Raskrinkavanje.ba

Stari Trumpov govor nije dokaz da Obama stoji iza ISIS-a i napada u Moskvi

Nakon terorističkog napada u Moskvi krajem marta, širile su se netačne tvrdnje da je Donald Trump doveo u vezu Baracka Obamu s ISIS-om i napadom koji su izveli pripadnici ove grupe.

Foto: Gage Skidmore, Flickr

Četiri naoružane osobe napale su 22. marta 2024. više od 6.000 posjetitelja/ki koncerta benda Picnic u dvorani Crocus City Hall u blizini Moskve, ubivši najmanje 143 osobe i ranivši još mnoštvo ljudi. Napadači su upotrebom eksploziva izazvali i veliki požar. Nakon napada su pobjegli, ali su brzo uhapšeni. Ekstremistička grupa tzv. Islamska država, odnosno njen ogranak IS-K, preuzela je odgovornost. Ruski dužnosnici ubrzo su počeli tvrditi da iza napada stoji Ukrajina s podrškom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Velike Britanije i da je IS-K samo izvršilac. Iz ove tri države odbili su takve optužbe (1, 2, 3).

Spekulacije o odgovornosti Ukrajine za napad ponavljane su i u domaćim medijima, uključujući i netačne tvrdnje da je jedan od napadača imao ukrajinsko državljanstvo i da je tadašnji sekretar ukrajinskog Nacionalnog bezbjednosnog i obrambenog savjeta Oleksij Danilov priznao odgovornost

Portal Informer je 25. marta 2024. objavio članak u kome se tvrdi da je bivši američki predsjednik Donald Trump nakon napada u Moskvi izjavio da su Barack Obama i Hillary Clinton osnivači ISIS-a.

Tramp: Obama i Hilari Klinton su osnivači ISIS, a Vašington tvrdi da ISIS stoji iza masakra u Moskvi!

U tekstu se navodi:

Bivši predsednik SAD Donald Tramp na svom poslednjem predizbornom mitingu optužio je bivšeg predsednika Baraka Obamu i njegovog državnog sekretara Hilari Klinton da su osnivači terorističke Islamske države! A, Va[uington tvrdi da da ISIS stoji iza masakra u Moskvi!

Tramp je tako potvrdio da američka državna mašinerija kontroliše terorističku mašinu za ubijanje pod lažnom zastavom islama i da ISIS to radi za račun Sjedinjenih Država i u režiji njihovih nadležnih institucija

Da sve bude još interesnatnije, Trampovo otkriće, svesno ili ne, dolazi posle masakra u Moskvi u "Krokus siti holu" kada su teroristi ubili najmanje 137 ljudi, a ranili više no 180! Naime, Vašington je samo nekoliko sati posle masakra ustvrdio kako ima pouzdane informacije da iza napada stoji ISIS!

Prevedeno na srpski, Tramp je lideru Rusije Vladimiru Putinu jasno poručio da su masakr u "Krokus siti holu" organiaovale američke tajne agencije, a da su direktni izvršioci bili pripadnici Islamske države!  

Šta je i kada rekao Trump?

Tvrdnje da je Donald Trump rekao da su Barack Obama i Hillary Clinton osnovali ISIS dijelile su se i na stranim jezicima nakon napada u Moskvi. Tačnošću ovih tvrdnji bavila se fact-checking platforma Snopes i druge stranice kao Times Now News i Hindustan Times.

Trump zaista jeste rekao u obraćanju na predizbornom skupu 11. augusta 2016. godine na Floridi da je Obama osnivač ISIS-a. Trump je svojim glasačima/cama tada rekao:

On je osnivač. On je osnovao ISIS (...) I rekao bih, suosnivač bi bila pokvarena Hillary Clinton.

