Raskrinkavanje.ba

Stupanje na snagu "Covid pasoša” nije bilo najavljeno za 17. mart, kako su to prenijeli mediji

Veliki broj medija u regionu pogrešno je izvijestio da "Covid pasoši" u Evropskoj Uniji treba da "stupe na snagu” 17. marta. Ovog datuma zapravo je samo predstavljen prijedlog pasoša, za koji se ne očekuje da bi mogao biti u upotrebi prije ljeta.

Novinska agencija Beta 13.3.2021. godine objavila je članak pod naslovom “Pasoš o vakcinaciji samo za vakcine odobrene u Evropskoj uniji”. Pozivajući se na TV mrežu Euronews, Beta je izvijestila da “pasoš-potvrda o vakcinaciji treba da bude na snazi od 17. marta”:

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije treba da bude na snazi od 17. marta i važiće samo za cepiva čiju je delotvornost ustanovila Evropska agancija za lekove (EMA), potvrdila je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

Tu vest je iz izvora EU najpre prenela TV mreža "Juronjuz" (Euronews), a kako je navedeno, pasoš-potvrda o slobodnom putovanju ne isključuje mogućnost da gradjani unutar EU putuju i na osnovu testova kojima dokazuju da nisu zaraženi korona virusom ili ako pristanu na karantin.

Pored informacije da će se potvrda odnositi samo na vakcine koje su odobrene u EU, pozivajući se na Euronews, Beta navodi da će potvrda biti dostupna u elektronskom obliku, ali i kao ovjereno uvjerenje na papiru. Na kraju teksta nejasno se navodi da preostaje da odluku o pasošu potvrdi Evropski parlament.

Time da će gradjani unutar EU moći da putuju slobodno i uz testove ili karantin se izbegava bilo koji vid diskriminacije i sad preostraje da ubrzanim postupkom odluku o pasošu, uverenju o vakcinaciji potvrdi Evropski parlament.

Ovaj članak Novinske agencije Beta ubrzo su, sa identičnim ili sličnim naslovom, prenijeli: Danas, N1 SRB, 021, Tuzla press, Biz life , Kossev, Moj Novi Sad, Jug mediaRadio Luna.

Istog dana, identičan članak objavio je portal Radio Slobodna Evropa, prvobitno sa ovakvim naslovom i uvodom:

 Pasoš o vakcinaciji samo za vakcine odobrene u EU od 17. marta

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije (EU) treba da bude na snazi od 17. marta i važit će samo za cjepiva čiju je djelotvornost ustanovila Evropska agencija za lijekove (EMA), potvrdila je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johansson.

Naslov je u međuvremenu promijenjen tako da je iz njega uklonjen navedeni datum, a u uvodu članka dodato je da će pasoš o vakcinaciji važiti od 17. marta “ako ga odbori Evropski parlament”.

Pasoš o vakcinaciji samo za vakcine odobrene u EU

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije (EU) treba da bude na snazi od 17. marta ako ga odobri Evropski parlament i važio bi samo za cjepiva čiju je djelotvornost ustanovila Evropska agencija za lijekove (EMA), potvrdila je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johansson.

Isti tekst, uz različite verzije naslova, u kojima se tvrdi da od 17. marta “stupa na snagu” ili počinje upotreba tzv. Covid pasoša, objavili su portali: Visoko, Tuzlanski, Vijesti (.ba), Hayat, Izdvojeno, Informativa, BHRT, Oslobođenje, TIP, Velkaton, Buka, Jajce online, Face, Kozarac Mutnik,Radio Puls Luxembourg, Moj Cazin, MNE magazin, TNT portal, Avaz, Radio Donji VakufPretraga (.info), Akta, Hercegovina (.in),Dnevni 24,Haber, Slatka-tajna EU,Preokret,Balkan 24H, Zenit(.ba),Crna Hronika, Boom 93, Svjetlo Dunjaluka.

Portali RTV Slon, 072 info, Radiotelevizija USK, Source (.ba), USKinfo, Federalna, Faktor, Crna Hronika, Glas Bosne, Press, Raport, KlixFokus, Nova sloboda, Bišćani (.ba), Cazin (.ba), Kiosk, Start,Dnevni(.ba),BH Glas,Radiotelevizija Tuzlanskog kantona,BH reporter, Fresh press, i Fena u naslovu naglašavaju da su pasoši -potvrde o vakcinaciji “mogući” od 17. marta ili da bi tada ”trebalo da stupe na snagu”.

