Raskrinkavanje.ba

Stari most u Mostaru nije “zasijao” u čast Maradone

Nekoliko portala u Bosni i Hercegovini objavilo je sliku Starog mosta u Mostaru u plavoj boji i sa projektovanim likom Diega Maradone, tvrdeći da je na taj način odata počast nedavno preminulom argentinskom fudbaleru. Radi se o fotomontaži s Facebooka.

Portal BH Fudbal objavio je 26.11.2020. godine članak pod naslovom:

STARI MOST U MOSTARU VEČERAS ZASIJAO U ČAST DIEGA MARADONE

Tekst je opremljen noćnom fotografijom Starog mosta u Mostaru, osvijetljenog u plavoj boji, na koji je navodno projicirana i slika preminulog argentinskog fudbalera Diega Maradone. U članku se kaže:

 Jučer je svijetom odjeknula vijest o smrti Diega Maradone.

Tim povodom Stari most u Mostaru večeras je zasijao u njegovu čast.

Zaista, prelijepa gesta Mostaraca.

Istog dana, fotografiju Starog mosta u plavoj boji i sa Maradoninim likom objavio je i portal Sportske u članku pod naslovom:

Bosna i Hercegovina na sjajan način odala počast Maradoni

U njemu se navodi da se Bosna i Hercegovina “potrudila da oda počast argentinskom čarobnjaku”.

Poruke stižu od javnih ličnosti. Ulice, stadioni, trgovi se već spremaju da nose ime legendarnog Argentinca, a i Bosna i Hercegovina se potrudila da oda počast argentinskom čarobnjaku.Tako je večeras Stari most u Mostaru bio u bojama Argentine i sa pečatom Diega Armanda Maradone.

Članak je podijeljen na Facebook stranici Sportske.ba, gdje je zabilježio 54 interakcije, uključujući osam dijeljenja.

Identičan članak sa spomenutom fotografijom objavljen je dan kasnije na portalu Sport.ba.

Fotografija Starog mosta sa likom Maradone objavljena je 27.11.2020. na Twitter nalogu Fútbol Bosnio. Ovaj tweet je zabilježio 244 retweeta. 

Šta su činjenice?

Fotografija Starog mosta osvijetljenog u plavoj boji i navodno sa slikom Diega Maradone prvi put je objavljena 26.11. 2020. godine na Facebook stranici Mostaru moj ti si meni sve. U opisu objave na ovoj stranici stoji:

ZBOGOM LEGENDO! HVALA TI ZA SVE. 🇦🇷GOODBYE LEGEND! THANK YOU FOR ALL. photoshop made by Aid Čizmić 

Jasno je naznačeno da fotografija nije autentična, već da je riječ o fotomontaži. Navedeno je da je fotomontaža nastala u programu za obradu slika Photoshop, kao i ime autora koji ju je napravio. Ništa od navedenog nije spomenuto u analiziranim člancima.

Google pretragom fotografije Starog mosta sa likom Maradone pronašli smo članke o obilježavanju inicijative “Evropa u plavom za UN dan” u oktobru ove godine. Članak Dnevnog avaza od 24.10.2020, pod naslovom “Osim Vijećnice, u plavoj boji i Stari most te Banski dvor”, opremljen je identičnom fotografijom, ali bez lika argentinskog fudbalera. U članku se navodi da su Vijećnica u Sarajevu, Stari most u Mostaru i Kulturni centar Banski dvor u Banjoj Luci osvijetljeni plavom bojom, čime se Bosna i Hercegovina pridružuje inicijativi “Evropa u plavom za UN dan”. Kao izvor fotografije Dnevni avaz navodi UN BIH.

Povodom Dana Ujedinjenih nacija, na sajtu Ujedinjene nacije Bosna i Hercegovina je 24.10.2020. godine objavljeno saopštenje za medije u kojem se nalazi još jedna fotografija Starog mosta osvijetljenog u plavoj boji, a saopštenje sadrži i kratak video osvijetljenog mosta.

S obzirom na to da je fotografija Starog mosta sa likom Diega Maradone fotomontaža, te da je predstavljena kao autentična u članku na portalu BH Fudbal, tvrdnju da je Stari most zasijao u čast Diega Maradone ocjenjujemo kao lažnu vijest. Člancima na drugim portalima i objavama na društvenim mrežama, u kojima je ova fotomontaža predstavljena kao autentična fotografija, dajemo ocjenu prenošenje lažnih vijesti

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 26.11.2020

BH fudbal: STARI MOST U MOSTARU VEČERAS ZASIJAO U ČAST DIEGA MARADONE

Jučer je svijetom odjeknula vijest o smrti Diega Maradone.

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 26.11.2020

Sportske.ba: Bosna i Hercegovina na sjajan način odala počast Maradoni

Iznenadna smrt Diega Armanda Maradone potresla je cijeli svijet.

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 27.11.2020

Sport.ba: Bosna i Hercegovina na sjajan način odala počast Maradoni

Iznenadna smrt Diega Armanda Maradone potresla je cijeli svijet.

  • Prenošenje lažnih vijesti