Stara vijest i nova izmišljena izjava

Portal “Saznajemo” je izmislio zapaljivu izjavu i pripisao je Miloradu Dodiku. Tačnije, na osnovu “vijesti" stare devet godina, na ovom portalu objavljen je članak sa lažnom izjavom Milorada Dodika.

Prijedlog zakona o zabrani djelovanja fašističkih i neofašističkih organizacija u BiH koji je na dnevnom redu bio 2010. godine, nije dobio potrebnu većinu u PSBiH. Neki zastupnici SNSD-a su tada tvrdili da je četnički pokret bio antifašistički. Na osnovu te “vijesti" stare devet godina, na portalu “Saznajemo” objavljen je članak sa lažnom izjavom Milorada Dodika u naslovu.

Dodik se oglasio: Četnici su najveći srpski heroji! NEKA ZNAJU BOŠNJACI DA NEMA IGRE SA NAMA!

Članak koji je objavio portal “Saznajemo” 11.3.2019. godine je zapravo vijest agencije “Hina” koju su tada objavili mnogi portali među kojima je “t-portal” koji je informaciju objavio 12.5.2010.:

Prijedlog zakona o zabrani djelovanja fašističkih i neofašističkih organizacija u Bosni i Hercegovini u srijedu nije dobio potrebnu potporu u Zastupničkom domu parlamenta te države, jer su se njegovu usvajanju usprotivili zastupnici iz Republike Srpske.
Zastupnici iz Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kojoj je na čelu Milorad Dodik tražili su međutim da se iz tih odredbi isključi četnička organizacija.

Jedina razlika je u izmišljenoj izjavi Milorada Dodika koja u originalnom članku ne postoji a koja je na portalu “Saznajemo” ubačena na kraj teksta, ali i sam naslov članka:

Također oglasio se i Dodik i dodao:
“Četnici su najveći srpski heroji i branitelji srpstva. Oni imaju pravo da se okupljaju gdje hoće. Neka znaju Bošnjaci da nema igre sa nama”.

Na kraju članka je čak vidljiva i razlika u obliku i boji slova, što pokazuje da je posljednji dio dopisan iza teksta koji je kopiran sa drugog portala.

Iako 2010. godine tema nije bila okupljanje četničkog pokreta, u članku se našla lažna izjava koja se vremenski podudara sa okupljenjem Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu.

S obzirom na činjenicu da izjavu navedenu u tekstu nije rekao Milorad Dodik, ovaj članak će dobiti ocjenu lažna vijest i klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 03. 04. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Analiza
InfoMania: “Predizborni” portal promoviše SDP i njegove kandidate

Portal InfoMania je pokrenut pred početak izborne kampanje. Sudeći po objav...

Lažna vijest
U Letoniji ne traže od Rusa da sjede u zadnjem dijelu autobusa

Na domaćem govornom području dijeli se fotografija za koju se tvrdi da pred...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Analiza
Pregled sedmice: Iskrivljene izjave, lažni dokument i favoriziranje stranaka

Tokom prethodne sedmice “raskrinkali” smo niz netačnih tvrdnji o kandidatim...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me