Nezavisne novine, InfoBijeljina, K3Glas regije, Novi glas, Bljesak, Istočno, Radio Sarajevo su svoje tekstove - u kojima se takođe navodi da "pasoši" treba da stupe na snagu 17. marta - objavili su sa naslovima u kojima je ista tvrdnja “ublažena” upitnikom.

Pasoš-potvrda o vakcinaciji unutar EU od 17. marta?  (Nezavisne)

Pasoš-potvrda o vakcinaciji unutar EU od 17. marta? (InfoBijeljina)

Pasoš-potvrda o vakcinaciji unutar EU od 17. marta? (K3)

Pasoš-potvrda o vakcinaciji unutar EU od 17. marta? (Glas regije)

Pasoš-potvrda o vakcinaciji unutar EU od 17. marta? (Novi glas)

Covid-putovnica od 17. ožujka? (Bljesak)

Pasoš-potvrda o vakcinaciji unutar EU od 17. marta? (Istočno)

Pandemija / COVID pasoš samo za vakcine odobrene u EU već od 17. marta?  (Radio Sarajevo)

Pasoš-potvrda o vakcinaciji unutar EU od 17. marta? (Bijeljina danas)

PASOŠ POTVRDA O VAKCINACIJI UNUTAR EU OD 17. MARTA? (Princip news)

Pasoš-potvrda o vakcinaciji unutar EU od 17. marta? (Banjaluka(.com))

Portal Insajder je u uvodu, umjesto formulacije “treba”, iskoristio formulaciju “trebalo bi da bude na snazi”.   

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije trebalo bi da bude na snazi od 17. marta i važiće samo za cepiva čiju je delotvornost ustanovila Evropska agancija za lekove (EMA), potvrdila je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

Ista formulacija nalazi se i u članku portala Stil.

Tvrdnje da ovaj dokument "treba da bude na snazi od 17. marta” portal N1 Srbija ponovio je i u članku, u kojem prenosi reagovanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na vijest da će pasoši važiti samo za vakcine odobrene u EU. Članak je, takođe, objavljen 13.3.2021.

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije treba da bude na snazi od 17. marta i važiće samo za cepiva čiju je delotvornost ustanovila Evropska agancija za lekove (EMA), potvrdila je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

Ovaj tekst su prenijeli portali Info Srpska i 013 info

I portal Radio Slobodna Evropa je, prenoseći reagovanje predsjednika Srbije, ponovio tvrdnje da pasoš-potvrda o vakcinaciji “treba da bude na snazi od 17. marta”, u članku objavljenom 13. marta.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johansson izjavila je 13. marta da pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa radi slobodnog putovanja unutar EU treba da bude na snazi od 17. marta, te da će važiti samo za vakcine čiju je delotvornost ustanovila Evropska agencija za lekove (EMA).

I članak portala Nova srpska politička misao od 13. marta, u kojem se prenosi izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na ovu temu, sadrži iste tvrdnje.

Portali HayatNovum i Depo su tvrdnje da “Covid pasoši” treba da stupe na snagu 17. marta objavili i u člancima u kojima prenose reagovanja bh. parlamentaraca na navode da će "pasoš" važiti samo za vakcine odobrene u EU.

 

Šta su činjenice?

Portal Euronews, na kojeg su se pozvali mediji na našem govornom području, 12.3.202. godine objavio je članak u kojem se bavi "Covid pasošima".

U tekstu se, međutim, nigdje ne navodi da će oni početi važiti od 17. marta. Naime, navedeno je da će tog datuma biti predstavljen prijedlog certifikata.

Prijedlog za uvođenje takozvanih Covid pasoša za slobodno kretanje unutar Evropske unije, koji će biti iznesen 17. marta, važiće samo za cijepljenje vakcinama koje je odobrila Evropska agencija za lijekove (EMA)

Zašto? Zato što vakcinacija neodobrenim vakcinama neće biti obuhvaćena EU klauzulom o odgovornosti i kontrolom kvaliteta.

Ylva Johansson, povjerenica za unutrašnje poslove, potvrdila je ove detalje u petak veče, nakon što je to za Euronews satima ranije rekao izvor iz EU.

