Stara laž, novo pakovanje

Stranica “4dportal” nedavno je reciklirala lažnu vijest iz 2015. godine i predstavila je kao integralni dio članka koji je preuzela sa stranice “Večernjeg lista”.

Zagrebački „Večernji list“ je 28.6. objavio članak pod naslovom: „Migranti na novoj balkanskoj ruti kojom se godinama krijumčare oružje i droga“. Riječ je o reportaži sa granice između Bosne i Hercegovine i Hrvatske u kojoj se, između ostalog, kritikuje „liberalan“ odnos bosanskohercegovačkih vlasti prema migrantima (u čiji sadržaj ovdje nećemo ulaziti).

„4dportal“ je prenio ovaj članak uz nekoliko intervencija - opremio ga je naslovom i fotografijama koji nemaju nikakve veze sa tekstom istog i koji prenose lažnu vijest o tome da je grčka policija zaplijenila oružje koje su migranti pokušali prošvercati u izbjegličke kampove u Evropi:

„Migranti pokušali prošvercati čak 52 tone oružja i streljiva preko granice! Što nam se sprema?“

Čak 52 tone oružja i streljiva u velikim dvostrukim kontejnerima pratili su migrante u Europu, u grčke kampove za migrante, pretvarajući se da su namještaj, ali ih je grčka granična policija otkrila u 14 kontejnera. Koji nas neredi očekuju uskoro diljem Europe i koliko je do sada kontenjera prošlo ispod radara, možemo samo nagađati.“

Radi se o lažnoj vijesti staroj tri godine, o kojoj je fact-checking portal “Snopes” pisao u septembru 2015. godine, a potom još jednom u istom mjesecu 2016.

Naime, 13. septembra 2015. na Facebook grupi registrovanoj na Malti pojavile su se fotografije carinskih i policijskih službenika Grčke sa sljedećim opisom:

Grčka carina i policija zaplijenile su 14 kontejnera punih naoružanja i municije deklarisanih kao plastični namještaj namijenjen za izbjegličke kampove u Evropi. Da li je ovo povratak Trojanskog konja?

Ispostavilo se, međutim, da je riječ o pošiljci oružja koja je išla u suprotnom pravcu, iz Turske u Libiju, koja se nalazi pod UN-ovim embargom na uvoz naoružanja. Turske vlasti su tada potvrdile da je pošiljka krenula iz Turske, ali da je bila dokumentirana i namijenjena policijskim snagama Sudana.

Isti navod ponovo se pojavio na Facebooku sa novom tvrdnjom: da je proizvođač zaplijenjenog oružja čija se oznaka nalazi na pakovanjima (YAVEX USA) licenciran za proizvodnju oružja na Floridi, u Sjedinjenim Američkim Državama. Međutim, ni to nije promijenilo činjenicu da je originalna tvrdnja lažna i da destinacija ove pošiljke oružja nije bila Evropa, nego sjever Afrike.

Tvrdnje iznesene u naslovu i dijelovima koji su dodati prenesenom članku ocjenjujemo kao lažnu vijest. “Prepakivanje” članka "Večernjeg lista" uz naslov i ilustraciju koji ne odgovaraju originalnom sadržaju, ocjenjujemo kao klikbejt.

NAPOMENA: 2.11.2018.

 

Naši čitatelji su nam prijavili nova prenošenja ove lažne vijesti. Portal "HBZ vijesti" je preuzeo članak sa "4D" portala i dobio iste ocjene. 

 

Međutim, ova lažna vijest puno veći odjek ima na društvenim mrežama. Jedna objava na Facebooku iz juna tako ima nevjerovatnih skoro 19.000 dijeljenja. 

(raskrinkavanje.ba)

Autorica: Tijana Cvjetićanin Objavljeno: 30. 06. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 4 godine

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Jesu li državljani BiH među “vodećim kriminalcima” u Austriji?

Mnogobrojni domaći portali objavili su, pozivajući se na izvještaj austrijs...

Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Lažna vijest
Od teorije zavjere do satire i nazad: Njemačka ne "obustavlja chemtrailse"

Satirični videosnimak iz 2016. godine o "obustavljanju chemtrailsa" u Njema...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Evropska unija nije rekla da na Twitteru ima “previše slobode govora” niti da treba angažovati više “cenzora”

Pojedini portali prenijeli su članak Financial Timesa, “ukrasivši” ga netač...

Lažna vijest Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me