Stephen Hawking nije rekao da su vakcine prijetnja čovječanstvu

Izjava Stephena Hawkinga o opasnosti od genetski modificiranih virusa predstavljena je kao upozorenje od virusa koji se koriste u vakcinama. 

Ocijenjeni članci
Intermagazin Lažna vijest; Manipulisanje činjenicama; Webtribune Lažna vijest; Manipulisanje činjenicama; Globalno Lažna vijest; Manipulisanje činjenicama;

Na osnovu prijave čitatelja, analizirali smo članak koji je objavljen na portalu “Globalno” 2016. godine, a u kojem se tvrdi da je Stephen Hawking izjavio kako “mutirani virusi iz vakcina mogu da unište čovječanstvo.” Originalni izvor na našem jeziku je portal “Webtribune”, koji je članak objavio također 2016. godine.  

STIVEN HOKING ŠOKIRAO SVET: Mutirani virusi u vakcinama su pretnja, mogu da unište čovečanstvo

Iako bi se iz naslova, ali i uvodne rečenice, dalo zaključiti da je Hawking govorio o vakcinama, nastavak teksta i originalni citat otkrivaju da to nije tako. 

Stiven Hoking je rekao novinarima da veruje da vakcinacija predstavlja pretnju za postojanje čovečanstva u bliskoj budućnosti.
Govoreći za Radio Times pre svog predavanja na BBC, profesor Hoking je rekao: “Suočavamo se sa nizom pretnji: nuklearni rat, globalno zagrevanje i genetski modifikovani virusi.“

I dok profesor Hawking jeste za BBC rekao ono što je označeno kao citat u članku “Webtribuna”, vakcine nisu bile predmet priče. Bez obzira na to što Hawking nije pričao o vakcinama, članak donosi niz zaključaka zasnovanih na toj jednoj rečenici u kojoj su pomenuti “genetski modifikovani virusi”.

Činjenica da su genetski modifikovani virusi rangirani među verovatnoćama poput nuklearnog rata, od strane jednog od najbistrijih pojedinaca na svetu, bi trebala da bude veoma alarmantna. Izraz “genetski modifikovani virusi“ obuhvata različite stvari. Pored mogućnosti da se neki od najtežih virusa u istoriji transformišu u oružje za masovno uništenje, postoji takoše i sve veće prisustvo genetski modifikovanih sojeva virusa u vakciji. Oni mogu takođe predstavljati razlog za zabrinutost.

Iako se u samom članku spominje da izraz “genetski modifikovani” virusi obuhvata niz različiih stvari, autor/ica odlučuje da se bavi samo jednom od njih - vakcinama. 

Članak objavljen na portalu “Webtribune” sa naslovnom tvrdnjom prenesen je sa portala “News Punch”. Međutim, sadržaj članka  je originalno potekao sa portala “Neturalnews” poznatog po širenju dezinformacija iz sfere nauke i zdravlja. Međutim naslov tog članka je imao upitnu formu “Je li Hawking priznao da su vakcine prijetnja čovječanstvu?

News Gurad”, servis koji prati ocjenjuje kredibilnost medija, ocijenio je oba portala (News Punch; Neturalnews) kao medije na kojem se često objavljuju lažne vijesti i koji grubo krše standarde novinarske profesije.

Zbog činjenice da je kredibilna izjava iskorištena za kreiranje narativa o štetnosti vakcina, članak kao i sva prenošenja ocijenit ćemo kao manipulaciju činjenicama. 

Zbog izjave iz naslova koja govori kako su “mutirani virusi u vakcinama pretnja i mogu da unište čovečanstvo”, a koja je neosnovano pripisana profesoru Hawking, članak ocjenjujemo i kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 25. 06. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
“Zabavne informacije” i ozbiljne teme

Portal “Zabavne informacije” redovno u naslovima članaka koje prenosi iz dr...

Lažna vijest Klikbejt
Lažna vijest
Izetbegović nije obećao “milion radnih mjesta”

Portal “Slavorum” prenio je izvještaj sa Kongresa SDA koji je objavila N1 t...

Lažna vijest Klikbejt
Dezinformacija
Ne juri prema Zemlji i svi znaju šta je - kometa

Svako novo nebesko tijelo koje se pojavi u Sunčevom sistemu obraduje astron...

Dezinformacija Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me