Stara laž, novo pakovanje

Stranica “4dportal” nedavno je reciklirala lažnu vijest iz 2015. godine i predstavila je kao integralni dio članka koji je preuzela sa stranice “Večernjeg lista”.

Ocijenjeni članci
4Dportal Lažna vijest; Klikbejt; HBZ vijesti Lažna vijest; Klikbejt;

Zagrebački „Večernji list“ je 28.6. objavio članak pod naslovom: „Migranti na novoj balkanskoj ruti kojom se godinama krijumčare oružje i droga“. Riječ je o reportaži sa granice između Bosne i Hercegovine i Hrvatske u kojoj se, između ostalog, kritikuje „liberalan“ odnos bosanskohercegovačkih vlasti prema migrantima (u čiji sadržaj ovdje nećemo ulaziti).

„4dportal“ je prenio ovaj članak uz nekoliko intervencija - opremio ga je naslovom i fotografijama koji nemaju nikakve veze sa tekstom istog i koji prenose lažnu vijest o tome da je grčka policija zaplijenila oružje koje su migranti pokušali prošvercati u izbjegličke kampove u Evropi:

„Migranti pokušali prošvercati čak 52 tone oružja i streljiva preko granice! Što nam se sprema?“

Čak 52 tone oružja i streljiva u velikim dvostrukim kontejnerima pratili su migrante u Europu, u grčke kampove za migrante, pretvarajući se da su namještaj, ali ih je grčka granična policija otkrila u 14 kontejnera. Koji nas neredi očekuju uskoro diljem Europe i koliko je do sada kontenjera prošlo ispod radara, možemo samo nagađati.“

Radi se o lažnoj vijesti staroj tri godine, o kojoj je fact-checking portal “Snopes” pisao u septembru 2015. godine, a potom još jednom u istom mjesecu 2016.

Naime, 13. septembra 2015. na Facebook grupi registrovanoj na Malti pojavile su se fotografije carinskih i policijskih službenika Grčke sa sljedećim opisom:

Grčka carina i policija zaplijenile su 14 kontejnera punih naoružanja i municije deklarisanih kao plastični namještaj namijenjen za izbjegličke kampove u Evropi. Da li je ovo povratak Trojanskog konja?

Ispostavilo se, međutim, da je riječ o pošiljci oružja koja je išla u suprotnom pravcu, iz Turske u Libiju, koja se nalazi pod UN-ovim embargom na uvoz naoružanja. Turske vlasti su tada potvrdile da je pošiljka krenula iz Turske, ali da je bila dokumentirana i namijenjena policijskim snagama Sudana.

Isti navod ponovo se pojavio na Facebooku sa novom tvrdnjom: da je proizvođač zaplijenjenog oružja čija se oznaka nalazi na pakovanjima (YAVEX USA) licenciran za proizvodnju oružja na Floridi, u Sjedinjenim Američkim Državama. Međutim, ni to nije promijenilo činjenicu da je originalna tvrdnja lažna i da destinacija ove pošiljke oružja nije bila Evropa, nego sjever Afrike.

Tvrdnje iznesene u naslovu i dijelovima koji su dodati prenesenom članku ocjenjujemo kao lažnu vijest. “Prepakivanje” članka "Večernjeg lista" uz naslov i ilustraciju koji ne odgovaraju originalnom sadržaju, ocjenjujemo kao klikbejt.

NAPOMENA: 2.11.2018.

 

Naši čitatelji su nam prijavili nova prenošenja ove lažne vijesti. Portal "HBZ vijesti" je preuzeo članak sa "4D" portala i dobio iste ocjene. 

 

Međutim, ova lažna vijest puno veći odjek ima na društvenim mrežama. Jedna objava na Facebooku iz juna tako ima nevjerovatnih skoro 19.000 dijeljenja. 

(raskrinkavanje.ba)

Autorica: Tijana Cvjetićanin Objavljeno: 30. 06. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 10 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Mirza Hatić nije pretukao učesnike Povorke ponosa

Anonimni portal na kojem postoje samo dva članka izvor je lažne vijesti o M...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
RTRS i još dezinformacija o Povorci ponosa

RTRS je u informativnoj emisiji manipulisao brojem učesnika povorke, smanji...

Lažna vijest
Dezinformacija
Vladimir Putin nije izgubio vlast u Moskvi 

Ujedinjena Rusija, stranka koja podržava Vladimira Putina, pretrpjela je gu...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me