U članku The Guardiana od 11. augusta 2016. objavljen je i snimak u kome se čuje kako Trump izgovara te riječi. Al Jazeera je u članku u kome je izvijestila o Trumpovom govoru pojasnila i šta je Trump time mislio:

Trump je dugo krivio Obamu i njegovu bivšu državnu sekretarku Hillary Clinton za provođenje politika na Bliskom istoku koje su stvorile vakuum moći u Iraku koji je iskoristio ISIS.

Oštro je kritikovao Obamu zbog najave da će povući američke trupe iz Iraka, odluku za koju mnogi Obamini kritičari kažu da je stvorila vrstu nestabilnosti u kojoj grupe poput ISIS-a prosperiraju.

Unatoč ovome, Trump je u intervjuu s voditeljem Hughom Hewittom rekao da jeste zapravo mislio “doslovno” da je Obama osnivač ISIS-a, ali se iz konteksta njegovih riječi vidi da je mislio na Obamine poteze. Ipak, Snopes je u analizi objasnio sljedeće:

Kontekst ukazuje na to da je to mislio metaforički, namjeravajući svu krivicu za “gnjev” koji je oslobođen na Bliskom istoku i uspon nasilja ISIS-a nakon rata u Iraku pripisati postupcima ili nečinjenju tadašnjeg demokratskog predsjednika i predsjedničke kandidatkinje (iako je, zapravo, rat počeo za vrijeme administracije predsjednika Georgea W. Busha).

I sam je Trump poslije na Twitteru napisao da je opaska o Obami, Clinton i ISIS-u bila sarkastična.

Slabo gledani @CNN izvještava tako ozbiljno da ja zovem predsjednika Obamu (i Clinton) “osnivačem” ISIS-a i njihovim najvrednijim igračem. NE SHVATAJU SARKAZAM?

                         Unnamed 4

                                                    Foto: Screenshot, Twitter

Donald Trump se nije obratio glasačima/icama u periodu između napada u Moskvi (22. marta) i objavljivanja članka u Informeru (25. marta), što je evidentno na njegovoj stranici. Njegov zadnji javni skup prije napada bio je 9. marta 2024, a snimak pokazuje da nije spominjao Obamu. Trump se 16. marta 2024. pojavio kao poseban gost na skupu Komiteta za političku akciju (PAC). Najskoriji skup održao je 2. aprila u Wisconsinu, na kojem također nije bilo govora o napadu niti o Obami. 

ISIS je skraćenica za tzv. Islamsku državu Iraka i Sirije, terorističku grupu koja se zalagala za uspostavu islamskog kalifata na teritoriji tih dviju država. Pored ove skraćenice, grupa je poznata i pod nazivima ISIL (Islamska država Iraka i Levanta), skraćenici IS i Daesh, arapskom akronimu njenog punog imena. Osnovana je u ranim 2000-tim kao ogranak Al-Qaede u Iraku, ali je stekla globalnu pažnju sredinom 2010-ih zauzimanjem velikih dijelova teritorija u Iraku i Siriji i brutalnim metodama, uključujući masovne egzekucije i terorističke napade širom svijeta. Njen brzi uspon izazvao je međunarodnu vojnu intervenciju, što je na kraju dovelo do znatnog smanjenja njene teritorijalne kontrole i moći do kraja 2010-ih.
Napomena
8.4.2024. Nakon objave ove analize, portal Informer je ispravio pogrešne navode te dobija i ocjenu ispravljeno

Shodno navedenom, tvrdnja da je Donald Trump nakon napada u Moskvi izjavio da je Obama osnivač ISIS-a dobija ocjene lažna vijest i manipulisanje činjenicama

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 25.03.2024

Informer: Tramp: Obama i Hilari Klinton su osnivači ISIS, a Vašington tvrdi da ISIS stoji iza masakra u Moskvi!

Bivši predsednik SAD Donald Tramp na svom poslednjem predizbornom mitingu optužio je bivšeg predsednika Baraka Obamu i njegovog državnog sekretara Hil...

  • Manipulisanje činjenicama
  • Lažna vijest
  • Ispravljeno