Raskrinkavanje.ba

Sudska presuda da su “koronu stvorili” Soros, Gates i Rockefeller ne postoji

Videosnimak sa netačnim navodom da je sud napravio “presedan u svijetu” i presudio da su “koronu” stvorili Soros, Gates i Rockefeller, objavljen je početkom godine na YouTubeu, a na Facebooku je postao viralan u aprilu. Ove tvrdnje su preuzete iz članaka pojedinih portala, u kojima je dezinformativno protumačeno obrazloženje odluke suda u Peruu u slučaju seksualnog nasilja.

Uz napomenu “dijelite istinu”, na Facebook profilu Zaha Zahir je 7.4.2021. objavljen video na čijem početku se vidi fotografija Billa Gatesa i sljedeći navod: 

SUD PRESUDIO! Koronu stvorili Soroš, Gejts i Rokfeler? PRESUDA KOJA JE PRESEDAN U SVETU!

Ovaj navod ostaje statičan tokom cijelog videa, dok se ilustracije iznad njega mijenjaju. Pored Billa Gatesa, na videu se smjenjuju i fotografije Georgea Sorosa i Davida Rockefellera, kao i screenshot prepisa “presude” koja se spominje u naslovu. 

Video, koji je do pisanja ove analize ostvario preko 110.000 pregleda i nešto više od 7.300 interakcija na Facebooku, sadrži audiosnimak naratora koji čita nešto drugačiju vijest od one “najavljene” citiranim naslovom. 

Naime, muškarac u videu govori o pokretanju istrage u vezi sa spornim navodima iz odluke suda u Peruu o produženju pritvora optuženom za seksualno nasilje. Muškarac u videu navodi i koje su to tvrdnje u odluci bile sporne:

U Peruu je u toku istraga jer je sud obrazložio odugovlačenje jednog krivičnog postupka pandemijom navodeći da je za nju odgovorna „kriminalna elita koja dominira svetom“.
(...)
Vrhovni sud peruanskog regiona Ika istražuje presudu lokalnog suda kojom je obuhvaćena tvrdnja da su kreatori virusa korona mađarsko-američki filantrop Džordž Soroš, porodica Rokfeler i suosnivač Majkrosofta Bil Gejts.

Suprotno tvrdnji u naslovu, u videu se ne govori o “presudi” suda, kojom je potvrđeno da su “koronu stvorili Soroš, Gejts i Rokfeler”:

Istraga je pokrenuta zbog presude suda u Činči od 21. decembra 2020. godine kojom se potvrđuje odluka o opravdanju zahteva za produženje pritvora protiv optuženog. 

Za razliku od prethodne, daleko manje viralna Facebook objava, koja se može vidjeti na ovom linku (6.4.2021.), imala je video u kojem se izmjenjuju fotografije “osuđenika” i spomenuti screenshot, dok je netačna tvrdnja o sudskoj presudi bila navedena u statusu uz objavu.

 

Činjenice o videosnimku

Video iz viralne Facebook objave je zapravo prvo objavljen na YouTube kanalu VESTI, i to gotovo tri mjeseca ranije, tačnije 12.1.2021. godine. U trenutku pisanja ove analize, imao je gotovo 144.000 pregleda.

Identičan video je istog dana objavljen i na YouTube kanalu BALKAN LIVE. Arhivirana verzija istog se nalazi na ovom linku, a naslov ovog videa je glasio ovako:

MEDIJI JAVLJAJU: PRESUDA KOJA JE PRESEDAN U SVETU! Rokfeleri, Gejts i Soroš tvorci korone!

Tekst kojeg je narator pročitao u videu zapravo je originalno objavljen na portalu Sputnik Srbija 12.1.2021. Za razliku od navoda u videu, u kojem se tvrdi da je sud donio presudu koja je presedan u svijetu, članak na Sputniku imao je sljedeći naslov:

Pokrenuta istraga u Peruu zbog presude u kojoj su Rokfeleri, Gejts i Soroš nazvani tvorcima korone

Međutim, YouTube objave nisu bile i prve u kojima su objavljeni netačni navodi. Ranije tog dana, prenoseći članak sa Sputnika, portal Pravda ga je opremio sljedećim naslovom:

SUD PRESUDIO! Koronu stvorili Soroš, Gejts i Rokfeler? (FOTO) 

Dva dana kasnije, 14.1.2021. godine, portal Srbin (.info) je također prenio članak i u naslovu ustvrdio da su “koronu” stvorili Rockefeller, Gates i Soros:

Peru pokrenuo lavinu: Koronu su stvorili Rokfeleri, Gejts i Soroš! 

Tvrdnja o sudskoj presudi, “relativizirana” dodavanjem upitnika na kraju rečenice, objavljena je još u naslovu članka portala Orangestar Agency, 13.1.2021. godine.

 

Činjenice o “presudi”

Odluka suda u Peruu, koja je sadržavala kontroverzno objašnjenje, bila je osnova za dezinformacije koje su se u januaru proširile prvo diljem južnoameričkog kontinenta. 