 


Pozivajući se na svoj izvor, Euronews izvještava da je povjerenik EU za pravosuđe, Didier Reynders, jasno stavio do znanja da države članice mogu vakcinisati svoje građane/ke drugim vakcinama, ali neće im biti dodijeljena licencirana putna potvrda ako one nisu odobrene u EU. Euronews je u tekstu podsjetio da su odobrene vakcine kompanija Pfizer/BioNtech, AstraZeneca, Moderna i Johnson & Johnson. Ovaj medij je naveo i da vakcinacija neće biti preduslov za slobodno kretanje u EU, jer će isto biti moguće i uz negativan PCR test, ili uz obavezan karantin.

U nastavku teksta razmatra se kada će sistem tzv. Covid pasoša profunkcionisati, te se navodi da se to očekuje "do ljeta". 

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da bi tehnički bilo moguće u roku od otprilike tri mjeseca razviti "zelene pasoše" sa podacima je li osoba vakcinisana, negativna na testu ili je imuna nakon što je prebolovala Covid-19, ali da se prvo moraju riješiti mnoga politička pitanja.

 

U tekstu se, takođe, navodi da zemlje južne Evrope koje zavise od turizma, poput Grčke, Španije i Portugala, podržavaju takav sistem, ali da neke, poput Njemačke, imaju rezerve prema tome hoće li certifikati funkcionisati.

Većina medija na našem govornom području izostavila je dio teksta koji se odnosi na predviđanja kada bi sistem “Covid pasoša” mogao profunkcionisati, te 17. mart označila kao datum kada će početi da važe u EU, iako se u članku portala Euronews, na koji su se pozvali, navodi da će Evropska komisija tada predstaviti prijedlog pasoša.

Jedan od rijetkih medija koji je o ovome tačno izvijestio je Blic, čiji su članak prenijeli i drugi portali.

Kao što je i najavljeno, Evropska komisija je 17. marta predstavila prijedlog "pasoša", to jest "Digitalnog zelenog certifikata" - potvrde o putovanju koja se može dobiti ukoliko je osoba vakcinisana protiv Covid-19, ima negativan PCR test, ili se oporavila od ove bolesti. Na njihovom zvaničnom sajtu dostupne su informacije o tome kako bi ovaj dokument trebao funkcionisati, šta podrazumijeva - te kada se očekuje da bi mogao stupiti na snagu. 

Kako se navodi, planirano je da do ljeta Komisija uspostavi digitalnu infrastrukturu koja će olakšati autentifikaciju digitalnih zelenih certifikata, a države članice uvedu potrebne promjene u svoje nacionalne sisteme zdravstvenih kartona.

 

 

Na sajtu Evropske komisije objašnjeno je i da prijedlog moraju da odobre Evropski parlament i države članice:

Komisija je predstavila pravni prijedlog o digitalnim zelenim certifikatima. Evropski parlament i države članice EU morat će odobriti prijedlog.

Na istoj stranici objavljeno je i saopštenje za medije u kojem se navodi da je prijedlog certifikata predstavljen, te se daju podrobnije informacije o “digitalnim zelenim potvrdama”. U ovom saopštenju se takođe navodi da je cilj da se tehnički posao oko pasoša završi u narednim mjesecima.

Dakle, Evropska komisija je 17. marta samo predstavila prijedlog "Zelene potvrde", koji tek treba da bude odobren od Evropskog parlamenta i država članica i ta je informacija bila prisutna i u inicijalnom medijskom izvještaju koji su prenijeli domaći i portali iz regije. Ni Evropska komisija, ni mediji koji su o ovome izvještavali van regiona, nigdje nisu tvrdili da će od tog datuma "Covid pasoš" stupiti na snagu. Stoga svi članci u kojima se navodi da tzv. Covid pasoš “treba” ili "bi trebalo" da stupi na snagu 17. marta dobijaju ocjenu dezinformacija.

Napomena 

23.3.2021. Članci portala Nezavisne novine, Crna hronika, N1 Srbija, Radio Sarajevo, Bijeljina danas i Info Bijeljina su u međuvremenu izmijenjeni pa sadrže tačne informacije i dobijaju i ocjenu ispravljeno.

