Stara vijest i nova izmišljena izjava

Portal “Saznajemo” je izmislio zapaljivu izjavu i pripisao je Miloradu Dodiku. Tačnije, na osnovu “vijesti" stare devet godina, na ovom portalu objavljen je članak sa lažnom izjavom Milorada Dodika.

Ocijenjeni članci
Saznajemo.net Lažna vijest; Klikbejt; Glas naroda BiH Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Direktno24h Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Zabavne informacije Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt;

Prijedlog zakona o zabrani djelovanja fašističkih i neofašističkih organizacija u BiH koji je na dnevnom redu bio 2010. godine, nije dobio potrebnu većinu u PSBiH. Neki zastupnici SNSD-a su tada tvrdili da je četnički pokret bio antifašistički. Na osnovu te “vijesti" stare devet godina, na portalu “Saznajemo” objavljen je članak sa lažnom izjavom Milorada Dodika u naslovu.

Dodik se oglasio: Četnici su najveći srpski heroji! NEKA ZNAJU BOŠNJACI DA NEMA IGRE SA NAMA!

Članak koji je objavio portal “Saznajemo” 11.3.2019. godine je zapravo vijest agencije “Hina” koju su tada objavili mnogi portali među kojima je “t-portal” koji je informaciju objavio 12.5.2010.:

Prijedlog zakona o zabrani djelovanja fašističkih i neofašističkih organizacija u Bosni i Hercegovini u srijedu nije dobio potrebnu potporu u Zastupničkom domu parlamenta te države, jer su se njegovu usvajanju usprotivili zastupnici iz Republike Srpske.
Zastupnici iz Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kojoj je na čelu Milorad Dodik tražili su međutim da se iz tih odredbi isključi četnička organizacija.

Jedina razlika je u izmišljenoj izjavi Milorada Dodika koja u originalnom članku ne postoji a koja je na portalu “Saznajemo” ubačena na kraj teksta, ali i sam naslov članka:

Također oglasio se i Dodik i dodao:
“Četnici su najveći srpski heroji i branitelji srpstva. Oni imaju pravo da se okupljaju gdje hoće. Neka znaju Bošnjaci da nema igre sa nama”.

Na kraju članka je čak vidljiva i razlika u obliku i boji slova, što pokazuje da je posljednji dio dopisan iza teksta koji je kopiran sa drugog portala.

Iako 2010. godine tema nije bila okupljanje četničkog pokreta, u članku se našla lažna izjava koja se vremenski podudara sa okupljenjem Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu.

S obzirom na činjenicu da izjavu navedenu u tekstu nije rekao Milorad Dodik, ovaj članak će dobiti ocjenu lažna vijest i klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 03. 04. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Prenošenje lažnih vijesti
Fotografija masovnih demonstracija u bivšem Sovjetskom Savezu predstavljena kao prizor sa nedavnog protesta u Beču

Fotografija sa protesta u Moskvi, snimljena prije 30 godina, netačno je pre...

Prenošenje lažnih vijesti
Analiza
Lažna vijest
“Medicinske sestre” sa protesta u Australiji šire netačne tvrdnje o vakcinisanima u toj zemlji

Videosnimci u kojima navodno bivše medicinske sestre iz Australije iznose m...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me