Raskrinkavanje.ba

“Sutra”: Lagumdžija u Izetbegovićevoj diplomatiji

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Tvrdnja da Bakir Izetbegović planira imenovati bivšeg predsjednika SDP-a, Zlatka Lagumdžiju za ministra vanjskih poslova u novom sazivu Vijeća ministara, pojavila se na portalu “Sutra”.

Članak sa tvrdnjom o navodnoj kandidaturi Lagumdžije objavljen je 10. novembra pod naslovom:

ŠOK NA SJEDNICI PREDSJEDNIŠTVA SDA
Izetbegović predlaže Lagumdžiju za šefa bh. diplomatije!?

„Sutra“ se poziva na anonimni izvor (“blizak vrhu SDA”) za informaciju da je predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, na posljednjoj sjednici stranačkog predsjedništva predložio Zlatka Lagumdžiju za novog ministra vanjskih poslova. Riječ je o već ustaljenoj praksi lažnih medija koji posežu za anonimnim izvorom kao temeljem lažnih vijesti. Drugim riječima: uz izmišljenu vijest, naročito ako je iz svijeta politike, obično se izmišljaju i anonimni izvori koji su “dojavili vijest”.

“Da gradski tračevi i kuloarske priče koje čitamo u pojedinim medijima o navodnim čestim sastancima predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i bivšeg lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije, nisu tračevi dokazuje zadnja informacija koju smo dobili od izvora bliskog vrhu SDA. Na zadnjoj sjednici Predsjedništva SDA-a, na kojoj se navodno diskutiralo o kadrovskoj politici, članovi Predsjedništva su ostali potpuno zbunjeni i iznenađeni nekim kadrovskim prijedlozima.”

Da bi provjerili tačnost iznesene tvrdnje u ovom članku kontaktirali smo Zlatka Lagumdžiju i SDA, kako bi smo dobili njihov komentar na objavljeni članak, a odgovore prenosimo u cjelosti:

Zlatko Lagumdžija: “Nemam pojma o čemu pričate. U Pekingu sam četiri dana gdje držim predavanja na dva postdiplomska studija i konferenciji. Ne znam ni šta vam je portal 'Sutra' , niti znam šta su teme na predsjedništvu bilo koje stranke pa tako i SDA."

I centrala SDA je “Raskrinkavanju” uputila sličan odgovor:

„Hvala vam na vašem upitu i proslijeđenom članku u kojem je izneseno niz netačnih informacija. Službu za odnose sa javnošću SDA sa portala sutra.ba niko nije kontaktirao prije objavljivanja ovog članka. Na sjednici Predsjedništva SDA, održanoj 8. novembra ove godine, nije razmatrano nijedno kadrovsko rješenje, a ime prof.dr. Zlatka Lagumdžije niko nije pomenuo.”

Temeljni problem sa člankom objavljenom na portalu „Sutra.ba“ nije samo pozivanje na anonimni izvor. Dobijanje informacija od anonimnih izvora može biti legitimna praksa ali samo ako je slijede i drugi koraci čija je svrha provjera informacije. U ovom slučaju autor/ica članka nije ni pokušao/la da kontaktira Lagumdžiju ili SDA.

Nedvosmislen demantij kako Lagumdžije, tako i SDA, pokazuje da je riječ o izmišljotini, koja je doduše ostala ograničena samo na portal „Sutra“ i nije se proširila u druge medije - barem za sada. Članak ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 10.11.2018

Sutra: Izetbegović predlaže Lagumdžiju za šefa bh. diplomatije!?

Da gradski tračevi i kuloarske priče koje čitamo u pojedinim medijima o navodnim čestim sastancima predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i bivšeg lider...

  • Lažna vijest