24.3.2021. Članci portala Svjetlo Dunjaluka, Crna hronika, Press media, Raport, Fresh press, Dnevni avaz, Oslobođenje i Buka su u međuvremenu izmijenjeni i sadrže tačne informacije pa dobijaju i ocjenu ispravljeno.

25.3.2021. N1 Srbija je u međuvremenu izmijenio članak pa sadrži tačne informacije i dobija i ocjenu ispravljeno.

26.3.2021. Članci portala 072 info I Fokus su u međuvremenu izmijenjeni i sadrže tačne informacije pa dobijaju i ocjenu ispravljeno.

7.4.2021. Portal Moj Cazin je u međuvremenu izmijenio članak pa sadrži tačne informacije  te dobija i ocjenu ispravljeno.

2.6.2021. Članci portala Hayat su u međuvremenu izmijenjeni pa sadrže tačne informacije te dobijaju i ocjenu ispravljeno.

9.6.2021. Portal Source je je u međuvremenu izmijenio članak pa sadrži tačne informacije te dobija i ocjenu ispravljeno.

27.1.2021. Članak portala Face je u međuvremenu izmijenjen, sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

11.5. 2023. Portal Stil je izmijenio članak, on više ne sadrži netačne tvrdnje pa dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Dezinformacija 14.03.2021

Balkoteka 24h: Od 17. marta u upotrebi pasoš o vakcinaciji

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa zbog slobodnog putovanja unutar Evropske unije treba da bude na snazi od 17. marta i važit će samo za...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 13.03.2021

Preokret: ODLUKA EU: Od 17. marta za slobodno putovanje potreban Kovid pasoš

Pasoš-potvrda će biti dostupan u digitalnom, elektronskom vidu i kao ovjereno uvjerenje na papiru.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 13.03.2021

Info Srpska: VUČIĆ: NAJAVA EU O UVOĐENJU KOVID PASOŠA LOŠA I SKANDALOZNA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je najava Evropske unije (EU) o uvođenju kovid pasoša sa vakcinama koje su odobrene u EU loša i...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 14.03.2021

BHRT: Pasoš-potvrda o vakcinaciji radi putovanja unutar EU od 17. marta

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije (EU) treba da bude na snazi od 17. marta i važit će sa...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 14.03.2021

Crna Hronika: OD 17. MARTA MOGUĆ “PASOŠ-POTVRDA” RADI PUTOVANJA UNUTAR EU

Tu vijest je iz izvora EU najprije prenijela TV mreža Euronews, a kako je navedeno, pasoš-potvrda o slobodnom putovanju ne isključuje mogućnost da gra...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 13.03.2021

Avaz: Od 17. marta u upotrebi pasoš o vakcinaciji

Treba potvrditi i Evropski parlament

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 14.03.2021

Glas Bosne: Od 17. marta moguć “pasoš-potvrda” radi putovanja unutar EU

Tu vijest je iz izvora EU najprije prenijela TV mreža Euronews, a kako je navedeno, pasoš-potvrda o slobodnom putovanju ne isključuje mogućnost da gra...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 14.03.2021

Kiosk: Pasoš-potvrda o vakcinaciji radi putovanja unutar EU moguć od 17. marta

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije (EU) treba da bude na snazi od 17. marta i važit će sa...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 14.03.2021

Oslobođenje: Potvrđeno iz EU: Covid pasoš na snazi od srijede 17. marta, priznaju se samo vakcine koje je odobrila EMA

Ulazak i kretanje unutar EU biće omogućeni i uz negativan PCR test, ili nakon karantina

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 14.03.2021

Radio Luna: Kovid pasoši samo za vakcine odobrene u Evropskoj uniji

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije treba da bude na snazi od 17. marta i važiće samo za ce...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 14.03.2021

Buka: Pasoš o vakcinaciji samo za vakcine odobrene u EU od 17. marta

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije (EU) treba da bude na snazi od 17. marta i važit će sa...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 14.03.2021

Banjaluka: Pasoš-potvrda o vakcinaciji unutar EU od 17. marta?

