Švedska ne traži zabranu svih vjerskih škola

Istina je, na sreću, u pravilu komplikovanija i ima više nijansi nego što to dopuštaju klikbejt naslovi. Članak koji je predmet ove analize, međutim, ne izgleda tek kao obični klikbejt nego bez ikakvog osnova u sadržaju implicira „svemoć“ vjerske i etničke zajednice čija istorija u Evropi obiluje progonima i masovnim ubistvima.

Raskrinkali smo
Tribun Dezinformacija; Klikbejt;

Naime, članak objavljen 6. juna na portalu “Tribune” nosi sljedeći naslov:

Švedska vlada traži zabranu svih vjerskih škola, osim židovskih

I pored toga što je tvrdnja u naslovu eksplicitna, o tome da Vlada Švedske želi zabraniti sve vjerske škole osim jevrejskih, tekst članka govori drugačije. Tačnije, istina ima mnogo više nijansi.

Švedska vlada namjerava zaustaviti buduće osnivanje privatnih vjerskih škola, kao sredstvo ukazivanja da je to sekularna država. Kao rezultat konsenzusa između vladajuće crveno-zelene koalicije i njezinih pristaša, Centra i Liberala, u tijeku je istraga o vjerskim elementima u obrazovnom sustavu. Zadatak specijalnog istražitelja Larsa Arrheniusa je podnošenje prijedloga za potpuno zaustavljanje osnivanja novih osnovnih i srednjih škola vjerskog tipa. U posljednjih nekoliko godina vidjeli smo primjere škola koje, u ime religije, odvajaju djevojčice i dječake, jedva da podučavaju o seksu ili partnerstvu, te izjednačavaju evoluciju s vjerskim kreacijskim mitovima. To je potpuno neprihvatljivo. Sada vlada poduzima prve korake prema zaustavljanju novih vjerskih škola“, stoji u izjavi ministrice obrazovanja Anne Ekström, članice Socijaldemokrata. Prema njezinim riječima, moguće je ukloniti mogućnost pokretanja novih škola s vjerskom orijentacijom. Postojeće vjerske škole će ostati, ali će možda morati revidirati svoje propise.

Nekoliko je stvari jasno iz ovog pasusa. Prva, da je riječ tek o studiji, odnosno „istrazi“ o prisutnosti vjerski elemenata u obrazovanju. Drugo, da se kao razultat toga radi tek o prvim koracima i treće, da se radi o zaustavljanju osnivanja novih vjerskih škola, dok se stare, postojeće škole očigledno ničim ne dovode u pitanje. Eksplicitno se navodi kako će “postojeće vjerske škole ostati, ali će možda morati revidirati svoje propise.“

„Židovi“ koji u naslovu imaju prominentno mjesto, u samom članku ne figuriraju naročito mnogo, nego se tek jednom izjavom objašnjava da je jevrejska zajednica potencijalno izuzeta iz istrage, jer je riječ o priznatoj nacionalnoj manjini. 

Međutim, postoji jedna značajna iznimka. Židovske škole trebale bi biti izuzete iz zabrane, rekao je civilni ministar Ardalan Shekarab (Socijaldemokrati) nakon kritika Židovskog središnjeg vijeća. „Postoje posebna pravila za manjine koje imamo u Švedskoj. Židovska manjina je zaštićena u tom zakonodavstvu, a to znači da će moći održavati svoju strukturu uz posebnu obuku“, izjavio je Shekarabi, a prenosi Aftonbladet.

Ostaje tek, nimalo nebitno, pitanje zašto su Jevreji, odnosno status jevrejskih škola, važni da im suštinski bude posvećen naslov članka? U svakom slučaju, vrijedi potcrtati ne samo da je naslov članka u neskladu sa njegovim sadržajem, nego i da se zajednici vjekovima izloženoj progonima u Evropi, pridaje značaj koji uopšte nema. Usto, naslov kreira potpuno novi i drugačiji kontekst od onog koji implicira članak.

Drugim riječima, istina ima mnogo više nijansi nego što je klikbejt naslov u stanju podnijeti. 

S obzirom na činjenicu da naslov članka nema uporište u samom tekstu, odnosno da naslov govori jedno, a tekst članka drugo, ovaj članak, odnosno tvrdnje iz naslova ocjenjujemo kao klikbejt i dezinformaciju.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 25. 06. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 4 nedjelje

Posljednje objavljene analize

Klikbejt
Preko "Aluminija" do klikova

Anonimni portali zarađuju i na priči o Aluminiju izmišljajući naslove pri...

Klikbejt
Dezinformacija
Milorad Dodik se ne “povlači” sa funkcije

Nakon klikbejta o navodnom povlačenju iz politike Aleksandra Vučića, slični...

Dezinformacija Klikbejt
Dezinformacija
Lažna uzbuna na lažnim portalima

“Uzbuna”, “haos”, “region na nogama”... često se pojavljuju u naslovima...

Dezinformacija Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me