Naime, kako je navedeno na pravnom portalu Pasion por el DERECHO, vrhovno kazneno žalbeno vijeće Chinche i Pisce potvrdilo je 21.12.2020. godine odluku u vezi sa slučajem seksualnog nasilja, kojom je zatraženo produženje preventivnog pritvora za optuženog.

No, u obrazloženju odluke navedene su “zavjerološke” tvrdnje o prirodi bolesti Covid-19 i upetljanosti “kriminalnih elita” u kontrolu pandemije. 

Kako je u obrazloženju navedeno, produžavanje preventivnog pritvora nije dopustivo ukoliko je krivični postupak bio paralizovan bez opravdanog razloga. Sudije su, da bi produžili pritvor optuženom, pronašli opravdanje za paraliziranje krivičnog postupka u pandemiji Covid-19, navodeći da je ista bila “kreirana od kriminalnih elita koji dominiraju svijetom, što je paraliziralo aktivnosti u gotovo svim zemljama na svijetu”.

U obrazloženju odluke, spomenuti su i “kreatori” pandemije George Soros, Bill Gates i David Rockefeller, koji su kasnije završili u netačnim navodima videa i članaka na portalima.

Na taj način nijedna svjetska vlada, fizička i pravna lica ili odbrana optuženih ne mogu da tvrde da ova pandemija ima svojstvo ‘predvidljivosti’, sa izuzetkom stvaralaca novog svjetskog poretka, kao što su Bille Gate [sic], Soroš, Rockefelleri drugi, koji su njome upravljali i nastavljaju da upravljaju u uslovima krajnje tajnosti u svom okruženju i globalnim korporacijama, čiji je cilj projekat 2030.

Dakle, odluka suda u Peruu se odnosi na slučaj seksualnog nasilja, a ne na slučaj u kojem se sudi nekim “svjetskim kriminalcima” za pandemiju. Pandemija je navedena kao opravdanje za paralizu krivičnog postupka kako bi se produžio preventivni pritvor osumnjičenom, a “dodatno” je opravdana “zavjerološkim” tvrdnjama o kontrolisanoj pandemiji od Sorosa, Gatesa, Rockefellera i drugih.

Kako je navedeno ranije, ovo kontroverzno obrazloženje odluke bilo je povod za dezinformacije o “sudskoj presudi”, slične onima koje se dijele na našem govornom području. Raskrinkavanjem istih, bavili su se strani fact-checking portali (1,2,3), ali i naš partnerski portal Faktograf iz Hrvatske, u analizi koja se nalazi na ovom linku

Ono što ističe Faktograf u svojoj analizi je to da paragraf u kojem se spominje “novi svjetski poredak” ne povlači pravnu obavezu, a i objašnjava zašto sud neke države nije u stanju procesuirati ikoga pod sumnjom izazivanja pandemije Covid-19.

Ni u kojem slučaju žalbeni kazneni sud neke države nije u stanju procesuirati bilo koga pod sumnjom da je izazvao pandemiju koronavirusa. Preduvjet za to je nedvojbeno dokazivanje da SARS-CoV-2 doista dolazi iz laboratorija, a ne iz prirode. Da se radi o prirodnom virusu mišljenje je velike većine svjetskih znanstvenika, ali i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

U analizi ovog portala, navodi se opšteprihvaćeni naučni stav da je virus Sars-CoV-2 prirodnog porijekla, te da je sa životinje prešao na čovjeka, što potvrđuje i Svjetska zdravstvena organizacija:

Tako u WHO nakon provedenog istraživanja, na 82. stranici studije, navodi kako se “smatra da je SARS-CoV-2 zoonoza”, odnosno virus koji je sa životinje skočio na čovjeka. Nastavljaju da se koronavirusi pronađeni u šišmišima i dalje smatraju najbližim srodnikom uzročnika pandemije te da još uvijek nije jasno koja je životinja poslužila kao posrednik između dviju vrsta.

Dakle, netačno je tvrditi da je sud presudio ili donio na činjenicama utemeljenu pravno obvezujuću odluku da su George Soros, Bill Gates, David Rockefeller i drugi “stvorili koronu”. Stoga je netačno tvrditi da je riječ o bilo kakvoj presudi koja je “presedan u svijetu”. 

S obzirom na to da je nepobitno da su sudije u obrazloženju svoje odluke naveli činjenično neutemeljene tvrdnje, može se zaključiti, paradoksalno, da je sud optužio ove tri osobe za stvaranje “korone”, kako se, recimo, navodi u naslovima članaka Telegrafa i portala BIZLife, oba objavljena 12.1.2021. godine:

Peruanski sud optužuje "kriminalnu elitu" za stvaranje kovida: Na spisku Gejts, Soros, Rokfelerovi (Telegraf)

Sud optužio “kriminalnu elitu” za koronu, na spisku GEJTS, SOROS, ROKFELEROVI (BIZLife)

No, ono što u Telegrafovom članku nije tačno, shodno svemu navedenom, jeste to da je sud potvrdio da je Covid-19 izum “kriminalne svjetske elite”. Ova tvrdnja, pak, nije navedena u članku portala BIZLife.

