Stupanje na snagu "Covid pasoša” nije bilo najavljeno za 17. mart, kako su to prenijeli mediji

Veliki broj medija u regionu pogrešno je izvijestio da "Covid pasoši" u Evropskoj Uniji treba da "stupe na snagu” 17. marta. Ovog datuma zapravo je samo predstavljen prijedlog pasoša, za koji se ne očekuje da bi mogao biti u upotrebi prije ljeta.

Novinska agencija Beta 13.3.2021. godine objavila je članak pod naslovom “Pasoš o vakcinaciji samo za vakcine odobrene u Evropskoj uniji”. Pozivajući se na TV mrežu Euronews, Beta je izvijestila da “pasoš-potvrda o vakcinaciji treba da bude na snazi od 17. marta”:

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije treba da bude na snazi od 17. marta i važiće samo za cepiva čiju je delotvornost ustanovila Evropska agancija za lekove (EMA), potvrdila je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

Tu vest je iz izvora EU najpre prenela TV mreža "Juronjuz" (Euronews), a kako je navedeno, pasoš-potvrda o slobodnom putovanju ne isključuje mogućnost da gradjani unutar EU putuju i na osnovu testova kojima dokazuju da nisu zaraženi korona virusom ili ako pristanu na karantin.

Pored informacije da će se potvrda odnositi samo na vakcine koje su odobrene u EU, pozivajući se na Euronews, Beta navodi da će potvrda biti dostupna u elektronskom obliku, ali i kao ovjereno uvjerenje na papiru. Na kraju teksta nejasno se navodi da preostaje da odluku o pasošu potvrdi Evropski parlament.

Time da će gradjani unutar EU moći da putuju slobodno i uz testove ili karantin se izbegava bilo koji vid diskriminacije i sad preostraje da ubrzanim postupkom odluku o pasošu, uverenju o vakcinaciji potvrdi Evropski parlament.

Ovaj članak Novinske agencije Beta ubrzo su, sa identičnim ili sličnim naslovom, prenijeli: Danas, N1 SRB, 021, Tuzla press, Biz life , Kossev, Moj Novi Sad, Jug mediaRadio Luna.

Istog dana, identičan članak objavio je portal Radio Slobodna Evropa, prvobitno sa ovakvim naslovom i uvodom:

 Pasoš o vakcinaciji samo za vakcine odobrene u EU od 17. marta

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije (EU) treba da bude na snazi od 17. marta i važit će samo za cjepiva čiju je djelotvornost ustanovila Evropska agencija za lijekove (EMA), potvrdila je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johansson.

Naslov je u međuvremenu promijenjen tako da je iz njega uklonjen navedeni datum, a u uvodu članka dodato je da će pasoš o vakcinaciji važiti od 17. marta “ako ga odbori Evropski parlament”.

Pasoš o vakcinaciji samo za vakcine odobrene u EU

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije (EU) treba da bude na snazi od 17. marta ako ga odobri Evropski parlament i važio bi samo za cjepiva čiju je djelotvornost ustanovila Evropska agencija za lijekove (EMA), potvrdila je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johansson.

Isti tekst, uz različite verzije naslova, u kojima se tvrdi da od 17. marta “stupa na snagu” ili počinje upotreba tzv. Covid pasoša, objavili su portali: Visoko, Tuzlanski, Vijesti (.ba), Hayat, Izdvojeno, Informativa, BHRT, Oslobođenje, TIP, Velkaton, Buka, Jajce online, Face, Kozarac Mutnik,Radio Puls Luxembourg, Moj Cazin, MNE magazin, TNT portal, Avaz, Radio Donji VakufPretraga (.info), Akta, Hercegovina (.in),Dnevni 24,Haber, Slatka-tajna EU,Preokret,Balkan 24H, Zenit(.ba),Crna Hronika, Boom 93, Svjetlo Dunjaluka.

Portali RTV Slon, 072 info, Radiotelevizija USK, Source (.ba), USKinfo, Federalna, Faktor, Crna Hronika, Glas Bosne, Press, Raport, KlixFokus, Nova sloboda, Bišćani (.ba), Cazin (.ba), Kiosk, Start,Dnevni(.ba),BH Glas,Radiotelevizija Tuzlanskog kantona,BH reporter, Fresh press, i Fena u naslovu naglašavaju da su pasoši -potvrde o vakcinaciji “mogući” od 17. marta ili da bi tada ”trebalo da stupe na snagu”.

Nezavisne novine, InfoBijeljina, K3Glas regije, Novi glas, Bljesak, Istočno, Radio Sarajevo su svoje tekstove - u kojima se takođe navodi da "pasoši" treba da stupe na snagu 17. marta - objavili su sa naslovima u kojima je ista tvrdnja “ublažena” upitnikom.

