Raskrinkavanje.ba

Svjetska zdravstvena organizacija nije “upozorila” da bebe vakcinisanih majki imaju srčane probleme

Portal Provjeri manipulativno je doveo u vezu saopštenje Svjetske zdravstvene organizacije o jednom klasteru slučajeva miokarditisa kod novorođenčadi u Velikoj Britaniji i imunizaciju protiv Covid-19.

Foto: Guilhem Vellut, Flickr

Na portalu Provjeri je 20.5.2023. godine objavljen članak pod naslovom:

WHO upozorava na nove smrtonosne srčane probleme kod beba cijepljenih majki

U članku se navodi da Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u “upozorenju na nove smrtonosne srčane probleme kod beba cijepljenih majki” navodi da je u Velikoj Britaniji došlo do porasta miokarditisa kod novorođenčadi povezanog sa infekcijom enterovirusom. Iako je iz članka jasno da SZO nije povezala porast miokarditisa kod novorođenčadi sa vakcinacijom majki protiv Covid-19, u članku se insinuira da je upravo to uzrok.

Uznemirujuće upozorenje dolazi usred porasta slučajeva miokarditisa u cijelom svijetu među potpuno cijepljenom djecom. Ranije ove godine, tijekom saslušanja Odbora o povećanju cijena cjepiva protiv Covida, izvršni direktor Moderne Stéphane Bancel priznao je da je njegova tvrtka znala za povećani rizik od miokarditisa za primatelje cjepiva, ali je namjerno skrivao te informacije od očiju javnosti.

U članku se navode i mišljenja stručnjaka/inja o uzroku porasta slučajeva miokarditisa povezanog sa infekcijom enterovirusom kod novorođenčadi, od kojih ni jedan nema veze sa vakcinacijom protiv Covid-19. U suprotnosti sa tvrdnjama iz naslova i uvoda, u članku se kaže da u upozorenju SZO-a “nije navedeno jesu li majke pogođenih beba cijepljene tijekom trudnoće”.

Članak je dan kasnije prenio i portal Crodex, a screenshot naslova kružio je i na Facebooku.


Šta se navodi u saopštenju Svjetske zdravstvene organizacije?

Svjetska zdravstvena organizacija je 16.5.2023. godine izdala saopštenje u kojem se navodi:

5. aprila 2023, Nacionalna fokalna tačka za IHR [međunarodne zdravstvene regulative] za Ujedinjeno Kraljevstvo obavijestila je SZO o povećanju slučajeva teškog miokarditisa kod novorođenčadi povezanih s infekcijom enterovirusom u Walesu. Između juna 2022. i aprila 2023, miokarditis je otkriven kod deset hospitaliziranih novorođenčadi s pozitivnim testom polimerazne lančane reakcije (PCR) na enterovirus. Sedam od deset slučajeva imalo je daljnje podtipove, pri čemu je identificiran koksaki B3 ili koksaki B4. Do 5. maja 2023. jedan pacijent je još uvijek bio hospitaliziran, a jedan je preminuo.

Iako su enterovirusne infekcije česte kod novorođenčadi i male dojenčadi, prijavljeni porast slučajeva miokarditisa s teškim ishodima kod novorođenčadi i dojenčadi povezanih s infekcijom  enterovirusom je neobičan.
(...)
Na osnovu ograničenih informacija dostupnih u ovom trenutku, SZO procjenjuje da je rizik po javno zdravlje za opću populaciju nizak. Međutim, asimptomatska infekcija i izlučivanje infektivnog virusa je karakteristika enterovirusne infekcije, i u ovim slučajevima je bilo malo dokaza o majčinoj infekciji prije ili tokom porođaja. Kako enterovirusna infekcija često nije među bolestima koje treba prijaviti u državama članicama [SZO], možda je bilo još slučajeva teških neonatalnih enterovirusnih infekcija koji su ostali nedijagnosticirani i/ili neprijavljeni na drugim mjestima.

Dakle, u svom saopštenju o neuobičajenom porastu slučajeva miokarditisa kod novorođenčadi u Velikoj Britaniji, Svjetska zdravstvena organizacija uopšte ne spominje imunizaciju protiv Covid-19. Štaviše, kao uzrok miokarditisa navode infekciju enterovirusom. 

Enterovirusi su grupa virusa koja uzrokuje niz infekcija, uglavnom onih sa blagim simptomima poput prehlade. U nekim slučajevima, pak, pogotovo kod mlađe djece ili imunokompromitovanih ljudi, mogu uzrokovati ozbiljnije komplikacije, uključujući i miokarditis, upalu srčanog mišića (miokardijuma) koju može uzrokovati niz stvari. Najčešći uzrok su virusne infekcije, a mogu ga uzrokovati i gljivične i parazitske infekcije, alergijske reakcije na određene lijekove i/ili supstance, kao i određena autoimuna oboljenja. Mnogi ljudi se oporave od miokarditisa i ne iskuse bilo kakve simptome. Ipak, u rijetkim slučajevima miokarditis može dovesti do kardiomiopatije (srčani mišić oslabi ili mu se promijeni struktura), perikarditisa (upala vrećice koja prekriva srce) i smrti.