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv virusa korona radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije (EU) treba da bude na snazi od 17. marta i važiće samo...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 15.03.2021

Start BiH: Pasoš-potvrda o vakcinaciji radi putovanja unutar EU moguć od 17. marta

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije (EU) treba da bude na snazi od 17. marta i važit će sa...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 14.03.2021

072 Info: Od 17. marta moguć “pasoš-potvrda” radi putovanja unutar EU

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije (EU) treba da bude na snazi od 17. marta i važit će sa...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 14.03.2021

Fresh press: Pasoš-potvrda o vakcinaciji za putovanja unutar EU moguć od 17. marta

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije (EU) treba da bude na snazi od 17. marta i važit će sa...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 16.03.2021

Depo: Oštre reakcije iz Parlamenta BiH na moguće uvođenje pasoš-potvrda u EU od 17. marta: To je kršenje ljudskih prava!

Ova informacija, objavljena u medijima jučer, izazvala je oštre kritike bh. parlamentaraca koji namjeru EU-a smatraju diskriminatornom, neprinicipijel...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 13.03.2021

N1.RS: Mediji: Kovid pasoši samo za vakcine odobrene u Evropskoj uniji

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije treba da bude na snazi od 17. marta i važiće samo za ce...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 13.03.2021

Informativa: Pasoš o vakcinaciji samo za vakcine odobrene u EU od 17. marta

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije (EU) treba da bude na snazi od 17. marta i važit će sa...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 14.03.2021

Federalna Televizija: Pasoš-potvrda o vakcinaciji radi putovanja unutar EU moguć od 17. marta

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije treba da bude na snazi od 17. marta i važit će samo za...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 14.03.2021

Bh reporter: Pasoš-potvrda o vakcinaciji radi putovanja unutar EU moguć od 17. marta

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije (EU) treba da bude na snazi od 17. marta i važit će sa...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 14.03.2021

Radio Sarajevo: Pandemija / COVID pasoš samo za vakcine odobrene u EU već od 17. marta?

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije (EU) treba da bude na snazi od 17. marta i važit će sam...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 16.03.2021

Novum: Oštre reakcije iz Parlamenta BiH na moguće uvođenje pasoš-potvrda u EU od 17. marta

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije treba biti na snazi od 17. marta i važit će samo za vak...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 13.03.2021

Raport: Covid-pasoš važit će samo za vakcine odobrene u EU. Na snazi bi trebao biti od 17. marta

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije (EU) treba da bude na snazi od 17. marta i važit će sam...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 13.03.2021

Jugmedia: Evropski pasoš o vakcinaciji važiće samo za vakcine odobrene u EU

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije treba da bude na snazi od 17. marta i važiće samo za c...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 13.03.2021

Crna Hronika: ODLUKA EVROPSKE UNIJE: OD 17. MARTA U UPOTREBI PASOŠ O VAKCINACIJI

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa zbog slobodnog putovanja unutar Evropske unije treba da bude na snazi od 17. marta i važit će samo za...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 14.03.2021

Haber: Od 17. marta u upotrebi pasoš o vakcinaciji

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa zbog slobodnog putovanja unutar Evropske unije treba da bude na snazi od 17. marta i važit će samo za...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 13.03.2021

Beta: Pasoš o vakcinaciji samo za vakcine odobrene u Evropskoj uniji

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije treba da bude na snazi od 17. marta i važiće samo za ce...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 14.03.2021

TNT Portal: Od 17. marta unutar EU izdaje se pasoš – potvrda o vakcinisanju radi lakšeg putovanja

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije (EU) treba da bude na snazi od 17. marta i važit će sa...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 14.03.2021

Biscani.ba: PASOŠ-POTVRDA O VAKCINACIJI ZA PUTOVANJA UNUTAR EU MOGUĆ OD 17. MARTA

Pasoš o vakcinaciji protiv koronavirusa za slobodna putovanja unutar EU treba da bude na snazi od 17. marta i važiće samo za vakcine koje je odobrila...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 14.03.2021

Boom93: Kovid pasoši samo za vakcine odobrene u Evropskoj uniji na snazi od 17. marta

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije treba da bude na snazi od 17. marta i važiće samo za ce...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 14.03.2021

RTV TK: Pasoš-potvrda o vakcinaciji radi putovanja unutar EU moguć od 17. marta

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije (EU) treba da bude na snazi od 17. marta i važit će sa...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 14.03.2021

Svjetlo-dunjaluka: ODLUKA EVROPSKE UNIJE: OD 17. MARTA U UPOTREBI PASOŠ O VAKCINACIJI