Sud u Peruu je u rezoluciji, zasnovanoj na teorijama zavere, potvrdio da je kovid-19 izum "kriminalne svetske elite", koji su, prema stavu sudija tog suda, izmislili milijarderi poput Džordža Sorosa, porodice Rokfeler, i biznismena i suosnivača kompanije Majkrosoft, Bila Gejtsa.

Da bi sud mogao potvrđivati bilo šta u vezi sa navedenim tvrdnjama, sam slučaj bi trebao biti vezan za iste. Kao što je već navedeno, sporne tvrdnje su iznesene u obrazloženju odluke u vezi sa slučajem seksualnog nasilja u Peruu. 

 

Kako je kontroverzno obrazloženje dospjelo u javnost?

Kontroverzni dio obrazloženja je na svom Facebook profilu objavio advokat Miguel Pérez, 10.1.2021. godine, nakon čega su uslijedile i prve dezinformacije u vezi sa ovom odlukom suda. Međutim, objava Miguela Pereza imala je namjeru da ukaže na problematični karakter ovog obrazloženja, što se može vidjeti iz njegove kvalifikacije odluke kao “monstruozne”. Zato je on, navodi Faktograf, zatražio da se presuda proglasi ništavnom, iako bi radije da se njome pozabave nadležni u pravosuđu.

Već dan poslije, 11.1.2021, predsjedništvo žalbenog suda u Ici je pokrenulo istragu protiv tri suca, a što je, u konačnici, i bila suština članka objavljenog na Sputniku, a koji je kasnije na YouTubeu, portalima i Facebooku iskorišten za širenje netačnih tvrdnji o “presudi o stvaranju korone”.

Shodno svemu navedenom, tvrdnja da je sud presudio da su “koronu stvorili Soros, Gejts i Rokfeler” je netačna. S obzirom na to da je članak portala Pravda bio prvi čiji je naslov sadržavao ovu tvrdnju, istom dajemo ocjenu lažnu vijest. Sve kasnije objave ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti

Budući da se ova tvrdnja iz naslova ne nalazi u njima, članke portala Pravda, Srbin (.info) i Orangestar Agency ocjenjujemo i kao klikbejt. Istu ocjenu dobijaju i analizirane objave videosnimka sa YouTubea i Facebooka.

Članku portala Telegraf dajemo ocjenu dezinformacija, budući da sud nije “potvrdio” da je Covid-19 izum “kriminalne svjetske elite”, već je tu tvrdnju, zasnovanu na teorijama zavjere, naveo u obrazloženju odluke o produženju pritvora. 

Zbog tvrdnji o “presudi” suda da je koronavirus “napravila kriminalna svjetska elita”, svim objavama koje su sadržavale ovakvu formulaciju dodjeljujemo i ocjenu teorija zavjere. Ovakve tvrdnje stvaraju utisak “ozvaničavanja” zavjeroloških narativa o vještačkom porijeklu virusa Sars-CoV-2 i umiješanosti “svjetskih elita” u navodnu kontrolu pandemije.

Napomena 22.4.2021.

Portal Telegraf je u ocijenjenom članku unio izmjene tako da on sada sadrži tačne informacije. U skaldu s tim, ovaj članak dobija i ocjenu ispravljeno.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 07.04.2021

Facebook profili i stranice: Zaha Zahir

 • Klikbejt
 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 06.04.2021

Facebook profili i stranice: Enver Iseni Iseni

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 12.01.2021

Youtube: Vesti: SUD PRESUDIO! Koronu stvorili Soroš, Gejts i Rokfeler? PRESUDA KOJA JE PRESEDAN U SVETU!

 • Klikbejt
 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 12.01.2021

Pravda: SUD PRESUDIO! Koronu stvorili Soroš, Gejts i Rokfeler? (FOTO)

Iako je Svetska zdravstvena organizacija potvrdila da je virus korona životinjskog porekla, teorije zavere o kovidu 19 kao veštačkoj tvorevini još kru...

 • Klikbejt
 • Teorija zavjere
 • Lažna vijest
Klikbejt 14.01.2021

Srbin: Peru pokrenuo lavinu: Koronu su stvorili Rokfeleri, Gejts i Soroš!

Iako je Svetska zdravstvena organizacija potvrdila da je virus korona životinjskog porekla, teorije zavere o kovidu-19 kao veštačkoj tvorevini još kru...

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 13.01.2021

Orangestar Agency: SUD U PERUU PRESUDIO: Koronu stvorili Soroš, Gejts i Rokfeler?

Iako je Svetska zdravstvena organizacija potvrdila da je virus korona životinjskog porekla, teorije zavere o kovidu 19 kao veštačkoj tvorevini još kru...

 • Klikbejt
 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Dezinformacija 12.01.2021

Telegraf: Peruanski sud optužuje "kriminalnu elitu" za stvaranje kovida: Na spisku Gejts, Soros, Rokfelerovi

"Nijedna svetska vlada, fizička i pravna lica, niti odbrana okrivljenog ne mogu da tvrde da ova pandemija ima tok koji se može predvideti, osim tvorac...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno