Raskrinkavanje.ba

Stari videosnimak predstavljen kao snimak slijetanja ruskih jedinica u Ukrajinu

Na društvenim mrežama i u člancima nekoliko portala dijeli se videosnimak za koji se tvrdi da prikazuje slijetanje ruskih padobranaca u Ukrajinu. U pitanju je videosnimak iz 2018. godine.

Na portalu Večernje Novosti, 24.2.2022. godine objavljen je članak s naslovom:

RUSKI VOJNI PADOBRANCI SLETELI U UKRAJINU? Pogledajte snimak koji kruži mrežama (VIDEO)

U članku se navodi kako postoji videosnimak koji prikazuje slijetanje ruskih padobranaca na teritoriju Ukrajine, u blizini grada Harkov.

Kako se vidi na snimku koji kruži internetom, ruski vojni padobranci sleteli su u Ukrajinu, u blizini Harkova.

U članku je dostupan link na Twitter profil Nguyen Ken, međutim, objavi s ovog profila se više ne može pristupiti.

Tek je iz fotografije koja je dostupna u članku moguće zaključiti o kakvom se videosnimku radi i šta on prikazuje.

Članak su potom objavili i portali Informer, Glas Javnosti i Pravda.

DESANT RUSKIH PADOBRANACA KOD HARKOVA! Objavljen snimak da se naježiš, svi se pitaju samo jedno! (VIDEO) (Informer)
RUSKI VOJNI PADOBRANCI SLETELI U UKRAJINU? Pogledajte snimak koji kruži mrežama (VIDEO) (Pravda)
RUSKI PADOBRANCI SLETELI U UKRAJINU? Snimak koji je zapalio mreže, SKINUT SA TVITERA, pa opet PROCURIO! (VIDEO) (Glas Javnosti)

U sva tri članka se navodi identična tvrdnja o slijetanju ruskih padobranaca u Ukrajinu. U njima je, za razliku od Večernjih Novosti, dostupan videosnimak. Portal Glas Javnosti, primjera radi, u svoj je članak uvrstio videosnimak s Twitter profila Jovin Mickey.

Identičan videosnimak koji je korišten u analiziranim člancima dijelio se i na društvenim mrežama. Na Facebook stranici Crvene beretke je 24.2.2022. tako objavljen uz tvrdnje da su “Ruski padobranci izvršili desant u oblast oko Harkova”. Do trenutka pisanja ove analize, videosnimak je zabilježio 2.100 reakcija, 66 komentara te je podijeljen 225 puta. Identičan videosnimak objavljen je i na Facebook profilu Nebojsa Manojlo Manojlovic 24.2.2022. godine, uz opis “Pada sneg u Ukrajni”. 

Na društvenoj mreži Twitter, isti videosnimak pronašli smo na profilima Jovin Mickey i Kentaur Wolf2 sa opisima “dekomunizacija” i “e sad im nije ništa”. Dakle, u opisima ovih videosnimaka nema eksplicitnog navoda o tome šta oni zapravo pokazuju, međutim, jasno je da se implicira da prikazuju trenutna dešavanja u Ukrajini.

Šta su činjenice?

Videosnimak za koji se navodi da prikazuje spuštanje ruskih padobranaca u Ukrajinu analizirao je Lead Stories. U analizi objavljenoj 24.2.2022. godine, Lead Stories navodi kako su se na engleskom govornom području dijelile tvrdnje da je riječ o snimku koji prikazuje slijetanje ruskih padobranaca u Ukrajinu. Međutim, riječ je o netačnoj tvrdnji.

Videosnimak je nastao 2018. godine. Kako navodi Lead Stories, prikazuje vojnu vježbu održanu u Vostoku 2018. godine. Na videosnimku, koji je na YouTube kanalu Hindustan defence News objavljen 2018. godine, od 0:47 sekunde mogu se vidjeti kadrovi koji su korišteni u analiziranim objavama.

Identičnu temu analizirali su i naši partnerski portali, Raskrinkavanje iz Crne Gore i Istinomer iz Srbije, te su došli do istog zaključka (1, 2).

Prema dostupnim izvještajima, kao što je izvještaj Associated France Pressa (AFP), 24.2.2022. u Ukrajini jesu zabilježeni slučajevi slijetanja ruskih trupa padobranima.

Dakle, videosnimak za koji se navodi da prikazuje slijetanje ruskih padobranaca u Ukrajinu nije autentičan. Nastao je 2018. godine, tokom vojnih vježbi u Vostoku, i nije u vezi s aktuelnim oružanim sukobom u Ukrajini.

Shodno navedenim činjenicama, članak portala Večernje Novosti u kojem se tvrdi da snimak prikazuje rusku vojsku koja slijeće u Ukrajinu ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sva prenošenja ove tvrdnje dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Objave videosnimka sa analiziranih Twitter profila ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama, budući da ne sadrže eksplicitne tvrdnje o tome šta snimak prikazuje, iako je jasna implikacija da navode na zaključak da je riječ o aktuelnom snimku.

Napomena: 10.3.2022.

Redakcija portala Novosti je prvobitno objavljeni članak dopunila u skladu sa tačnim navodima, te je ocijenjen i kao ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 24.02.2022

Facebook profili i stranice: Facebook profil "Nebojsa Manojlo Manojlovic": Pada sneg u Ukrajni

...

  • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 24.02.2022

Twitter profil: Twitter profil "Kentaur Wolf2": Е сад им није ништа

...

  • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 24.02.2022

Twitter profil: Twitter profil "Jovin Mickey": ⚠️Dekomunizacija⚠️

...

  • Manipulisanje činjenicama
Lažna vijest 24.02.2022

Novosti: RUSKI VOJNI PADOBRANCI SLETELI U UKRAJINU? Pogledajte snimak koji kruži mrežama (VIDEO)

RUSKA armija je u četvrtak u ranu zoru krenula u specijalnu operaciju na teritoriji Donbasa. Visokopreciznim raketama napadnuta je ukrajinska vojna in...

  • Lažna vijest
  • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 24.02.2022

Glas Javnosti: RUSKI PADOBRANCI SLETELI U UKRAJINU? Snimak koji je zapalio mreže, SKINUT SA TVITERA, pa opet PROCURIO! (VIDEO)

Ruska armija je u četvrtak ujutru krenula u specijalnu operaciju operaciju na teritoriji Donbasa. Napadnuta je ukrajinska vojna infastruktura, štabovi...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.02.2022

Informer: DESANT RUSKIH PADOBRANACA KOD HARKOVA! Objavljen snimak da se naježiš, svi se pitaju samo jedno! (VIDEO)

Ruski padobranci sleteli su danas u oblast oko Harkova, a na društvenim mrežama pojavio se snimak od kojeg podilazi jeza

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.02.2022

Pravda: RUSKI VOJNI PADOBRANCI SLETELI U UKRAJINU? Pogledajte snimak koji kruži mrežama (VIDEO)

Ruska armija je u četvrtak u ranu zoru krenula u specijalnu operaciju na teritoriji Donbasa. Visokopreciznim raketama napadnuta je ukrajinska vojna in...

  • Prenošenje lažnih vijesti