Raskrinkavanje.ba

Superčarobna laž

Ova analiza je označena kao: Preko margine

Portal „SuperCarobniSvijet“ objavio je lažnu vijest o vanbračnoj avanturi hrvatske predsjednice Kolinde Graba Kitarović.

Velika slova i manjak i odsustvo interpunkcije obično su nepogrešiv signal da imamo posla sa portalom koji objavljuje lažne vijesti. Tako je i ovaj put.

Portal „SuperCarobniSvijet“ poprilično je novi na tržištu anonimnih portala, barem sudeći po broju pratilaca na Facebook stranici koja ima tek nešto više od 13,500 pratilaca (zanimljivo je, međutim, da se na Facebooku nalaze na adresi @lijekovirecepti) koja objavljuje uglavnom benigne fotografije i video-snimke. Međutim, kada je riječ o proizvodnji lažnih vijesti, čini se da ne zaostaje i za portalima sa dužim stažem.

Hrvatska na nogama, svi je osudili: Kolinda vara svog supruga sa ovim predsjednikom

Tako, naime, glasi bombastični naslov članka, uz koji je kao“dokaz“ priložen i vdeo-snimak sa Youtuba sa završnice Svjetskog prvenstva u nogometu, održanog ove godine u Rusiji. U samom članku, pak, „ušuškana“ je i tvrdnja, iako ne eksplicitna, da je „predsjednik“ o kojem je riječ ustvari Emanuel Macron, prvi čovjek Francuske.

Iako je bila popriličo bucmasta na početke veze, Kolinda je primjetno svoju liniju dovela u red, primijetili su mnogi, počeli su prema predsjednici Hrvatske da osjećaju izvjesne simpatije. Evidentno je da ona u posljednje vrijem oduševljava svojim izgledom, posebno je privukla pažnju ljetos tokom svjetskog prvenstva u Rusiji, davala je podršku reprezentaciji svoje zemlje.

Ovu rečenicu vjerovatno nije moguće pročitati bez dodatnog uzimanja zraka. Naime, taman je tako i toliko besmislena koliko je mizogena. Dakle, knjiški.

A tokom svjetskog prvenstva, njih dvoje su se jako lijepo družili, djelovalo je da se javil ahemija između njih. Kolinda je bil au Francuskoj nedavno, mediji u Francuskoj su počeli da spekulišu da su imali jedno intimno druženje njih dvoje. Navodno su na večeri bili, a potom su se zaputili na jedno intimnije mjesto. Hrvati su primili sa razočarenjem ovu informaciju. Poznato je i kako predsjednik Francuske ima stariju suprugu, a kako je on u punoj snazi i ne treba čuditi da ga je privukla Kolinda.

Nije u pitanju samo očita i blatantna laž, nego i u najmanju ruku blago gadljiva. Uistinu, javne ličnosti ne uživaju isti standard privatnosti kao „obični“ građani, međutim to u ovom slučaju ne treba biti motiv za članak. Osim one koja je očigledna – svjesna proizvodnja lažnih vijesti sa ciljem povećanja broja klikova – riječ je i o rijetko šovinističkom tekstu.

Pored toga, netačna je i tvrdnja iz naslova koja govori da je “Hrvatska na nogama” obzirom da navedene tvrdnje nismo uspjeli pronaći nigdje osim na ovom portalu.

Pošto je riječ o potpunom falsifikatu, bez trunke dokaza o glavnoj tvrdnji iz članka, ocjenjujemo ga kao lažnu vijest.  Zbog senzacionalističkog pristupa članak dobija i ocjenu klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 04.12.2018

Super Čarobni Svijet: Hrvatska na nogama, svi je osudili: KOlinda vara svog supruga sa ovim predsjednikom novosti o komentarima

KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ JE AKTUELNA HRVATSKA PREDSJEDNICA, O TOJ ŽENI SE UVELIKO PIŠE JOŠ OTKAD JE DOŠLA NA ČELO HRVATSKE. O KOLINDI SE MANJE VIŠE SV...

  • Klikbejt
  • Lažna vijest