Stari video s TikToka predstavljen kao “eksplozije u Mariupolu”

Na društvenim mrežama kruži snimak za koji korisnici/e netačno tvrde da prikazuje noćne eksplozije u ukrajinskom gradu Mariupolj.

Na Twitter profilu Srpski Info Štab (Српски Инфо Штаб) je 24.2.2022. godine objavljen kratki videosnimak koji prikazuje noćnu eksploziju u urbanoj sredini, uz tvrdnju da prikazuje eksplozije u ukrajinskom gradu Mariupolj:

EKSPLOZIJE U LUCI

MARIUPOL 

Nadomak Donbasa,noćas

Isti snimak objavljen je i na Twitter profilu Crni Đorđe (Црни Ђорђе) nešto ranije, uz opis “Mariupol”.


Šta su činjenice?

Mariupolj je grad u jugoistočnoj Ukrajini, na ušću rijeka Kalmius i Kalchik, i udaljen je 10 km od Azovskog mora. Ruske snage napale su ovaj grad 24.2.2022. godine. 

Tvrdnje da snimak objavljen na spomenutim Twitter profilima prikazuje eksplozije u Mariupolju u noći s 23. na 24. februar kruže društvenim mrežama i na stranim jezicima (1, 2, 3).

Ovim navodima bavio se fact-checking portal Maldita u svojoj analizi objavljenoj 24.2.2022. godine. Kako se u njihovoj analizi navodi, tvrdnje da snimak prikazuje eksplozije u Mariupolju nisu tačne, jer je video bio objavljen na internetu i prije ruske invazije u Ukrajini.

Novinari/ke Maldite pronašli su isti snimak objavljen na društvenoj mreži Tik Tok 29. januara ove godine, prije gotovo mjesec, uz opis na ruskom jeziku da prikazuje “udar munje” u “elektranu”.

Dakle, nije tačno da snimak prikazuje bombardovanje Mariupolja ove sedmice. Objavljen je na internetu ranije i nije potvrđeno da uopšte prikazuje Mariupolj.

Shodno činjenicama, tvrdnju da snimak objavljen na profilu Crni Đorđe 24.2.2022. godine prikazuje Mariupolj ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sva prenošenja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Napomena

25.2.2022.
U prvobitnoj verziji analize, ocjena "lažna vijest" greškom je data profilu Srpski Info Štab. S obzirom na to da je profil Crni Đorđe prvi objavio tvrdnju da sporni snimak prikazuje Mariupol, analiza je izmijenjena.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 25. 02. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Podzemni tuneli u Gazi “otkriveni” u klikbejt-naslovima

Mediji godinama izvještavaju o mreži podzemnih tunela u Pojasu Gaze, a u ko...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Manipulisanje činjenicama
“Putinova jahta” primijećena je u turskoj luci Tuzla

Objava ruskog tajkuna u egzilu na društvenim mrežama o tome da je jahta Vla...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Eksperti koji “promovišu” preparat za erektilnu disfunkciju su izmišljeni

Preparat koji navodno eliminiše erektilnu disfunkciju promoviše se u tekstu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me