice?

U Banjaluci je 1.10.2022. promovisan film “Republika Srpska: Borba za slobodu” kontroverznog režisera Borisa Malagurskog. Premijeri filma prisustvovao je i Stanivuković, a Grad Banjaluka finansijski je podržao snimanje ovog filma.

Gradonačelnik Banjaluke ima tri verifikovana naloga na društvenim mrežama. Na Facebooku ima verifikovane stranicu i profil (1, 2), a na Instagramu ima verifikovan nalog (1). Ovi nalozi objavljeni su na zvaničnoj stranici Grada Banjaluka u rubrici “Gradonačelnik”. Osim njih, objavljeni su i njegov nalog na YouTubeu (1) i Stanivukovićeva web stranica (1). U odjeljku za Twitter naveden je nalog @Stanivukovic_D (1). Ovaj nalog nije verifikovan. 

Nalog @Stanivukovic_D registrovan je u aprilu 2015. godine. U vrijeme pisanja ove analize ovaj nalog imao je 3.039 tweetova, 21.100 pratitelja/ki i pratio je 106 drugih naloga.

Twitter nalog @Stanivukovic_Dr, na kojem je objavljena “zahvalnica” Malagurskom, registrovan je u avgustu 2022. godine i vizualno podsjeća na zvanični nalog gradonačelnika Banjaluke.

U vrijeme pisanja ove analize nalog @Stanivukovic_Dr imao je ukupno 84 tweeta i 33 pratitelja/ke. 

Na zvaničnom nalogu gradonačelnika Banjaluke objavljen je tweet o premijeri filma “Republika Srpska: Borba za slobodu”, koja je održana 1.10.2022. godine u Banjaluci.

Tweet s identičnim sadržajem objavljen je na nalogu @Stanivukovic_Dr skoro sat poslije u odnosu na tweet profila @Stanivukovic_D.

Međutim, tweet u kojem Stanivuković navodno zahvaljuje Malagurskom na vođenju kampanje objavljen je samo na nalogu @Stanivukovic_Dr.

Za komentar smo se obratili i Tanji Vukomanović, savjetnici za medije u Kabinetu gradonačelnika Banjaluke. Na naš upit o tome da li je tweet “zahvale” na nalogu @Stanivukovic_Dr autentičan, Vukomanović je u e-mailu odgovorila da je riječ o lažnom nalogu.

Poštovani,
primjer koji ste poslali nije gradonačelnikov profil, niti profil iza koga stoji bili ko od njegovih saradnika, stoga je i objava lažna.
S obzirom na to da se radi o lažnom profilu isti je prijavljen zbog širenja laži i zloupotrebe.
Jedini i pravi profil gradonačelnika je @stanivukovic_d napravljen u aprilu 2015. godine.


Dakle, na Twitter nalogu koji nije zvanični nalog Draška Stanivukovića objavljen je tweet u kome je Stanivuković “zahvalio” Malagurskom na vođenju kampanje, no taj nalog nije zvanični nalog gradonačelnika Banjaluke.

Shodno navedenim činjenicama, objavu na Twitter nalogu @Stanivukovic_Dr da on “još jednom zahvaljuje” Malagurskom za “celu kampanju” ocjenjujemo kao lažnu vijest. Riječ je o nalogu koji nije zvanični nalog Draška Stanivukovića.

Tvrdnju iz članka portala Vidovdan da se “Gradonačelnik Banja Luke, Draško Stanivuković zahvalio se na tviteru Borisu Malagurskom zato što mu je vodio predizbornu kampanju” takođe ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 10. 10. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Antivakcinaške izmišljotine o robotima iz vakcina koji sklapaju nanotehnologiju

Na društvenim mrežama su viralne tvrdnje australijskog doktora da roboti iz...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Aspirin Plus C ne sadrži grafen

Na društvenim mrežama šire se tvrdnje da Aspirin Plus C sadrži grafen. U pi...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Viralni rendgenski snimak ne prikazuje povrede saudijskog fudbalera

Mnogi mediji iz regiona objavili su sliku rendgenskog snimka lobanje, uz tv...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me