O povećanom broju slučajeva miokarditisa kod novorođenčadi, kao i istrazi te pojave u Walesu, izvještavali su i mediji (1, 2, 3). Kako se navodi u članku britanskog Telegrafa od 17. maja, naučnici/e smatraju da bi porast slučajeva mogao biti rezultat testiranja ili dijganostike, te da je ovaj klaster slučajeva anomalija. Doktorica Liz Whittaker, konzultantica za pedijatrijske zarazne bolesti na Imperial College Healthcare NHS Trust-u, kazala je za Telegraf da smatra da su porasti infekcija enterovirusom uobičajeni u rano proljeće i ljeto, ali da se “epidemiologija svega” malo promijenila, te da zbog toga i ove infekcije viđamo u drugačijem vremenskom periodu nego inače.

Google pretragom ključnih riječi nismo uspjeli pronaći kredibilne naučne ili medijske izvještaja u kojima se ovaj porast slučajeva miokarditisa kod novorođenčadi povezuje sa vakcinacijom protiv Covid-19. 


Vakcinacija protiv Covid-19 i miokarditis

Miokarditis i perikarditis spadaju u rijetke neželjene reakcije nakon vakcinisanja mRNA vakcinama protiv Covid-19. Većinu prijavljenih slučajeva čine adolescenti i mladi muškarci, koji su razvili ova stanja oko sedam dana nakon vakcinacije, najčešće drugom dozom. Slučajevi su vrlo rijetki i simptomi su uglavnom blagi, a istraživanja su pokazala da je rizik od miokarditisa mnogo veći u slučaju infekcije virusom SARS-CoV-2 nego nakon vakcinacije. 

Suprotno tvrdnjama sa portala Provjeri, direktor kompanije Moderna Stéphane Bancel nije “priznao” da je njegova kompanija krila da zna za rizik od miokarditisa nakon primanja njihove vakcine protiv Covid-19. Naime, 22. marta ove godine Bancel je bio na saslušanju u američkom Senatu povodom Moderninog plana da učetvorostruči cijene vakcina protiv Covid-19 nakon što se počnu komercijalno prodavati. Ovaj plan izazvao je nezadovoljstvo nekoliko senatora/ki, uključujući i senatora Randa Paula. Paul je pitao Bancela da li postoji veća incidencija miokarditisa kod muškaraca dobi između 16 i 24 godine nakon primanja Modernine vakcine protiv Covid-19. Bancel nije direktno odgovorio na pitanje, konstatujući da je rizik od miokarditisa veći ukoliko dođe do infekcije nego nakon vakcinacije. Nakon kraćeg ispitivanja, Bancel je potvrdio da generalno postoji veći rizik za razvijanje miokarditisa nakon vakcinacije protiv Covid-19, ali da je ranije poredio taj rizik sa rizikom koji dolazi od Covid-19 infekcije.

Iz snimka ove interakcije jasno je da Bancel nije “priznao” da su znali za to i da su namjerno skrivali te podatke od javnosti. Osim toga, rizik od miokarditisa nakon vakcinisanje mRNA vakcinama protiv Covid-19 bio je poznat i ranije zahvaljujući rigoroznom praćenju koje vakcine prolaze i nakon odobravanja kako bi se potvrdilo da su sigurne za stanovništvo.

Shodno činjenicama, tvrdnju da je Svjetska zdravstvena organizacija upozorila na smrtonosne srčane probleme kod beba čije su majke vakcinisane protiv Covid-19, prvobitno objavljenu na portalu Provjeri, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sva prenošenja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Tvrdnju da je direktor Moderne Stéphane Bancel priznao da je njegova kompanija krila da zna za rizik od miokarditisa nakon primanja njihove vakcine protiv Covid-19 ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 20.05.2023

Provjeri (.hr): WHO upozorava na nove smrtonosne srčane probleme kod beba cijepljenih majki

Zločin nad djecom

  • Manipulisanje činjenicama
  • Lažna vijest
Manipulisanje činjenicama 21.05.2023

Crodex (.net): Čeka se očitovanje WHO-a: Je li porast smrtonosnih srčanih problema kod beba posljedica cijepljenja majki?

WHO upozorava na nove smrtonosne srčane probleme kod beba cijepljenih majki. Prema hitnom upozorenju, Ujedinjeno Kraljevstvo trpi veliki porast “neobi...

  • Manipulisanje činjenicama
  • Prenošenje lažnih vijesti