Stari videosnimak predstavljen kao snimak slijetanja ruskih jedinica u Ukrajinu

Na društvenim mrežama i u člancima nekoliko portala dijeli se videosnimak za koji se tvrdi da prikazuje slijetanje ruskih padobranaca u Ukrajinu. U pitanju je videosnimak iz 2018. godine.

Na portalu Večernje Novosti, 24.2.2022. godine objavljen je članak s naslovom:

RUSKI VOJNI PADOBRANCI SLETELI U UKRAJINU? Pogledajte snimak koji kruži mrežama (VIDEO)

U članku se navodi kako postoji videosnimak koji prikazuje slijetanje ruskih padobranaca na teritoriju Ukrajine, u blizini grada Harkov.

Kako se vidi na snimku koji kruži internetom, ruski vojni padobranci sleteli su u Ukrajinu, u blizini Harkova.

U članku je dostupan link na Twitter profil Nguyen Ken, međutim, objavi s ovog profila se više ne može pristupiti.

Tek je iz fotografije koja je dostupna u članku moguće zaključiti o kakvom se videosnimku radi i šta on prikazuje.

Članak su potom objavili i portali Informer, Glas Javnosti i Pravda.

DESANT RUSKIH PADOBRANACA KOD HARKOVA! Objavljen snimak da se naježiš, svi se pitaju samo jedno! (VIDEO) (Informer)
RUSKI VOJNI PADOBRANCI SLETELI U UKRAJINU? Pogledajte snimak koji kruži mrežama (VIDEO) (Pravda)
RUSKI PADOBRANCI SLETELI U UKRAJINU? Snimak koji je zapalio mreže, SKINUT SA TVITERA, pa opet PROCURIO! (VIDEO) (Glas Javnosti)

U sva tri članka se navodi identična tvrdnja o slijetanju ruskih padobranaca u Ukrajinu. U njima je, za razliku od Večernjih Novosti, dostupan videosnimak. Portal Glas Javnosti, primjera radi, u svoj je članak uvrstio videosnimak s Twitter profila Jovin Mickey.

Identičan videosnimak koji je korišten u analiziranim člancima dijelio se i na društvenim mrežama. Na Facebook stranici Crvene beretke je 24.2.2022. tako objavljen uz tvrdnje da su “Ruski padobranci izvršili desant u oblast oko Harkova”. Do trenutka pisanja ove analize, videosnimak je zabilježio 2.100 reakcija, 66 komentara te je podijeljen 225 puta. Identičan videosnimak objavljen je i na Facebook profilu Nebojsa Manojlo Manojlovic 24.2.2022. godine, uz opis “Pada sneg u Ukrajni”. 

Na društvenoj mreži Twitter, isti videosnimak pronašli smo na profilima Jovin Mickey i Kentaur Wolf2 sa opisima “dekomunizacija” i “e sad im nije ništa”. Dakle, u opisima ovih videosnimaka nema eksplicitnog navoda o tome šta oni zapravo pokazuju, međutim, jasno je da se implicira da prikazuju trenutna dešavanja u Ukrajini.

Šta su činjenice?

Videosnimak za koji se navodi da prikazuje spuštanje ruskih padobranaca u Ukrajinu analizirao je Lead Stories. U analizi objavljenoj 24.2.2022. godine, Lead Stories navodi kako su se na engleskom govornom području dijelile tvrdnje da je riječ o snimku koji prikazuje slijetanje ruskih padobranaca u Ukrajinu. Međutim, riječ je o netačnoj tvrdnji.

Videosnimak je nastao 2018. godine. Kako navodi Lead Stories, prikazuje vojnu vježbu održanu u Vostoku 2018. godine. Na videosnimku, koji je na YouTube kanalu Hindustan defence News objavljen 2018. godine, od 0:47 sekunde mogu se vidjeti kadrovi koji su korišteni u analiziranim objavama.

Identičnu temu analizirali su i naši partnerski portali, Raskrinkavanje iz Crne Gore i Istinomer iz Srbije, te su došli do istog zaključka (1, 2).

Prema dostupnim izvještajima, kao što je izvještaj Associated France Pressa (AFP), 24.2.2022. u Ukrajini jesu zabilježeni slučajevi slijetanja ruskih trupa padobranima.

Dakle, videosnimak za koji se navodi da prikazuje slijetanje ruskih padobranaca u Ukrajinu nije autentičan. Nastao je 2018. godine, tokom vojnih vježbi u Vostoku, i nije u vezi s aktuelnim oružanim sukobom u Ukrajini.

Shodno navedenim činjenicama, članak portala Večernje Novosti u kojem se tvrdi da snimak prikazuje rusku vojsku koja slijeće u Ukrajinu ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sva prenošenja ove tvrdnje dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Objave videosnimka sa analiziranih Twitter profila ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama, budući da ne sadrže eksplicitne tvrdnje o tome šta snimak prikazuje, iako je jasna implikacija da navode na zaključak da je riječ o aktuelnom snimku.

Napomena: 10.3.2022.

Redakcija portala Novosti je prvobitno objavljeni članak dopunila u skladu sa tačnim navodima, te je ocijenjen i kao ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 25. 02. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Vitamin K pruža zaštitu novorođenim bebama, nije tačno da ih ugrožava

Na društvenim mrežama godinama su prisutne dezinformacije o vitaminu K i nj...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
“Chemtrailsi” ne postoje niti su dokaz geoinžinjeringa u Hrvatskoj

Fotografije tragova aviona na nebu objavljene su na Facebooku uz tvrdnju da...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Bill Gates nije rekao da su vakcine “opasnije nego što je iko mogao zamisliti”

Izmišljeni citat Billa Gatesa o opasnosti vakcina dijeli se društvenim mrež...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me