Raskrinkavanje.ba

Stare urbane legende kao moderne lažne vijesti

Na društvenim mrežama se ponovo pojavila lažna vijest koja je postala viralna. Ovog puta je to upozorenje o narkotiku poznatom kao “ekstazi”, koje je na našem jeziku podijeljeno više od 70.000 puta.

Na našem govornom području ovo upozorenje se prvi put pojavilo na privatnom Facebook profilu “Fidel Kasipović” 20. februara ove godine, a do trenutka pisanja ove analize ima preko 57.000 dijeljenja:

Ako ovako nesto se ponudi vasoj djeci recite da ne uzimaju te " bonbone " to je ekstazi vrlo jaka sinteticka droga. Djelite dalje mozda nekog i spasimo.

Dan kasnije, ista fotografija objavljena je na stranicama “Srpska čast” i “Glas naroda”:

Na privatnom profilu osobe po imenu Vladimir Grujić pojavila se 22. februara, a na stranici “Tuzla” 27. aprila:

Na osnovu ovih objava na društvenim mrežama, koje zajedno imaju impozantnih 70.000 dijeljenja, nastali su i članci na nekim online portalima.

“Hercegovina info” objavila je 23. februara u 11:44 sati članak pod naslovom "Internetom kruži zabrinjavajuća fotografija". Nekoliko sati kasnije, članak je prenio portal “Crna hronika”, a potom i “Vaša stranica”. Svi članci sastoje se od fotografije i teksta koji smo već vidjeli na društvenim mrežama, te još samo jedne rečenice:

Istina ili ne svakako pripazite na vašu djecu i upozorite ih da ne uzimaju slatkiše od stranaca.

Šta je ekstazi?

MDMA ili ecstasy je polusintetička psihoaktivna droga, koja se smatra "rekreativnom drogom", te se najčešće vezuje za noćne klubove i provod uz elektronsku glazbu. Upravo zbog svoje “klupske” reputacije, često se proizvodi u formi šarenih tableta u raznim oblicima. Činjenica da neka od ovih “pakovanja” podsjećaju na bombone i slatkiše namijenjene djeci, nema nikakve veze sa namjerom da se ista “podvaljuje” ili “nudi djeci”. Ekstazi je ilegalna supstanca te se, kao i drugi zabranjeni narkotici, kupuje i prodaje na ilegalnom tržištu. Sama ideja da bi “dileri” naprosto dijelili relativno skup ilegalni proizvod maloj djeci, prilično je besmislena. 

Kao i mnoge slične viralne lažne vijesti, i ova je prvobitno nastala na engleskom jeziku, te je samo preuzeta i prevedena od strane “domaćih” korisnika Facebooka. Jedna od objava na engleskom jeziku ima preko 4 miliona dijeljenja.

Ali o čemu se zapravo radi?

Da li neko zaista djeci “podvaljuje” ekstazi kao bombone kao što to piše na upozorenjima?

Pretragom fotografije putem platforme “Tin eye” utvrdili smo da ista kruži internetom još od 2016. godine, kada je prvi put objavljena na stranici “MDMA team”, na kojoj korisnici ekstazija razmjenjuju fotografije i iskustva korištenja istog. Ne radi se, dakle, o slici zaplijenjenih narkotika koje je neko pokušao da podvali djeci kao bombone, već o fotografiji koju su postavili (odrasli) korisnici istih.

Britanski tabloid “The Sun” je 7. marta 2017. iskoristio ovu fotografiju kao ilustraciju članka u kojem govori o tinejdžerkama koje su hospitalizirane nakon korištenja ekstazija u obliku medvjedića. U članku se navodi da je u pitanju “stock picture” odnosno ilustracija, tj. da fotografija ne prikazuje narkotike koji su pronađeni kod hospitaliziranih trinaestogodišnjih djevojčica. “Sky news” i “BBC” također su izvijestili ovo istom događaju ali sa drugačijim fotografijama na člancima. Nijedan od ovih članaka ne navodi da su tablete “podmetnute” djevojčicama kao bombone, dok se iz izjave policijskog inspektora vidi da u trenutku objave ovih izvještaja nije bilo poznato šta tačno sadrže tablete od kojih im je pozlilo

Nakon što ju je “Sun” objavio kao ilustraciju u navedenom članku, fotografija je počela kružiti društvenim medijima kao upozorenje da se “djeci nude tablete ekstazija u obliku medvjedića”.  

O sličnim “upozorenjima” 2015. godine pisao je fact-checking portal “Snopes”.

U septembru 2015. godine, Facebook post sličnog sadržaja, također je predstavio fotografiju sa stranice “MDMA team” kao pokušaj da se djeci podmetne droga u “Noći vještica”.

Običaj koji se naziva “Trick or treat”, koji je posebno popularan u SAD, podrazumijeva da na praznik Halloween (“Noć vještica”) kostimirana djeca u grupama obilaze kuće u svom susjedstvu i dobijaju slatkiše na poklon.

Kako “Snopes” navodi, priča o ekstaziju u poklonjenim slatkišima samo je nova verzija starih urbanih legendi o otrovu u prazničnim vrećicama koje djeca nose kada krenu po svoje poklone:

Upozorenje o “ekstaziju u Halloween slatkišima” djeluje kao verzija prastarih glasina o otrovu i drugim opasnim tvarima, koje se nasumično dijele grupama djece u “Noći vještica”. Radi se o konstantnom i prilično neosnovanom strahu koji decenijama prati proslavu “Noći vještica”. Uprkos vjerovanju da je “podvaljivanje” koječega u slatkišima za Halloween uobičajeno, stvarnih izvještaja o takvim situacijama u suštini nije bilo (ili su bili bazirani na poluistinama).   

Dakle, fotografije kojima se ovih dana po Facebooku plaše roditelji, u potpunosti su izvučene iz konteksta te je uz njih dodana izmišljena priča koja je krenula iz UK i SAD, a zatim je samo prevedena i prikazana kao prijetnja koja je prisutna u ex-Yu državama. Za nju su iskorištene fotografije sa stranice koja je vrlo jasno profilisana kao mjesto na kom se razmjenjuju iskustva korištenja narkotika i ne postoje baš nikakvi dokazi, pa čak ni indicije, da je bilo koja od ovih tableta negdje predstavljena kao dječija bombona, ili da je neko pokušao da je “ponudi djeci”, kako se to navodi u brojnim Facebook upozorenjima.

Članke koji su nastali od ovih potpuno neutemeljenih postova sa društvenih mreža stoga ocjenjujemo kao lažne vijesti.

(raskrinkavanje.ba) 

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 23.04.2018

Hercegovina.info: Internetom kruži zabrinjavajuća fotografija 

"Ako ovako nesto se ponudi vasoj djeci recite da ne uzimaju te " bonbone " to je ekstazi vrlo jaka sinteticka droga. Djelite dalje mozda nekog i spasi...

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 23.04.2018

Vaša stranica: INTERNETOM KRUŽI ZABRINJAVAJUĆA FOTOGRAFIJA

Ako ovako nešto se ponudi vašoj djeci recite da ne uzimaju te “bombone” to je ekstazi vrlo jaka sintetička droga. Dijelite dalje možda nekog i spasimo...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 23.04.2018

Crna Hronika BIH: INTERNETOM KRUŽI ZABRINJAVAJUĆA FOTOGRAFIJA

.

  • Prenošenje lažnih vijesti