Raskrinkavanje.ba

Strah od proširene terminologije

Ova analiza je označena kao: Preko margine

Upotreba pojma “prednji otvor” predstavljen kao “rodni rat protiv vagine”.

Na osnovu prijave koja nam je stigla putem forme na stranici analizirali smo članak koji je objavljen na “Maxportalu” 30.8.2018. godine. Naslov članka više zvuči kao neka satira iako je riječ o ozbiljnim tvrdnjama.

LGBT: Riječ ‘vagina’ je seksistički termin – ispravno je ‘rodno neutralna prednja rupa

Članak na našem jeziku potekao je sa portala “Logično”, a objavljen je na još nekoliko portala kao što su “Poskok”, “Croative” i “HIP”.

Naslov članka je u potpunosti netačan, kao i sam članak koji je u hrvatske i hercegovačke medije potekao iz pisma Paula Craiga Robertsa, nekadašnjeg republikanca, konzervativca, stručnjaka iz oblasti ekonomije i teoretičara zavjera koji je “dežurni ekspert” emisije “Infowars”, Alexa Jonesa[1]. Jonesu je 6.9.2018. godine trajno blokiran Twitter profil zbog širenja govora mržnje. Isto su uradili YouTube, Facebook i nekoliko sevisa za streaming radio stanica nekoliko dana ranije.

On se pismom obratio čitateljima i čitateljicama kako bi pojasnio o novom terminu za ženski spolni organ poznat kao “vagina”, termin koji je “pretjerano seksistički” i “geniji” američkih institucija su se složili da se od sada koristi termin “prednja rupa” (front hole).

“Dragi čitatelji, ako ste došli do zaključka da sitna šačica ludih idiota nameće riječi koje imamo pravo koristiti, pogodili ste. LGBT zajednica je odredila da je riječ “vagina” seksistička. Nova neutralna oznaka ovog ženskog organa je “prednja rupa”, piše Paul Craig Roberts.

Jedino što je u ovom pasusu tačno jeste ko je autor. Roberts je, zajedno sa nekoliko konzervativnih medija iz SAD-a, reagovao na “Vodič za siguran seks za LGBT osobe” koji je objavio portal “Healthline”.

Kako piše u uvodu tog vodiča, priručnici za seksualno obrazovanje koji se koriste najčešće se fokusiraju na heteroseksualni seks, prevenciju trudnoće i seksualno prenosivih bolesti. U tome su u potpunosti isključene LGBT osobe, te je zbog realne potrebe te populacije nastao “Vodič za siguran seks za LGBT osobe”.

"Prednja rupa" nije tačan prevod

Iako se u naslovu i tekstu članka “Maxportala” koristi termin “prednja rupa” (front hole, eng.), riječ je o neadekvatnom prevodu riječi “hole” na naš jezik. U zavisnosti od konteksta prevod riječi je i rupa i otvor. Uzimajući u obzir da je termin “otvor” u ovom kontekstu primjereniji (jer je i vaginalni otvor) ispravan prevod sintagme “front hole” je “prednji otvor”.

U vodiču jasno stoji da muške transrodne osobe (osobe kojima je pri rođenju dodijeljen ženski spol, a koje se idenficiraju kao muškarci) za svoj spolni organ ne koriste izraz vagina (vaginalni otvor) već “prednji otvor” (front hole, eng.), pa će se taj pojam u vodiču koristiti uporedo sa medicinskim terminom “vagina”.

Dakle, nije tačno da je LGBT zajednica odredila da je vagina “seksistička” niti da će nova riječ biti “prednji otvor”.

Roberts svoju teoriju temelji na činjenici da je niz medicinskih centara u SAD-u prihvatio korištenje termina “prednji otvor”.  

“Internetska stranica Healthline, Nacionalni instituti za zdravstvo (National Institutes of Health), Kampanja za ljudska prava (Human Rights Campaign), časopis BMC Trudnoća i porođaj (BMC Pregnancy and Childbirth) i Fenway Health, u suradnji s Medicinskom fakultetom Sveučilišta Harvard, Nacionalnim LGBT zdravstvenim edukacijskim centrom (National LGBT Health Education Center) i Ligom zdravstvenih centara Massachusetts ( Massachusetts League of Community Health Centers) složili su se oko ideje korištenja neutralnog, općeg i suvremenog pojma “prednje rupe”, dodaje poznati američki stručnjak i politolog. Pitam se kako je “prva rupa” nepristran neutralni rodni termi? Ako je neutralan, ima li muški spol “rupu”? Ovaj napor za neutralizaciju ženstvenosti ne funkcionira, ali ipak, to je novi “politički korektan” pojam”, nastavlja Craig Roberts.

Iako u prethodnom pasusu stoji “poznati američki stručnjak i politolog”, tema o kojoj piše nije u domenu njegove, ekonomske, struke. To se jasno vidi uvođenjem “rodne neutralnosti” iako razlog iz kojeg je termin prihvaćen činjenica da transrodni muškarci koriste taj pojam za svoje genitalije. Samim tim je primjereno da se u vodiču za siguran seks namijenjenom toj populaciji, koristi terminologija koju oni koriste i koju se gorespomenute medicinske ustanove prihvatile.

Nakon burne reakcije konzervativnih medija  “Healthline” je objavio odgovor na njihove tvrdnje u kojem je objašnjen razlog dodavanja još jednog termina. Roberts se osvrnuo na taj odgovor tako što ga je prenio.

Healthline navodi kako “to jednostavno nije istina” da “Healthline sada koristi izraz “prednja rupa” umjesto “vagine”, ali se tada ispravlja: “Koristimo i prednju rupu i vaginu.”
“Prednja rupa” jedan je od brojnih, prihvaćenih pojmova za genitalije koje se posebno upotrebljavaju za određene članove trans-zajednice koji se identificiraju s njom”, piše Healthline.

Iako je Roberts ispravno prenio ključni dio pojašnjenja da “prednji otvor” nije zamjenski pojam vaginu - to objašnjenje ignoriše i tretira ga kao da ne postoji.

Članak “Maxportala” se završava vulgarnim prevodom Robertsove “zabrinutosti” za kolokvijalni naziv vagine.

“Pitamo se koje su posljedice upućivanja na korištenje termina “prednje rupe” za pi*kicu (pussy).

Priručnik koji je nastao za LGBT osobe u ovom članku je predstavljen kao ideološki pamflet koji “uvodi rodno neutralni” pojam za vaginu, te da je to napravljeno da se “neutralizuje ženstvenost”, zbog čega će dobiti ocjenu teorija zavjere. Zbog netačne tvrdnje kako je LGBT zajednica odredila da je “vagina” seksistička riječ i kako je adekvatna zamjena za to “prednji otvor” članak će dobiti ocjene prenošenje lažnih vijesti i manipulacija činjenicama.

Reagovanje: "Croative"

Redakcija "Raskrinkavanja" je kontaktirala portale koji imaju impressum, sa informacijim da članak koji su prenijeli nije tačan. Iz naslova koji je glasio "Šačica ludih idiota ili…?’ “Vagina” nije politički korektan pojam – Ispravno je rodno neutralna “prednja rupa”, izbrisali su dio "Šačica ludih idiota ili..." 

Reakciju portala "Croative" prenosimo u cjelosti.

Poštovana Biljana,

Hvala Vam na Vasem mailu!

Mislim da se niste dobro predstavili, ja još uvijek ne znam što znači'platforma koja se bavi provjerom činjenica objavljenih u medijima'!

Je li to neka državna institucija u BiH ili vas ona podupire, financira,osniva... ili mozda neka strana grupacija koja je izabrala bas Vas za prvivas milijun € u životu, i sl?

Ako jest drzava BiH, onda ću ovaj Vas mail drzati ozbiljnim.

Inače, ovako ispada da SE VI SAMI POSTAVLJATE ZA VRHOVNOG ARBITRA ISTINE,koji bi trebao konačno odrediti što jest, a što nije istina.

Je li to novi pokušaj nametanja verbalnog delikta, kojim opravdavatenekoliko desetaka/stotina tisuća €/$ donacija od svojih sponzora?Jeste li platili porez državi BiH na to?

Naime, (uz malu rezervu o mogućim nesavrsenostima u prijevodu) Vi (potpunonepoznati ili netko anoniman iza Vas) procjenjujete i stojite s jednestrane,

a s druge strane jedan -

Paul Craig Roberts - vrhunski analiticar s blistavom karijerom, od pom.americkog ministra financija, uz brojne akademske duznosti, a poslijepredavac, kao i zamjenik urednika The Wall Street Journala, pisao je zaBusiness Week, Scripps Howard News Service i Creators Syndicate (ako nijemozda, Vama blizi Project Syndicate?afael), a autor je i brojnih knjiga,uključujući “Izgubljena Amerika – Od 11. rujna do kraja Obaminih iluzija”.

I ja bih Vam trebao vjerovati da (Vi) govorite istinu, a gosp. Craig P.Roberts laže...

