Raskrinkavanje.ba

Suprotno medijskim najavama, cijela “planetarna parada” nije bila vidljiva golim okom

Šest planeta Sunčevog sistema početkom juna bilo je u poravnanju na nebu iznad Zemlje. Iako se suprotno moglo zaključiti iz članaka nekih medija, nisu sve bile vidljive golim okom.

Foto: Quantum Edge, Freepik 

Svjetski mediji su tokom maja najavljivali spektakularan događaj na nebu koji se trebao odigrati u zoru 3. juna. Riječ je o “paradi” šest planeta koje je navodno moguće vidjeti sa Zemlje. Prema NASA-i, “planetarna parada” (nazvana još i poravnanje planeta) fenomen je kada se dvije ili više planeta približe jedna drugoj na nebu, prividno poravnate u liniji. 

Niz medija iz našeg regiona objavio je najave opisanog događaja na nebu. Portal Oslobođenje je u tekstu od 22. maja 2024. godine “obećao” da će svih šest planeta biti vidljivo u zoru 3. juna. 

Nebeska magija: 3. juna će se čak 6 planeta poklopiti u nizu, evo kako ih vidjeti

(...)

Ovo je vaša prilika da vidite Merkur, Mars, Jupiter, Saturn, Uran i Neptun odjednom. Najbolje vrijeme za gledanje bit će oko sat vremena prije izlaska sunca.

U naslovu koji je objavljen na portalu RT Balkan 31. maja 2024. godine navodi se da će “sve biti vidljivo” za vrijeme poravnanja planeta u junu.

Nova retka pojava na nebu: Očekuje nas "parada planeta" u junu, sve će biti vidljivo

U tekstu je ipak navedeno da neće sve planete biti vidljive golim okom. 

Merkur, Mars, Jupiter i Saturn se mogu uočiti golim okom, ali će vam biti potreban teleskop ili dvogled velike snage da biste videli Neptun i Uran.

Portal Alo je u naslovu članka objavljenog 2. juna ustvrdio da je junsko poravnanje planeta rijetka pojava – jednom u sto godina – uz napomenu da nekoliko planeta čije je poravnanje najavljeno neće biti vidljive golim okom. 

OVO SE DEŠAVA JEDNOM U 100 GODINA Poravnanje šest planeta, evo koje će biti vidljive golim okom i kada

„Parada planeta“ tokom koje će se činiti da se šest planeta poravna na nebu pred zoru je na putu, ali će samo tri planete biti vidljive golim okom

Opisane verzije članaka prenijeli su portali Tuzla live, Novosti i Puls Šumadije

Da li su se mogle vidjeti sve planete?

Uprkos medijskim najavama, astronomi (link), kolumnisti (link) i NASA (link, link) upozorili su da će prizor na nebu biti značajno manje spektakularan. Ovi izvori naglasili su da će golim okom biti vidljive dvije do tri od šest planeta (Merkur, Mars, Jupiter, Saturn, Uran i Neptun), dok će za posmatranje ostalih biti potrebni jači dvogledi ili čak teleskop.

Na stranici NASA-e navedeno je kako će golim okom biti vidljivi Saturn i Mars. 

Neki izvori na internetu dijele uzbuđenje zbog “parade planeta” koja će biti vidljiva na jutarnjem nebu početkom juna (posebno 3. juna). U stvarnosti, samo dvije od šest planeta koje bi navodno trebale biti vidljive (Saturn i Mars) zapravo će se moći vidjeti. Početkom juna, Jupiter i Merkur bit će na horizontu ili ispod njega u jutarnjem sumraku i neće biti vidljivi; Uran i Neptun su previše slabi da bi se mogli vidjeti bez teleskopa, posebno kako se svjetlost jutarnjeg neba bude povećavala. 

Dr. James O’Donoghue, planetarni astronom s Univerziteta Reading u Ujedinjenom Kraljevstvu, za CNN je kazao da će biti vidljiv i Jupiter.

“Moći ćete vidjeti Mars, Saturn i Jupiter,” rekao je dr. James O’Donoghue, planetarni astronom i istraživač na Univerzitetu Reading u Ujedinjenom Kraljevstvu.

“Ako imate dvogled i znate gdje da gledate, vjerovatno biste mogli vidjeti Uran, ali nema mnogo smisla čekati do skoro izlaska sunca — to možete učiniti i ranije tokom noći. Suština je da golim okom možete vidjeti samo oko pola planeta iz ovog planetarnog niza.”

Josh Dury, fotograf koji se bavi snimanjem nebeskih tijela i astronomskih dešavanja, u zoru 3. juna uspio je snimiti svih šest planeta koje su tog jutra bile u poravnanju. 

Najavljivano planetarno poravnanje u junu možda nije bilo zapanjujući prizor za golo oko kakvim su ga neki predstavljali, ali je ipak pružilo nevjerovatne prilike za astrofotografiju.

Međutim, fotografisanje teško vidljivih planeta na nebu tog jutra zahtijevalo je izuzetnu fotografsku vještinu, više fotografija uz različite postavke kamere koje su na kraju načinile jedinstven prizor.  

Srećom, uz pomoć fotografskih vještina, Dury je uspio snimiti Jupiter, Uran, Merkur, Mars, Neptun i Saturn kako se poravnavaju uz polumjesec.

Dury je uspio načiniti ovu sliku snimanjem više ekspozicija i spajanjem u jednu sliku. Neke od planeta u ovom planetarnom poravnanju bile su prilično blizu Suncu na ranom jutarnjem nebu, što je značilo da su bile potrebne različite postavke kamere za snimanje svake od njih.

Iako šest planeta 3. juna jeste bilo u poravnanju, posmatrano sa Zemlje, barem pola njih nije bilo moguće vidjeti golim okom. Za uočavanje Merkura, Urana i Neptuna bila su potrebna optička pomagala ili značajna fotografska vještina. 

Astronomski događaj i vizuelni fenomen

Planetarno poravnanje o kojem su mediji pisali vizuelni je fenomen koji je vidljiv s planete Zemlje. Tada samo izgleda da su planete u međusobnom poravnanju, što je svojevrsna iluzija budući da položaj planeta u Sunčevom sistemu u tom momentu nije pravolinijski. Na stranici kompanije koja se bavi razvojem astronomskih aplikacija za mobitel Starwalk navedeno je da “kada je Zemlja jedna od planeta okupljenih na jednoj strani Sunca, promatraču se čini da je nekoliko planeta poravnato na nebu. Što je manji sektor u kojem se planete vide, to je poravnanje spektakularnije”.

Pojava tri ili više planeta u poravnanju na nebu iznad Zemlje nije rijedak fenomen. Svih osam planeta Sunčevog sistema bilo je u poravnanju u decembru 2022. godine. Sljedeće poravnanje šest planeta očekuje se već 28. augusta 2024. godine, navodi se na stranici Starwalk, s tim da i tada neće biti moguće vidjeti sve planete. 

Ova stranica pravi i razliku između mini (tri planete), malih (četiri planete), velikih (pet ili šest planeta) i punih poravnanja (sve planete Sunčevog sistema, nekada uključujući i Pluton).

Poravnanje sedam planeta na nebu očekuje se 28. februara sljedeće godine, a u augustu te godine njih šest. 

S druge strane, planetarno poravnanje kao astronomski događaj u Sunčevom sistemu dosta je rjeđa pojava. Riječ je o situaciji kada se, posmatrano iznad Sunčevog sistema, planete grupišu u isto vrijeme na istu stranu Sunca. Međutim, objašnjava Starwalk, “planete ne mogu postići potpuno poravnanje u tri dimenzije. Čak je i labavije okupljanje u jednom kvadrantu (sektoru od 90 stepeni) izuzetno rijetko: sve planete okupit će se u jednom kvadrantu samo sedam puta u ovom mileniju.”

Prema tome, junsko poravnanje šest planeta Sunčevog sistema na nebu iznad Zemlje nije bilo u potpunosti vidljivo golim okom, a riječ je o relativno čestoj pojavi koja se ne dešava “jednom u 100 godina”.

Prema tome, tvrdnju da se svih šest planeta koje su u junu bile u poravnanju na nebu iznad Zemlje moglo vidjeti golim okom ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama

Najraniju objavu tvrdnje da je junsko poravnanje planeta bio događaj koji se desi jednom u 100 godina ocjenjujemo kao lažnu vijest, a ostale njene objave kao prenošenje lažnih vijesti.

Napomena

12.6.2024: Portali Alo i RT Balkan su unijeli izmjene u članke koji su ocijenjeni u ovoj analizi tako da oni sada sadrže i tačne informacije, pa im je dodana i ocjena ispravljeno.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 22.05.2024

Tuzla L!VE: Nebeska magija: 3. juna će se čak 6 planeta poklopiti u nizu

  • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 31.05.2024

RT Balkan: Nova retka pojava na nebu: Očekuje nas "parada planeta" u junu, sve će biti vidljivo

  • Manipulisanje činjenicama
  • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 01.06.2024

Novosti: NOVA RETKA NEBESKA POJAVA: Očekuje nas "parada planeta" u junu, sve će biti vidljivo

  • Manipulisanje činjenicama
Prenošenje lažnih vijesti 02.06.2024

Puls Šumadije: Parada planeta biće vidljiva u ponedeljak

  • Prenošenje lažnih vijesti