Stvarna fotografija i netačan opis

Veliki broj online medija fotografiju iz Sarajeva prenio je uz objašnjenje koje se na kraju ispostavilo netačnim.

Ocijenjeni članci
B 92 Dezinformacija; CDM Dezinformacija; Radio Ljubuški Dezinformacija; Demantirano; Novi Dezinformacija; BH dijaspora Dezinformacija; Balkanika News Dezinformacija; Krajina 24h Dezinformacija; Buka Dezinformacija; Novi Dezinformacija; Oslobođenje Dezinformacija; Mojabanjaluka Dezinformacija;

Fotografija koja prikazuje dvije djevojke na motoru, od kojih je jedna obučena kao časna sestra, dok je druga u islamskoj tradicionalnoj nošnji, završila je u brojnim online medijima kao vijest. 

Prvi portal koji je objavio fotografiju je “Dnevni Avaz” koji je svoj članak objavio 26.07. u 12:49, a ovo su neki od naslova mnogih portala koji su također pisali o navedenoj fotografiji, te jedni od drugih prenosili članak:

 „Ovo je Sarajevo: Časna sestra i pokrivena djevojka zajedno na skuteru „ (Avaz)

„Divno / Samo u Sarajevu: Časna sestra i pokrivena djevojka zajedno na skuteru“ (Radio Sarajevo)

„Samo kod nas: Časna sestra i pokrivena djevojka zajedno na skuteru“  (Moja Banjaluka)

„Sarajevo: Časna sestra i bula zajedno na skuteru“  (Dnevnik.ba)

U člancima se navodi kako se “zanimljiva situacija desila se u Sarajevu”:

Zanimljiva situacija desila se u Sarajevu, gdje su se na skuteru vozile časna sestra i pokrivena djevojka.
Sarajevo važi za multietnički grad, gdje na samo 50 metara udaljenosti ima tri vjerska objekta.
Fotografija je jedan od brojnih pokazatelja da se glavni grad Bosne i Hercegovine s razlogom naziva “evropskim Jerusalemom” te da su stanovnici Sarajeva, ali i cijele BiH, bez obzira na svoju vjeru, stoljećima vrijedno čuvali tradiciju prihvatanja i poštivanja drugog i drugačijeg.
Ova fotografija kruži društvenim mrežama i s oduševljenjem je svi prihvataju.

Međutim, na Instagram profilu “vidiovo” u 14:17 objavljen je video sa opisom “POZDRAV IZ SARAJEVA: Inserti i muzika iz filma o Sarajevu - produkcija Foto Art”.

Isti video objavljen je i na profilu “Fotoart” par minuta kasnije. U 15:39 na Facebook stranici “vidiovo” također je objavljen video sa istim opisom, a podijeljen na stranici “Fotoart” par minuta kasnije. Na kraju, u 15:42 video je objavljen i na Youtube kanalu “vidiovo”. 

https://www.youtube.com/watch?v=eevnLSmgARE

Dakle, slika je stvarna i nastala je u Sarajevu, međutim  riječ je o snimanju reklame za filmski projekat „Pozdrav iz Sarajeva“  u produkciji marketinške agencije "Foto Art" – a ne spontanom prizoru na ulicama Sarajeva.

Prvi portal koji je donio informaciju o tome da se radi o filmskom projektu je “Klix” koji je članak „Kako je nastala fotografija iz Sarajeva: Časna sestra i pokrivena djevojka na skuteru objavio u 17:56.

Portal “Radio Sarajevo” svoj članak je uredio, dok je “Avaz” poslije 18 sati objavio ispravku. Ipak, mnogi portali su nastavili prenositi prvobitni, netačan članak. Iako su još neki portali poput “Dnevnik.ba”, “Tuzlanski” i “Hayat” objavili ispravke, 36 portala imalo je samo objavljenu netačnu informaciju cijelih 7 dana kasnije - 03.08. “Raskrinkavanje” je tim povodm pisalo svim onim koji imaju objavljen impressum, kako je to definisano našom metodologijom. 

Na naš upit odgovorili su portali "Prozor-rama", "Kodex.me", Grad Busovača" i "Radio Ljubuški". Svi oni su objavili nove članke sa tačnim informacijama, te su za to dobili ocjenu demantirano.

Zbog kombinacije činjeničnih navoda i neistinitog, odnosno poluistinitog objašnjenja, članci koji su fotografiju predstavili kao prizor spontanog događaja a koji nisu objavili ispravku, dobijaju ocjenu dezinformacija.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 05. 08. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Kontakt sa vakcinisanim osobama, naravno, ne izaziva ni bolesti, ni pobačaje

Na društvenim mrežama aktuelne su tvrdnje da boravak u blizini vakcinisanih...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija
Lažna vijest
Suđenje žrtvi: Medijski linč Danijele Štajnfeld

Iako se javni diskurs na temu seksualnog nasilja u regionu počeo mijenjati...

Lažna vijest
Lažna vijest
Vakcine ne izazivaju Alzheimerovu bolest

Na društvenim mrežama se dijeli video u kojem je Barbara O'Neill, naturopat...

Lažna vijest Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me