Čak niste konkretno naveli ni jedan razlog za 'povredu' istine, negopaušalno gurate - "...teorija zavjere, manipulacija činjenicama i lažnavijest jer nije istinita tvrdnja koja je iznesena u naslovu, kao i utekstu"

P.C.Roberts kaže da je istinita tvrdnja!!! Stovise - istu je napisao natemelju nekoliko (u tekstu navedenih) američkih institucija, koje su se "složili oko ideje korištenja neutralnog, općeg i suvremenog pojma“prednje rupe”.

Izvorni naslov je: Zapadna civilizacija je danas karikatura absurdaA ovaj je naslov izvucen iz dijela teksta:

“Dragi čitatelji, ako ste došli do zaključka da sitna šačica ludih idiotanameće riječi koje imamo pravo koristiti, pogodili ste. LGBT zajednica jeodredila da je riječ “vagina” seksistička. Nova neutralna oznaka ovogženskog organa je “prednja rupa”, piše Paul Craig Roberts.

I tako vi stvarate listu (vasom istinom!?) prihvatljivih medija i oni kojito nisu...?

A naslov nije politički korektan? Suviše eksplicitan? Uvredljiv?Pa to je u tekstu napisao Paul C. Roberts. Javite se njemu!

Iako smo iznimno ovaj put, prvi dio naslova izbacili.

Nadam se da cete se u buducnosti, umjesto reketa baviti nekim postenijimposlom!

Lijep pozdrav,Pavo Rafael

Reagovanje: "Maxportal" (sadrži vulgaran rječnik)

Redakcija "Raskrinkavanja" je kontaktirala portale koji imaju impressum, sa informacijim da članak koji su prenijeli nije tačan. Odgovor redakcije "Maxportala" prenosimo u cjelosti.

Poštovana,

Možemo Vam odgovoriti na tri načina.

Prvi je polemizirati s Vama i objasniti da ste u krivu. To sam otklonio kad sam iz vidio da ste skrormog obrazovanja i skromnog znanja engleskoga i hrvatskoga jezika pa ne bi ste razumjeli,Riječ ukoliko je parni veznik i uvijek ide u paru s utoliko...

Drugi, baš me briga za Vas i Vaš portal. ( SAVJET: Zamolite nekoga da Vam objasni da je drug Tito umro, da Jugoslavije više nema pa nema  ni JNA, ni Saveza komunista. Osim u pojedinim glavama).

Treći, najkraći i najučinkovitiji: NAPUŠTE MI SE KURCA!

Iz Hrvatske s ljubavlju

Redakcija Maxportala

(raskrinkavanje.ba)

Footnotes

 1. ^ Naročito omražen zbog teorije u kojoj tvrdi da u masakru koji se desio u osnovnoj školi Sandy Hook u SAD-u, u kojem je ubijeno 20 djece uzrasta od šest do sedam godina, zapravo nije niko ubijen.
Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 27.08.2018

Logično: “Vagina” nije politički korektan termin – Ispravno je “rodno neutralna prednja rupa”

Zapadna civilizacija je postala apsurdna karikatura. Ovo, nažalost, nije šala, napisao je na svojoj internetskoj stranici Paul Craig Roberts.

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 28.08.2018

Poskok: “Vagina” nije politički korektan termin – Ispravno je “rodno neutralna prednja rupa”

Zapadna civilizacija je postala apsurdna karikatura. Ovo, nažalost, nije šala, napisao je na svojoj internetskoj stranici Paul Craig Roberts.

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 28.08.2018

Croative: ‘Šačica ludih idiota ili…?’ “Vagina” nije politički korektan pojam – Ispravno je rodno neutralna “prednja rupa”

Zapadna civilizacija je postala apsurdna karikatura. Ovo, nažalost, nije šala, napisao je na svojoj internetskoj stranici Paul Craig Roberts.

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 30.08.2018

Max portal: LGBT: Riječ ‘vagina’ je seksistički termin – ispravno je ‘rodno neutralna prednja rupa’

Zapadna civilizacija je postala apsurdna karikatura. Ovo, nažalost, nije šala, napisao je na svojoj internetskoj stranici Paul Craig Roberts, američki...

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 28.08.2018

HIP: “Vagina” nije politički korektan termin – Ispravno je “rodno neutralna prednja rupa”

Zapadna civilizacija je postala apsurdna karikatura. Ovo, nažalost, nije šala, napisao je na svojoj internetskoj stranici Paul Craig Roberts.

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti