Mikrovalna pećnica, u potpunosti neopravdano, ima lošu reputaciju kada je riječ o utjecaju na zdravlje. Na internetu se može naći mnogo članaka koji upozoravaju na štetnost po zdravlje ovog kućanskog uređaja. Pažnju redakcije “Raskrinkavanja” je privukao članak objavljen na portalu “BHZdravlje” za koji u impresumu stoji da je pod pokroviteljstvom Ministrastva zdravlja Tuzlanskog kantona. Članak počinje ovako:
Mikrovalne pećnice – uređaj živih mrtvaca!
Još uvijek imate mikrovalnu pećnicu u svome domu? Bacite je i nećete požaliti. Zašto? Zato što je mikrovalna pećnica pošast koja ubija ljude diljem svijeta.
Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) na svojoj stranici ima dio koji je posvećen utjecaju elektromagnetnih polja na zdravlje. Tu se nalazi i članak o mikrovalnim pećnicama, koji je zasnovan na naučno potvrđenim činjenicama, te će nam ovdje poslužiti kao osnova za provjeru tvrdnji o opasnosti mikrovalnih pećnica. Prevod kompletnog SZO članka možete pronaći na ovom linku.
Mikrovalovi nisu radioaktivni
U članku sa portala “BHZdravlje” tvrdi se da mikrovalne pećnice zrače i da to zračenje izaziva brojne bolesti.
Isto tako mikrovalna pećnica zrači a ljudi niti ne znaju da ne bi smjeli biti u njezinoj blizini kada je ona upaljena.
To je radioaktivno zračenje koje izaziva brojne bolesti, poput tumora i raznih cisti.
Mikrovalovi nisu radioaktivno zračenje. Nisu mu ni slični. Mikrovalovi su valovi visoke frekvencije koji su, kao i vidljivo zračenje (svjetlo), dio elektromagnetnog spektra.
U SZO članku stoji da se mikrovalovi koriste prvenstveno za TV emitovanje, radare za vazdušnu i pomorsku navigaciju i za telekomunikacije; zatim u proizvodnoj industriji i medicini, te u pripremi hrane. Mikrovalne pećnice koje se koriste u domaćinstvu rade na frekvenciji od 2450 MHz, snagom koja se obično kreće od 500 do 1100 wati. Što se tiče mikrovalova i njihovog djelovanja na čovjeka dok uređaj radi, SZO lista činjenica kaže sljedeće:
Sigurnost mikrovalnih pećnica: Dizajn mikrovalnih pećnica osigurava da mikrovalovi ostaju unutar pećnice i mogu biti prisutni jedino kad je pećnica upaljena, a vrata pećnice zatvorena. Ispuštanje mikrovalova oko i kroz staklena vrata ograničeno je dizajnom pećnice na razinu koja je ispod one koja je preporučena međunarodnim standardima. (...) Nekoliko zemalja, kao i međunarodnih organizacija (...) postavili su ograničenje zračenja na 50 watt po kvadratnom metru u bilo kojoj tački 5 cm udaljenoj od vanjske površine pećnice. U praksi, emisija iz modernih mikrovalnih pećnica koje se koriste u domaćinstvu je značajno manja od tog međunarodnog ograničenja i ima međubrave koje sprječavaju izlaganje ljudi mikrovalovima dok je pećnica uključena. (...) Ta ograničenja su postavljena na nivo koja sprječava bilo kakve poznate negativne učinke na zdravlje.
Ukratko - mikrovalovi ne “bježe” iz mikrovalne pećnice dok ona radi i njena blizina ne predstavlja nikakvu opasnost po zdravlje.
Veliki dio članka objavljenog na portalu “BHZdravlje” posvećen je djelovanju mikrovalne pećnice na hranu, za koju se tvrdi da time postaje “mrtva” i “ozračena”:
Potrošači diljem planeta umiru zato što jedu nezdravu hranu i ne samo nezdravu, nego ozračenu i potpuno mrtvu.
(...)
Mikrovalna pećnica je alatka koja od savršeno zdravog komada sirove hrane, krcatog vitaminima i prirodnim sastojcima učini potpuno bezvrijednu namirnicu bez imalo hranjivosti u sebi, i ne samo to, mikrovalna pećnica tu nehranjivu tvar još i ozrači. Pa umjesto da se hranimo hranom bogatom vitaminima, ljudi današnjice čine potpuno suprotno. Oni svjesno ubijaju nutritativnost svojega jela i to nešto, što nije hrana, unose u svoj organizam.
(...)
Mikrovalovi omogućavaju pothranjenost gotovo automatski, i biti izložen otrovnim kemikalijama je lako postići, samo treba jesti procesiranu mikrovalnu hranu. Mikrovalna hrana je hrana do koje se dolazi zračenjem i to je ono što mnogi smetnu s uma.
U ovom dijelu se opet susrećemo sa pojmom “ozračeno”. Jedino što iz hrane može zračiti nakon kuhanja ili podgrijavanja u mikrovalnoj, je toplota. Utjecaj mikrovalova na hranu prestaje sa gašenjem mikrovalne i hrana ne nastavlja emitovati mikrovalove kada se iz nje izvadi. Što se “mrtve” hrane tiče, nismo sigurni šta to znači, jer sva termički obrađena hrana je “u potpunosti mrtva”. O sigurnosti hrane pripremljene u mikrovalnoj pećnici, SZO kaže:
Hrana kuhana u mikrovalnoj pećnici je sigurna i ima istu hranjivu vrijednost kao i hrana spravljena u konvencionalnoj pećnici. Glavna razlika između te dvije metode kuhanja jest što mikrovalna energija prodire dublje u hranu i smanjuje vrijeme potrebno za prodiranje topline u sve dijelove hrane, zbog čega smanjuje ukupno vrijeme kuhanja.
Dakle, mikrovalna pećnica ne uništava nutritivna svojstva hrane. U članku “Microwave cooking and nutrition” koji je objavljen na “Harvard Health Publishing”, na primjeru brokule se prikazuje kako se kuhanjem tog povrća u mikrovalnoj pećnici, zapravo zadržava više nutrijenata nego kuhanjem u vodi:
(...) Kada govorimo o povrću, kuhanje u vodi oduzima njihovu nutritivnu vrijednost, jer hranjivi sastojci “cure” u vodu u kojoj se kuhaju. Uzmimo za primjer brokulu koja, kada je kuhamo, gubi glukozinolat, jedinjenje koje tom povrću može dati antikancerogena svojstva (kao i prepoznatljivi okus koji mnogi smatraju odvratnim). Da li je kuhanje povrća na pari bolje - pa čak i kuhanje na pari u mikrovalnoj? U neku ruku, jeste. Na primjer, brokula skuhana na pari zadržava više glukozinolata nego kuhana ili pržena brokula.
Horor priča
U članku objavljenom na portalu “BH zdravlje” mikrovalna se praktično krivi za sve zdravstvene nedaće ovog svijeta:
Izum mikrovalne pečnice i njezinog masovnog usvajanja od strane stanovništva podudara se s početkom pretilosti ali i masovnog oboljevanja od bolesti raka u razvijenim zemljama svijeta. Ne samo da je mikrovalna postala pogodna za konzumaciju hrane koja potiče debljinu, ona također uništi gotovo sve korisne sastojake tih namirnica, ostavljajući potrošače u stanju pothranjene prejedenosti.
(...)
Rezultat masovne rasprostranjenosti mikrovalne pećnice je, naravno, ono čega smo svi svjedoci danas; epidemija dijabetesa, raka, bolesti srca, depresije, oštećenje bubrega, poremećaji jetre i još mnogo toga. Ove bolesti sve su uzrokovane kombinacijom pothranjenosti i izloženosti otrovnim kemikalijama ozračene hrane.
Kao što smo ranije objasnili, mikrovalna pećnica ne uništava nutritivna svojstva hrane, te ne postoji ni jedna naučna studija koja upućuje da je mikrovalna pećnica odgovorna za navedene bolesti.
Rusi znaju najbolje
Još jedan od “dokaza” koji se iznose u prilog teze o štetnosti mikrovalne pećnice je tvrdnja da je Rusija (tada Sovjetski Savez) 1976. godine zabranila mikrovalne pećnice, da bi kasnije (ne navodi se kada) “poklekla pod pritiskom Zapada” i dozvolila njihovu prodaju.
U Rusiji, primjerice mikrovalne pećnice zabranjene su još od 1976. godine jer oni eto nisu željeli samo tako “ubijati” svoj narod kao ostatak zapadnog svijeta. Kasnije su ipak dozvoljene zbog pritiska zapadnog svijeta, iako ljudi i u Rusiji i dalje odbijaju u svoj dom unositi ovako nešto strašno kao što je mikrovalna pećnica.
Zabranjene su zbog velikog broja znanstvenih studija koje su dokazale njihovu nevjerojatnu štetnost.
Portal koji se bavi provjerom činjenica, “The Snopes” se ovom temom bavio u svom članku objavljenom u januaru 2017. godine, te zaključio da je cijela priča potekla od članka objavljenog u prvom i jedinom broju opskurnog časopisa koji je izašao 1998. godine:
Porijeklo mita, međutim, nalazimo na 5.000 milja udaljenosti od Moskve, u Portlandu (država Oregon). Svaka tvrdnja o ruskoj zabrani mikrovalnih pećnica potiče iz članka objavljenom u prvom (i, koliko nam je poznato, jedinom) izdanju misteriozne publikacije nazvane “Žurnal prirodne nauke”.
Članak iz izdanja “April-Juni 1998” navodi niz tvrdnji o opasnostima mikrotalasnog zračenja, a objavljen je bez ijedne jedine reference. U članku se, također, pogrešno tvrdi da su nacisti izmislili mikrovalnu pećnicu, te da su se i Sovjeti i Amerikanci dokopali patenta poslije rata i proveli dalja istraživanja.
O autoru članka, kako “Snopes” navodi, rečeno je tek to da je morao promijeniti ime da bi se zaštitio od “moćnog mikrovalnog lobija”, te da je radio u nečemu što se zvalo Edukativni centar “Uspon Atlantide” - knjižari koja je prodavala literaturu o “alternativnoj medicini” i “biljne lijekove”.
Sama tvrdnja je, dakle, potekla iz potpuno nekredibilnog izvora koji za nju nije pružio nikakve dokaze. Da nije bilo nikakve zabrane mikrovalnih pećnica u Sovjetskom Savezu, pokazuje i članak ruskog izdanja “Popularne mehanike”, u kojem su predstavljeni najpopularniji modeli ruskih mikrovalnih pećnica iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka. Dakle, mikrovalne pećnice u SSSR su se kontinuirano proizvodile od kraja sedamdesetih godina - upravo tada kada se tvrdi da su bile "pod zabranom". Tvrdnja je, naravno, dovoljno neprecizna da se ne može povezati se nekim konkretnim vremenskim rasponom. Najstariji model prikazan u ovom članku proizveden je 1978. godine, što bi značilo da je navodna "zabrana", čak i da jeste postojala, mogla trajati najduže dvije godine. No, kako navodi i "Snopes", ne postoje baš nikakvi tragovi da je ikakva zabrana ikad postojala.
Poslali smo upit u vezi sa spornim člankom redakciji portala “BHZdravlje” koji je pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Tuzlanskog kantona, ali do objave ovog članka nismo dobili odgovor.
Rijetko se dešava da je skoro svaka rečenica nekog članka sporna. To se desilo ovaj put. Niti jedna tvrdnja iznesena o štetnosti mikrovalnih pećnica nije naučno utemeljena - sve izneseno se bazira na teorijama zavjere, elementarnom nepoznavanju fizike i neutemeljenim tvrdnjama koje prkose zakonima iste. Zato će ovaj članak dobiti ocjenu pseudonauka i lažna vijest.
Napomena
13.1.2022.
Tvrdnja da je mikrovalna pećnica “mašina za smrt” i da je bila zabranjena u Rusiji ‘70-ih godina prošlog vijeka objavljena je na još nekoliko portala (1, 2, 3). Članak iz 2015. godine koji sadrži ove tvrdnje također se dijelio na društvenim mrežama proteklih nekoliko sedmica (link). Shodno činjenicama, tvrdnje koje se iznose u ovim člancima također ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i pseudonauku.