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa zbog slobodnog putovanja unutar Evropske unije treba da bude na snazi od 17. marta i važit će samo za...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 14.03.2021

Akta: Covid-pasoš važit će samo za vakcine odobrene u EU, na snazi od 17. marta

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije (EU) treba da bude na snazi od 17. marta i važit će sam...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 13.03.2021

BIZLife: “Kovid pasoši” samo za vakcine odobrene u EU

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije treba da bude na snazi do 17. marta i važiće samo za ce...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 13.03.2021

Insajder: Evropska komesarka: Digitalni „kovid pasoši” samo za vakcine odobrene u EU

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije trebalo bi da bude na snazi od 17. marta i važiće samo...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 14.03.2021

PressMedia: Pasoš-potvrda o vakcinaciji radi putovanja unutar EU moguć od 17. marta

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije (EU) treba da bude na snazi od 17. marta i važit će sa...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 13.03.2021

013 info: Vučić: Najava EU o uvođenju kovid pasoša loša i skandalozna

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je najava Evropske unije (EU) o uvođenju kovid pasoša sa vakcinama koje su odobrene u EU loša i...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 14.03.2021

Dnevni(.ba): Pasoš-potvrda o cijepljenju radi putovanja unutar EU moguć od 17. ožujka

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa radi slobodnog putovanja unutar Europske unije (EU) treba da bude na snazi od 17. ožujka i važit će s...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 13.03.2021

Radio Slobodna Evropa: Vučić: Najava EU o uvođenju COVID pasoša skandalozna

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 13. marta tokom posete Bahreinu da je najava Evropske unije da omogući ulazak samo onima koji su primili...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 14.03.2021

Tuzlanski: Pasoš o vakcinaciji samo za vakcine odobrene u EU od 17. marta

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije (EU) treba da bude na snazi od 17. marta i važit će sa...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 15.03.2021

Pretraga: UKOLIKO POTVRDI EVROPSKI PARLAMENT ! OD 17. MARTA STIŽE PASOŠ O VAKCINACIJI !

Naime, kako saznajemo pasos potvrda o vakinaciji protv korona virusa zbog slobodnog putovanja kroz drzave Evropske unije treba da bude na snazi od 17....

 • Dezinformacija
Dezinformacija 13.03.2021

Zenit: Od 17. marta u upotrebi pasoš o vakcinaciji

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa zbog slobodnog putovanja unutar Evropske unije treba da bude na snazi od 17. marta i važit će samo za...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 14.03.2021

Nova Sloboda: Pasoš-potvrda o vakcinaciji radi putovanja unutar EU moguć od 17. marta

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije treba da bude na snazi od 17. marta i važiće samo za va...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 13.03.2021

Hayat: OD 17. MARTA PASOŠ O VAKCINACIJI SAMO ZA VAKCINE ODOBRENE U EU

Pasoš-potvrda će biti dostupan u digitalnom, elektronskom vidu i kao ovjereno uvjerenje na papiru.

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 13.03.2021

Izdvojeno: OBISTINILE SE NAJAVE: Od 17. marta EU uvodi pasoš o vakcinaciji

SRAMNO: Uvjerenje za slobodno putovanje će biti izdavano samo za vakcine koje je odobrila nadležna evropska služba i to su Pfizer/BioNtech, AstraZenec...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 14.03.2021

Radio Slobodna Evropa: Pasoš o vakcinaciji samo za vakcine odobrene u EU od 17. marta

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije (EU) treba da bude na snazi od 17. marta i važit će sa...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 13.03.2021

Radio Puls: Kovid pasoši u EU od 17. marta

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije treba da bude na snazi od 17. marta i važiće samo za ce...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 14.03.2021

Istočno: Pasoš-potvrda o vakcinaciji unutar EU od 17. marta?

BRISEL – Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv virusa korona radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije (EU) treba da bude na snazi od 17. marta i va...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 14.03.2021

TV K3: Pasoš-potvrda o vakcinaciji unutar EU od 17. marta?

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv virusa korona radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije (EU) treba da bude na snazi od 17. marta i važiće samo...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 14.03.2021

Nezavisne: Pasoš-potvrda o vakcinaciji unutar EU od 17. marta?

BRISEL - Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv virusa korona radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije (EU) treba da bude na snazi od 17. marta i va...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 13.03.2021

N1.RS: Vučić: Najava EU o uvođenju kovid pasoša loša i skandalozna

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je najava Evropske unije (EU) o uvođenju kovid pasoša sa vakcinama koje su odobrene u EU loša i...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 13.03.2021

Stil: ODLUKA EU: Slobodno će moći da putuju oni koji su primili jednu od ove 4 vakcine

Ostali će moći da putuju uz negativan test ili karantin po prelasku granice

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 14.03.2021

Hercegovina.in: Od 17. ožujka u uporabi putovnice o cijepljenju

Putovnica-potvrda o cijepljenju protiv koronavirusa zbog slobodnog putovanja unutar Europske unije treba da bude na snazi od 17. ožujka i važit će sam...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 13.03.2021

KoSSev: Kovid pasoši samo za vakcine odobrene u EU

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije treba da bude na snazi od 17. marta i važiće samo za va...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 14.03.2021

Glas Regije: Pasoš-potvrda o vakcinaciji unutar EU od 17. marta?

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv virusa korona radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije (EU) treba da bude na snazi od 17. marta i važiće samo...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 14.03.2021

RTV USK: PASOŠ-POTVRDA O VAKCINACIJI RADI PUTOVANJA UNUTAR EU MOGUĆ OD 17. MARTA

- Kako je navedeno, pasoš-potvrda o slobodnom putovanju ne isključuje mogućnost da građani unutar EU putuju i na osnovu testova kojima dokazuju da nis...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 14.03.2021

Fokus: Od 17. marta moguć “pasoš-potvrda” radi putovanja unutar EU

Tu vijest je iz izvora EU najprije prenijela TV mreža Euronews, a kako je navedeno, pasoš-potvrda o slobodnom putovanju ne isključuje mogućnost da gra...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 14.03.2021

Bijeljina (.org): Pasoš-potvrda o vakcinaciji unutar EU od 17. marta?

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv virusa korona radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije (EU) treba da bude na snazi od 17. marta i važiće samo...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 13.03.2021

Tuzla Press: EU uvodi Covid-pasoš, neće važiti za sve vakcine

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije (EU) treba da bude na snazi od 17. marta i važit će sam...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 14.03.2021

Kozarac-Mutnik: Od 17. marta pasoš o vakcinaciji samo za vakcine odobrene u EU

Pasoš-potvrda će biti dostupan u digitalnom, elektronskom vidu i kao ovjereno uvjerenje na papiru.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 14.03.2021

Bug.ba: Od 17. marta unutar EU izdaje se pasoš – potvrda o vakcinisanju radi lakšeg putovanja

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije (EU) treba da bude na snazi od 17. marta i važit će sa...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 14.03.2021

FACE TV: Covid pasoš za putovanja unutar EU moguć od 17. marta

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije (EU) treba da bude na snazi od 17. marta i važit će sa...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 14.03.2021

FENA: Pasoš-potvrda o vakcinaciji radi putovanja unutar EU moguć od 17. marta

BRUXELLES, 14. marta (FENA) - Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije (EU) treba da bude na sn...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 14.03.2021

RTV Slon: EU: Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa moguć od 17. marta

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije treba da bude na snazi od 17. marta i važit će samo za...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 14.03.2021

Bljesak: Covid-putovnica od 17. ožujka?

Covid-putovnica će biti dostupna u digitalnom, elektronskom vidu i kao ovjereno uvjerenje na papiru.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 13.03.0021

Velkaton: Pasoš o vakcinaciji samo za vakcine odobrene u EU od 17. marta

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije (EU) treba da bude na snazi od 17. marta i važit će sa...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 14.03.2021

Visoko.co.ba: Od 17. marta pasoš o vakcinaciji samo za vakcine odobrene u EU

Pasoš-potvrda će biti dostupan u digitalnom, elektronskom vidu i kao ovjereno uvjerenje na papiru.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 13.03.2021

MNEMAGAZIN: OD 17. MARTA: Kovid pasoši samo za vakcine odobrene u Evropskoj uniji

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije treba da bude na snazi do 17. marta i važiće samo za cj...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 14.03.2021

Info Bijeljina: Pasoš-potvrda o vakcinaciji unutar EU od 17. marta?