Pasoš-potvrda o vakcinaciji unutar EU od 17. marta?  (Nezavisne)

Pasoš-potvrda o vakcinaciji unutar EU od 17. marta? (InfoBijeljina)

Pasoš-potvrda o vakcinaciji unutar EU od 17. marta? (K3)

Pasoš-potvrda o vakcinaciji unutar EU od 17. marta? (Glas regije)

Pasoš-potvrda o vakcinaciji unutar EU od 17. marta? (Novi glas)

Covid-putovnica od 17. ožujka? (Bljesak)

Pasoš-potvrda o vakcinaciji unutar EU od 17. marta? (Istočno)

Pandemija / COVID pasoš samo za vakcine odobrene u EU već od 17. marta?  (Radio Sarajevo)

Pasoš-potvrda o vakcinaciji unutar EU od 17. marta? (Bijeljina danas)

PASOŠ POTVRDA O VAKCINACIJI UNUTAR EU OD 17. MARTA? (Princip news)

Pasoš-potvrda o vakcinaciji unutar EU od 17. marta? (Banjaluka(.com))

Portal Insajder je u uvodu, umjesto formulacije “treba”, iskoristio formulaciju “trebalo bi da bude na snazi”.   

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije trebalo bi da bude na snazi od 17. marta i važiće samo za cepiva čiju je delotvornost ustanovila Evropska agancija za lekove (EMA), potvrdila je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

Ista formulacija nalazi se i u članku portala Stil.

Tvrdnje da ovaj dokument "treba da bude na snazi od 17. marta” portal N1 Srbija ponovio je i u članku, u kojem prenosi reagovanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na vijest da će pasoši važiti samo za vakcine odobrene u EU. Članak je, takođe, objavljen 13.3.2021.

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije treba da bude na snazi od 17. marta i važiće samo za cepiva čiju je delotvornost ustanovila Evropska agancija za lekove (EMA), potvrdila je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

Ovaj tekst su prenijeli portali Info Srpska i 013 info

I portal Radio Slobodna Evropa je, prenoseći reagovanje predsjednika Srbije, ponovio tvrdnje da pasoš-potvrda o vakcinaciji “treba da bude na snazi od 17. marta”, u članku objavljenom 13. marta.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johansson izjavila je 13. marta da pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa radi slobodnog putovanja unutar EU treba da bude na snazi od 17. marta, te da će važiti samo za vakcine čiju je delotvornost ustanovila Evropska agencija za lekove (EMA).

I članak portala Nova srpska politička misao od 13. marta, u kojem se prenosi izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na ovu temu, sadrži iste tvrdnje.

Portali HayatNovum i Depo su tvrdnje da “Covid pasoši” treba da stupe na snagu 17. marta objavili i u člancima u kojima prenose reagovanja bh. parlamentaraca na navode da će "pasoš" važiti samo za vakcine odobrene u EU.

 

Šta su činjenice?

Portal Euronews, na kojeg su se pozvali mediji na našem govornom području, 12.3.202. godine objavio je članak u kojem se bavi "Covid pasošima".

U tekstu se, međutim, nigdje ne navodi da će oni početi važiti od 17. marta. Naime, navedeno je da će tog datuma biti predstavljen prijedlog certifikata.

Prijedlog za uvođenje takozvanih Covid pasoša za slobodno kretanje unutar Evropske unije, koji će biti iznesen 17. marta, važiće samo za cijepljenje vakcinama koje je odobrila Evropska agencija za lijekove (EMA)

Zašto? Zato što vakcinacija neodobrenim vakcinama neće biti obuhvaćena EU klauzulom o odgovornosti i kontrolom kvaliteta.

Ylva Johansson, povjerenica za unutrašnje poslove, potvrdila je ove detalje u petak veče, nakon što je to za Euronews satima ranije rekao izvor iz EU.

 


Pozivajući se na svoj izvor, Euronews izvještava da je povjerenik EU za pravosuđe, Didier Reynders, jasno stavio do znanja da države članice mogu vakcinisati svoje građane/ke drugim vakcinama, ali neće im biti dodijeljena licencirana putna potvrda ako one nisu odobrene u EU. Euronews je u tekstu podsjetio da su odobrene vakcine kompanija Pfizer/BioNtech, AstraZeneca, Moderna i Johnson & Johnson. Ovaj medij je naveo i da vakcinacija neće biti preduslov za slobodno kretanje u EU, jer će isto biti moguće i uz negativan PCR test, ili uz obavezan karantin.

U nastavku teksta razmatra se kada će sistem tzv. Covid pasoša profunkcionisati, te se navodi da se to očekuje "do ljeta". 

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da bi tehnički bilo moguće u roku od otprilike tri mjeseca razviti "zelene pasoše" sa podacima je li osoba vakcinisana, negativna na testu ili je imuna nakon što je prebolovala Covid-19, ali da se prvo moraju riješiti mnoga politička pitanja.

