Raskrinkavanje.ba

Stare prevare u novom ruhu: Ne postoje "besplatni telefoni"

Na društvenim mrežama idalje se redovno pojavljuju lažne nagradne igre. Neke od njih služe za prikupljanje lajkova na stranicama koje će kasnije biti prodane ili će biti korištene za dijeljenje linkova nekog portala. Sa druge strane, dio lažnih “nagradnih igara” postoji zbog prikupljanja ličnih podaci građana i građanki. U nastavku saznajte kako prijaviti lažne stranice kako bi što prije bile uklonjene.

“Samsung Galaxy S7 Edge” naziv je stranice koja je 8. oktobra objavila lažnu nagradnu igru u kojoj se navodno poklanja mobitel Samsung Galaxy S10. 

Veliki broj korisnika je, upozoravajući da se radi o lažnoj nagradnoj igri, u komentarima objašnjavao kako su bili kontaktirani sa instrukcijom da pošalju sliku svoje lične karte. 

Na lažnim stranicama nije se “poklanjao” samo Samsung - tu je i stranica sa nazivom “Iphone XR” koja navodno poklanja “nekoliko besplatnih iPhone telefona”.

Zanimljiva činjenica u vezi sa ovom stranicom je, naime, to da za adresu navodi Nemanjinu 9, što je inače adresa na kojoj se u Beogradu nalaze Apelacioni i Kasacioni sud. Osim ove lažne adrese, na stranici “Iphone XR” ne postoje nikakve dodatne informacije o tome ko stoji iza ove stranice.

Još jedan zanimljiv slučaj je i stranica kreirana 9. oktobra, a koja nosi naziv “Sve na poklon”. Na ovoj stranici, koja je za svega nekoliko dana prikupila 6.000 pratitelja, postoje dvije objave, tačnije dvije lažne “nagradne igre”.

Dan kasnije, desetog oktobra, pojavila se još jedna stranica koja navodno poklanja mobilne telefone. U ovom slučaju naziv stranice glasi “Osvoji mobitel", a stranica je za nekoliko dana prikupila više od 6.000 pratitelja. 

Stranica “Osvoji mobitel” koristi se istom strategijom kao i stranica “Sve na poklon”. Obje stranice objavljuju fotografije sa porukama u kojima, navodno, osobe koje su "osvojile" mobitel zahvaljuju administratorima stranice. Na ovaj način, administratori lažnih stranica pokušavaju dokazati svoj kredibilitet. Bitno je napomenuti i to da su sa fotografija na kojima se vide navodne poruke, uklonjena imena i profilne fotografije profila koji su se administratorima navodno zahvalili na poklonu.

Kako prijaviti lažne stranice putem kompjutera?


- Otvorite stranicu i kliknite na polje sa tri tačke koje se nalazi pored polja "Share" - ili "Dijeli" ukoliko koristite Facebook na našem jeziku

- Izaberite opciju "Report/Prijavi"

- U prozoru koji se pojavi, izaberite opciju "Scams and fake pages" zatim “Fake page”

- Nakon toga će se pojaviti prozor sa posljednjim korakom u prijavi, u kom trebate samo kliknuti "Done"

 

 

 

 

 

 

 

Kako prijaviti lažnu stranicu putem mobitela?

-Kada otvorite Facebook stranicu na mobitelu, opcija  "Report/Prijavi" se nalazi u gornjem dijelu vašeg ekrana i označena je sa tri tačkice, pored opcije slanja poruke stranici. Kliknete na tri tačke i dalji proces je isti.

Što veći broj ljudi prijavi stranice koje se prevarom pokušavaju domoći ličnih podataka korisnika/ca, veća je šansa da će Facebook brže reagovati i ukloniti takve stranice.

U nastavku slijede linkovi lažnih stranica i nagradnih igara za koje vas molimo da ih prijavite, kako bi što prije bile uklonjene:

(Raskrinkavanje.ba)