BRISEL - Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv virusa korona radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije (EU) treba da bude na snazi od 17. marta i va...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 13.03.2021

NSPM: Aleksandar Vučić: Najava EU o uvođenju kovid pasoša sa vakcinama koje su odobrene u EU loša

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je najava Evropske unije (EU) o uvođenju kovid pasoša sa vakcinama koje su odobrene u EU loša i...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 16.03.2021

Hayat: UVOĐENJE COVID PASOŠA OD 17. MARTA: TO JE KRŠENJE LJUDSKIH PRAVA I DISKRIMINACIJA

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije treba biti na snazi od 17. marta i važit će samo za vak...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 14.03.2021

Jajce-online: Pasoš-potvrda o vakcinaciji radi putovanja unutar EU od 17. marta

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije (EU) treba da bude na snazi od 17. marta i važit će sa...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 14.03.2021

Princip news: PASOŠ POTVRDA O VAKCINACIJI UNUTAR EU OD 17. MARTA?

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv virusa korona radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije (EU) treba da bude na snazi od 17. marta i važiće samo...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 13.03.2021

Moj Novi Sad: Kovid pasoši će važiti samo za vakcine koje su odobrene u EU

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije treba da bude na snazi od 17. marta i važiće samo za c...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 14.03.2021

Novi Glas: Pasoš-potvrda o vakcinaciji unutar EU od 17. marta?

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv virusa korona radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije (EU) treba da bude na snazi od 17. marta i važiće samo...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 13.03.2021

021.rs: Evropski kovid-pasoši samo za vakcine odobrene u EU

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije treba da počne da se primenjuje do 17. marta i važiće...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 14.03.2021

Faktor: Pasoš-potvrda o vakcinaciji radi putovanja unutar EU moguć od 17. marta

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije (EU) treba da bude na snazi od 17. marta i važit će sa...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 13.03.2021

Cazin.ba: Covid-pasoš važit će samo za vakcine odobrene u EU. Na snazi bi trebao biti od 17. marta

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije (EU) treba da bude na snazi od 17. marta i važit će sam...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 14.03.2021

Source.ba: Pasoš-potvrda o vakcinaciji radi putovanja unutar EU moguć od 17. marta

Uvjerenje za slobodno putovanje će, navodno, biti izdavano samo za vakcine koje je odobrila nadležna evropska služba i to su Pfizer/BioNtech, AstraZen...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 14.03.2021

Tuzlanski info portal: Potvrđeno iz EU: Covid pasoš na snazi od 17. marta

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije (EU) treba da bude na snazi od 17. marta i važit će sa...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 13.03.2021

Moj Cazin: Od 17. marta u upotrebi pasoš o vakcinaciji

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa zbog slobodnog putovanja unutar Evropske unije treba da bude na snazi od 17. marta i važit će samo za...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 13.03.2021

Vijesti: Od 17. marta pasoš o vakcinaciji samo za vakcine odobrene u EU

Pasoš-potvrda će biti dostupan u digitalnom, elektronskom vidu i kao ovjereno uvjerenje na papiru.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 14.03.2021

BH Glas: Pasoš-potvrda o vakcinaciji radi putovanja unutar EU moguć od 17. marta

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije treba da bude na snazi od 17. marta i važit će samo za...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 14.03.2021

Radio Donji Vakuf: Od 17. marta u upotrebi pasoš o vakcinaciji

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa zbog slobodnog putovanja unutar Evropske unije treba da bude na snazi od 17. marta i važit će samo za...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 14.03.2021

Dnevni24 (.info): Od 17. marta u upotrebi pasoš o vakcinaciji

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa zbog slobodnog putovanja unutar Evropske unije treba da bude na snazi od 17. marta i važit će samo za...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 15.03.2021

USK Info: PASOŠ-POTVRDA O VAKCINACIJI ZA PUTOVANJA UNUTAR EU MOGUĆ OD 17. MARTA

Pasoš o vakcinaciji protiv koronavirusa za slobodna putovanja unutar EU treba da bude na snazi od 17. marta i važiće samo za vakcine koje je odobrila...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 13.03.2021

Danas: Pasoš o vakcinaciji samo za vakcine odobrene u Evropskoj uniji

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije treba da bude na snazi od 17. marta i važiće samo za c...

 • Dezinformacija