 

U tekstu se, takođe, navodi da zemlje južne Evrope koje zavise od turizma, poput Grčke, Španije i Portugala, podržavaju takav sistem, ali da neke, poput Njemačke, imaju rezerve prema tome hoće li certifikati funkcionisati.

Većina medija na našem govornom području izostavila je dio teksta koji se odnosi na predviđanja kada bi sistem “Covid pasoša” mogao profunkcionisati, te 17. mart označila kao datum kada će početi da važe u EU, iako se u članku portala Euronews, na koji su se pozvali, navodi da će Evropska komisija tada predstaviti prijedlog pasoša.

Jedan od rijetkih medija koji je o ovome tačno izvijestio je Blic, čiji su članak prenijeli i drugi portali.

Kao što je i najavljeno, Evropska komisija je 17. marta predstavila prijedlog "pasoša", to jest "Digitalnog zelenog certifikata" - potvrde o putovanju koja se može dobiti ukoliko je osoba vakcinisana protiv Covid-19, ima negativan PCR test, ili se oporavila od ove bolesti. Na njihovom zvaničnom sajtu dostupne su informacije o tome kako bi ovaj dokument trebao funkcionisati, šta podrazumijeva - te kada se očekuje da bi mogao stupiti na snagu. 

Kako se navodi, planirano je da do ljeta Komisija uspostavi digitalnu infrastrukturu koja će olakšati autentifikaciju digitalnih zelenih certifikata, a države članice uvedu potrebne promjene u svoje nacionalne sisteme zdravstvenih kartona.

 

 

Na sajtu Evropske komisije objašnjeno je i da prijedlog moraju da odobre Evropski parlament i države članice:

Komisija je predstavila pravni prijedlog o digitalnim zelenim certifikatima. Evropski parlament i države članice EU morat će odobriti prijedlog.

Na istoj stranici objavljeno je i saopštenje za medije u kojem se navodi da je prijedlog certifikata predstavljen, te se daju podrobnije informacije o “digitalnim zelenim potvrdama”. U ovom saopštenju se takođe navodi da je cilj da se tehnički posao oko pasoša završi u narednim mjesecima.

Dakle, Evropska komisija je 17. marta samo predstavila prijedlog "Zelene potvrde", koji tek treba da bude odobren od Evropskog parlamenta i država članica i ta je informacija bila prisutna i u inicijalnom medijskom izvještaju koji su prenijeli domaći i portali iz regije. Ni Evropska komisija, ni mediji koji su o ovome izvještavali van regiona, nigdje nisu tvrdili da će od tog datuma "Covid pasoš" stupiti na snagu. Stoga svi članci u kojima se navodi da tzv. Covid pasoš “treba” ili "bi trebalo" da stupi na snagu 17. marta dobijaju ocjenu dezinformacija.

Napomena 

23.3.2021. Članci portala Nezavisne novine, Crna hronika, N1 Srbija, Radio Sarajevo, Bijeljina danas i Info Bijeljina su u međuvremenu izmijenjeni pa sadrže tačne informacije i dobijaju i ocjenu ispravljeno.

24.3.2021. Članci portala Svjetlo Dunjaluka, Crna hronika, Press media, Raport, Fresh press, Dnevni avaz, Oslobođenje i Buka su u međuvremenu izmijenjeni i sadrže tačne informacije pa dobijaju i ocjenu ispravljeno.

25.3.2021. N1 Srbija je u međuvremenu izmijenio članak pa sadrži tačne informacije i dobija i ocjenu ispravljeno.

26.3.2021. Članci portala 072 info I Fokus su u međuvremenu izmijenjeni i sadrže tačne informacije pa dobijaju i ocjenu ispravljeno.

7.4.2021. Portal Moj Cazin je u međuvremenu izmijenio članak pa sadrži tačne informacije  te dobija i ocjenu ispravljeno.

2.6.2021. Članci portala Hayat su u međuvremenu izmijenjeni pa sadrže tačne informacije te dobijaju i ocjenu ispravljeno.

9.6.2021. Portal Source je je u međuvremenu izmijenio članak pa sadrži tačne informacije te dobija i ocjenu ispravljeno.

27.1.2021. Članak portala Face je u međuvremenu izmijenjen, sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

11.5. 2023. Portal Stil je izmijenio članak, on više ne sadrži netačne tvrdnje pa dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 19. 03. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 6 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Prenošenje lažnih vijesti
Povratak lažne vijesti: “Crni petak” nema korijene u robovlasništvu

Na Facebooku ponovo kruži izmišljena priča da je “crni petak” nastao u vrij...

Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere
Nema zabrane letova iznad polova da bi se “sakrila ravna Zemlja”

Na Facebooku su viralne netačne tvrdnje da su letovi iznad Antarktika zabra...

Teorija zavjere
Manipulisanje činjenicama
BiH nije “državna zajednica sastavljena u Dejtonu”

Obilježavanje godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 21. nov...

Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me