Raskrinkavanje.ba

Sudije Ustavnog suda BiH ne biraju se po etničkom kriterijumu

Izvještavajući o izboru nedostajućih sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, neki mediji su na dezinformativan način izvijestili o tome koje kriterijume propisuje Ustav BiH kad je u pitanju izbor sudija.

Foto: Ustavni sud BiH

Na portalu Hrvatski medijski servis (HMS) 1.4.2023. godine objavljen je članak pod naslovom “Trojanski konj u režiji SDA”. U članku se tematizira aktuelna tema u vezi sa izborom sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. 

Podsjetimo da je tema izbora novih sudija Ustavnog suda BiH aktuelna još od penzionisanja sudija Mate Tadića i Miodgrada Simovića u avgustu i novembru 2022. godine. U javnosti su poznata imena dvoje prvorangiranih kandidata za upražnjenu poziciju sudije kojeg bira Parlament Federacije BiH, a to su Marin Vukoja i Sanela Butigan-Gorušanović.

HMS u članku tvrdi da upražnjena pozicija sudije Ustavnog suda BiH “pripada sucu hrvatske nacionalnosti”, čime se implicira da sastav sudija ove institucije počiva na kriterijumu konstitutivnih naroda u BiH, odnosno da ga čine predstavnici naroda.

Opet se obrću teze, kada je u pitanju izbor sudaca Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, a koji pripada sucu hrvatske nacionalnosti. Podmeću se priče kako Marin Vukoja nema podoban životopis za izbor na poziciju suca Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, iako je ocijenjen kao prvorangirani i ima bogatu pravničku karijeru, a da je podobna dopredsjednica VSTV Sanela Butigan Gorušanović, koja je inače sutkinja Općinskog suda Sarajevo i nije nikakav stručnjak u smislu pisanja radova, nije magistrirala, niti doktorirala, piše Hrvatski Medijski Servis.

Osim u uvodnom dijelu, teza o tome da izbor sudija Ustavnog suda počiva na karakteru konstitutivnosti naroda ponavlja se na još jednom mjestu, gdje autor članka nedvosmisleno tvrdi da “Ustav propisuje da treba imenovati po dva suca konstitutivnih naroda".

Ako Ustav propisuje da treba imenovati po dva suca konstitutivnih naroda, onda je to sasvim jasno da i Hrvati imaju interes da se izabere Hrvat na to mjesto, a ne netko tko se ubacuje poput trojanskog konja, kada je u pitanju Sanela Butigan Gorušanović, koja je očito simpatizer SDA i koji su je preko svojih simpatizera u pravosuđu i doveli za člana VSTV.

Članak je bez izmjena objavljen i na portalu Poskok istog dana.

Da li etnička pripadnost utiče na izbor sudija Ustavnog suda BiH?

Ustavni sud BiH, koji u skladu s Ustavom BiH treba da ima devet sudija, trenutno broji sedam članova/ica, kako i stoji na zvaničnoj internet-stranici ove institucije u odjeljku “Sastav suda”.

U Ustavu BiH, u članu VI pod naslovom “Ustavni sud”, navedeno je da se Ustavni sud BiH sastoji od devet članova. Procedura izbora sudija Ustavnog suda definisana je Ustavom tako da četiri člana bira Predstavnički dom Federacije, a dva člana Skupština Republike Srpske. Ostala tri člana su strane sudije koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava nakon konsultacija sa Predsjedništvom BiH.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine sastoji se od devet članova.
a) Četiri člana bira Predstavnički dom Federacije, a dva člana Skupština Republike Srpske. Preostala tri člana bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava nakon konsultacija sa Predsjedništvom.
b) Sudije će biti istaknuti pravnici visokog moralnog ugleda. Svako ko udovoljava takvoj kvalifikaciji i ima pravo glasa može biti imenovan za sudiju Ustavnog suda. Sudije koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava ne mogu biti državljani Bosne i Hercegovine ili bilo koje susjedne države.

Dakle, jedini Ustavom definisan kriterijum jeste da će “sudije biti istaknuti pravnici visokog moralnog ugleda”. Dodatno, kada se radi o troje sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, istaknuto je da to ne mogu biti lica koja su državljani BiH ili susjednih zemalja.

U zaključku, etnička pripadnost sudija, odnosno njihova pripadnost nekom od konstitutivnih naroda u BiH, nije definisana Ustavom BiH.

To znači da tvrdnje iz članka portala HMS o tome da upražnjeno mjesto u Ustavnom sudu BiH “pripada sucu hrvatske nacionalnosti”, odnosno da “Ustav propisuje da treba imenovati po dva suca konstitutivnih naroda”, nisu tačne.

Netačne tvrdnje o sastavu Ustavnog suda i ranije su se pojavljivale u javnosti, o čemu je pisao i  naš partnerski portal Istinomjer. 

Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije BiH, i Denis Šulić, bivši potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, takođe su tvrdili da se sudije Ustavnog suda BiH biraju iz redova konstitutivnih naroda. U analizama koje možete čitati ovdje i ovdje Istinomjer je takođe zaključio da takve tvrdnje nisu tačne i da nemaju uporište u Ustavu BiH.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnje iz članka portala HMS da upražnjeno mjesto u Ustavnom sudu BiH “pripada sucu hrvatske nacionalnosti”, odnosno da “Ustav propisuje da treba imenovati po dva suca konstitutivnih naroda”, ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Sve kasnije objave identične tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 01.04.2023

Hrvatski medijski servis: Trojanski konj u režiji SDA

Opet se obrću teze, kada je u pitanju izbor sudaca Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, a koji pripada sucu hrvatske nacionalnosti.

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 01.04.2023

Poskok: Trojanski konj u režiji SDA

Opet se obrću teze, kada je u pitanju izbor sudaca Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, a koji pripada sucu hrvatske nacionalnosti.

  • Prenošenje lažnih vijesti