Švedske škole nisu organizovale “parade ponosa”

Na portalu Nulta tačka objavljen je članak u kojem se netačno tvrdi da švedske škole organizuju parade ponosa za učenike i obučavaju ih za demonstracije protiv klimatskih promjena.

Na portalu Nulta tačka 6.6.2021. godine objavljen je članak pod naslovom:

Škole u Švedskoj organizovale “Paradu ponosa” za učenike! To nije sve, obučavaju ih i za demonstracije o klimatskim promenama

U članku se navodi da je švedski ombudsman za pravosuđe kritikovao dvije škole u ovoj zemlji zbog “prisiljavanja” učenika da učestvuju u paradi ponosa i školskom štrajku za klimatske promjene, koji su opisani kao “političke demonstracije”.

Prema žalbi koju je podržao ombudsman, škola u Švedskoj organizovala je Paradu ponosa koja je bila obavezna za učenike, dok je škola Vastangard u gradu Umea organizovala protest za klimatske promene.

Ombudsman je primetio da su demonstracije izgledale kao deo redovnog školskog rada i sugerisao da je zamislivo da ”neki učenici nisu bili voljni da se istaknu iz mase uzdržavanjem od učešća, čak iako oni ili njihovi roditelji zapravo nisu želeli da oni budu tamo.

S’obzirom na ovu reakciju, verujem da se može smatrati da su studenti primorani da učestvuju u aktivnosti ”, napisao je ombudsman.

 

Šta su činjenice?

Članak o navodnim demonstracijama i paradi ponosa u švedskim školama prvobitno je objavljen na švedskom portalu Nyheter Idag 2.6.2021. godine. Ovaj su članak potom prenijeli mnogobrojni inostrani portali, uključujući i Sputnik News na engleskom jeziku.

Nyheter Idag je pokrenut 2014. godine, a njegovi osnivači kažu da se bazira na libertarijanskim principima. Švedski antirasistički magazin Expo opisao je Nyheter Idag kao “radikalno desničarski populistički medij”. U nekoliko navrata obilježen je kao rasistička web stranica. 

Također, Nyheter Idag povezan je u nekoliko prilika sa nacionalističkom, desničarskom strankom Švedske demokrate (SD). Interni razgovori putem e-maila pokazali su da su članovi SD-a 2015. godine platili ovom portalu da objavi negativne članke o starom vodstvu Švedske demokratske omladine. U privatnom e-mailu Martinu Kinnunenu, tadašnjem tajniku za štampu Švedskih demokrata, osnivač Nyheter Idaga Chang Frick napisao je da je portal “pozitivan” za stranku i da joj neće pokušati naštetiti. Naziv domene za web lokaciju portala Nyheter Idag prvobitno je registrirao Kent Ekeroth, član švedskog parlamenta ispred SD-a, navodi se u članku portala Expressen, objavljenom 24.3.2017. godine.

Kako stoji u članku portala Svt Nyheter, koji je objavljen 7.10.2019. godine, švedski školski inspektorat oglasio se povodom optužbi da je škola u Västangårdu organizovala demonstracije za klimatske promjene 27.9.2019. godine. Iz inspektorata su naveli da škola nije organizovala demonstracije, već manifestaciju kako bi se pokazao rad škole u vezi sa klimom:

„Švedski školski inspektorat svjestan je da su učenici u školi Västangård učili o klimi u obliku tematske sedmice, nakon koje su mogli da predstave svoj rad školskim kolegama na otvorenom. Na direktoru i nastavnicima u školi je da osmisle obrazovanje na način koji smatraju najboljim za učenike. Švedski školski inspektorat ne nalazi nijedan razlog da istraži stvar jer nema naznaka da je škola prekršila statute.”

Ombudsman je u svom izvještaju 1.6.2021. godine uputio kritiku direktoru spomenute škole, te je naglasio da, iako je važno učenike educirati o klimi i pitanjima održivosti, aktivnosti koje nalikuju na demonstracije ne bi trebale biti obavezne.

Tačno je da je švedski ombudsman 1.6.2021. uputio kritiku direktoru škole Pilbäckskolan u gradu Växjö. Ombudsman je kritiku uputio nakon što mu se obratio roditelj koji je smatrao da su učenici bili primorani da sudjeluju u školskom događaju koji je uključivao mahanje zastavama sa duginim bojama, navodi se u članku objavljenom 2.1.2021. godine na portalu Svt Nyheter.

Ipak, kako stoji u spomenutom članku i u ombudsmanovom izvještaju, nije bila riječ o “paradi ponosa”. Naime, škola je održavala tematsku sedmicu o jednakosti, a ona je završena mahanjem ručno izrađenih “pride” zastava tokom aktivnosti u školskom dvorištu.

Ombudsman je u izvještaju naveo da je od velike važnosti da se škola zalaže za jednakost, ali da je također važno da u radu ne ostavlja utisak da su učenici prisiljeni sudjelovati u takvom događaju.

Škola je imala tematsku sedmicu o jednakoj vrijednosti svih ljudi.

Sedmica je završena aktivnostima na školskom dvorištu, tokom kojih su učenici mahali “pride” zastavama. Kroz ovu aktivnost, škola je željela skrenuti pažnju na to da svi ljudi jednako vrijede i na paradu ponosa koja se trebala održati sutradan u gradu Växjö.

Ombudsman navodi da je od velike važnosti da se škola jasno zalaže za jednake vrijednosti, ali da je također važno da ne djeluje na način koji može ostaviti  utisak da je neko prisiljen da učestvuje u izražavanju mišljenja. Direktor škole ne može izbjeći kritike za osmišljavanje zaključne aktivnosti tematske sedmice.

Dakle, ombudsman nije kritikovao školu jer je organizovala paradu ponosa. Školske aktivnosti na kraju tematske sedmice organizirane su dan pred održavanje parade ponosa u tom gradu, što je jasno naznačeno u izvještaju ombudsmana.

U članku Nyheter Idaga ovaj događaj opisuje se kao “voz ponosa”, međutim, u članku na portalu Sputnik News korišten je engleski izraz “pride parade” ili “parada/povorka ponosa” na našem jeziku. Ovaj je izraz potom korišten i u člancima na našem jeziku.

Shodno činjenicama, ocjenu dezinformacija dajemo tvrdnjama da su švedske škole organizovale parade ponosa za učenike, da obučavaju učenike kako da učestvuju u protestima protiv klimatskih promjena, te da je ombudsman u kritici rekao da je škola organizovala paradu ponosa obaveznu za učenike.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 22. 06. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Netačne i opasne tvrdnje o tumorima, teorije zavjere i lažne nagradne igre

Tokom prethodne sedmice predmet naše pažnje bile su netačne tvrdnje o tumor...

Lažna vijest
Fotografija Ronalda s Kur’anom je fotošopirana

Na društvenim mrežama kruži fotošopirana fotografija fudbalera Cristiana Ro...

Lažna vijest
Lažna vijest
Snimak prikazuje vojnu opremu koja se iz Evrope vraća u SAD, ne obratno

Na društvenim mrežama dijeli se snimak koji navodno prikazuje vojnu opremu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me