Raskrinkavanje.ba

Svjetski ekonomski forum i Klaus Schwab ne zagovaraju legalizaciju pedofilije

Teoretičari/ke zavjere šire tvrdnje da Svjetski ekonomski forum i njegov osnivač Klaus Schwab promovišu pedofiliju i zalažu se za njenu dekriminalizaciju. Ove tvrdnje zasnovane su na izmišljenim izjavama.

Foto: Flickr.com 

Na portalu Epoha 4. januara 2023. godine objavljen je članak u kome se tvrdi da Svjetski ekonomski forum (The World Economic Forum – WEF) zagovara dekriminalizaciju pedofilije. Ovoj organizaciji, odnosno njenom osnivaču Klausu Schwabu, pripisuju se izjave da je pedofilija “dar prirode” te da će pedofili “spasiti čovječanstvo”.

Svjetski ekonomski forum poručuje da će pedofili ‘spasiti čovječanstvo’

Kontroverzna inicijativa koju u hodnicima moći promiče Svjetski ekonomski forum Klausa Schwaba u Davosu treba dignuti na noge obitelji i svakoga kome je stalo do djece.

 Svjetski ekonomski forum sada poziva na dekriminalizaciju seksa s djecom, tvrdeći da zakoni protiv “ljubavi s jazom u godinama”, poznatijoj kao pedofilija, “krše ljudska prava”.

Umjesto da bude pošast, epidemija pedofilije koja hara svijetom zapravo je “dar prirode” čovječanstvu, smatra Klaus Schwab čiji je Svjetski ekonomski forum izjavio da pedofile s razlogom stvara priroda u sve većem broju. 

U članku se pominje navodni istraživački rad koji je predstavljen u Davosu, u kome stoji da je riječ o “pokušaju prirode da očisti zemlju i “spasi čovječanstvo” od same sebe”.

Prema istraživačkom radu predstavljenom na WEF-u u Davosu, fenomen pedofila predstavlja pokušaj prirode da očisti zemlju i “spasi čovječanstvo” od same sebe. Prema akademskim podacima, daleko je manja vjerojatnost da će ljudi koji privlače maloljetnike proizvesti velik broj potomaka, a statistički je manja vjerojatnost da će takozvani “maloljetnici” s kojima imaju takozvane “veze” nastaviti i postati glave velikih obitelji.

U tekstu se dalje navodi da se ovo uklapa u viziju WEF-a o uništavanju porodice i depopulacije. Tvrdi se da je cilj ove organizacije da većina zemalja “dekriminalizira ili u najmanju ruku olabavi svoje zakone protiv pedofilije”.

Tvrdnja da Svjetski ekonomski forum želi legalizovati pedofiliju “potkrijepljena” je različitim pravnim primjerima iz svijeta koji nisu ni na koji način povezani s ovom organizacijom. 

Slične tvrdnje objavili su i portali Provjeri i Sott u nešto drugačijoj verziji članka. Tvrdnje da su iz Svjetskog ekonomskog foruma izjavili da će pedofili “spasiti čovječanstvo” širile su se i na društvenim mrežama. Pronašli smo ih na VK-u, Telegramu te Facebooku i Twitteru (link, link, link, link, link, link, link). Ista tvrdnja objavljena je i na YouTubeu.

Šta su činjenice?

Članak Epohe je prevod teksta objavljenog na portalu News Punch 3. januara 2023. Tvrdnje iznesene u njemu već su bile predmet provjere nekoliko fact-checking platformi (Reuters, AFP Fact-check, Faktograf, Full Fact).

Svjetski ekonomski forum i njegov osnivač Klaus Schwab spadaju među najčešće mete teoretičara/ki zavjere. Od početka pandemije Covid-19 popularan je “zavjerološki” narativ o “velikom resetu” po kojem je pandemija osmišljena kako bi se pogurao “novi svjetski poredak”, koji je zamislila globalna elita, i zaštitili njihovi ekonomski interesi. Dio ovog narativa jesu i tvrdnje o depopulaciji koje se u članku News Puncha povezuju s navodnim zalaganjem Svjetskog ekonomskog foruma da se dekriminalizuje pedofilija. 

Povodom tvrdnji da je Svjetski ekonomski forum ustvrdio da će “pedofilija spasiti čovječanstvo”, objavljenim u članku News Puncha, AFP Fact-check je kontaktirao WEF. Iz ove organizacije opovrgli su navode iz pomenutog članka. 

“Svjetski ekonomski forum nikada nije dao nikakvu izjavu o tome”, rekao je portparol za AFP.

NewsPunch u svom članku pripisuje Klausu Schwabu, ekonomisti i osnivaču WEF-a, citat koji opisuje pedofiliju kao “dar prirode" čovječanstvu. Međutim, portparol je rekao da je izjava "potpuno izmišljena” – a AFP nije pronašao zapis o takvom citatu.

Članak takođe uključuje sliku navodnog tweeta WEF-a, koji kaže: “Zakoni o razlici u godinama u emotivnim odnosima krše ljudska prava.”

Međutim, AFP nije pronašao takvu objavu na live ili arhiviranim verzijama stranice WEF-a. Portparol je potvrdio da je slika izmišljena i da organizacija “nikada nije objavila takav tweet”.

News Punch, koji je ranije djelovao pod imenom YourNewsWire, poznat je po širenju teorija zavjere.

Za Reuters su takođe iz WEF-a potvrdili da organizacija nikada nije promicala ideju dekriminalizacije pedofilije.

Dakle, Svjetski ekonomski forum i njegov osnivač Klaus Schwab nisu izjavili tvrdnje u vezi s pedofilijom koje im se pripisuju u pomenutim člancima i objavama. WEF ne promoviše legalizaciju pedofilije niti je organizacija koja kontroliše svjetske vlade ili se zalaže za depopulaciju.

Shodno navedenom, tvrdnje da WEF promoviše dekriminalizaciju pedofilije i da je naziva “darom prirode” koji će “spasiti čovječanstvo”, objavljene na portalu Epoha, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ostala pojavljivanja dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Svi članci i objave dobijaju i ocjenu teorija zavjere

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 04.01.2023

Epoha: Svjetski ekonomski forum poručuje da će pedofili ‘spasiti čovječanstvo’

Kontroverzna inicijativa koju u hodnicima moći promiče Svjetski ekonomski forum Klausa Schwaba u Davosu treba dignuti na noge obitelji i svakoga kome...

 • Teorija zavjere
 • Lažna vijest
Teorija zavjere 07.01.2023

Provjeri (.hr): WEF poručuje kako je jedini način za spas čovječanstva dopuštanje pedofilije

Umobolno

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 07.01.2023

SOTT: Svjetski ekonomski forum izjavljuje da će pedofili 'spasiti čovječanstvo'

Kako bi svijet učinio boljim mjestom, WEF želi da nacije svijeta legaliziraju ili barem dekriminaliziraju pedofiliju, koju globalisti sada nazivaju "l...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 06.01.2023

Telegram profili: PROBUĐENI HR: Svjetski ekonomski forum

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 08.01.2023

VK profili: VK profili: Svjetski ekonomski forum

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 11.01.2023

Twitter profili: Twitter profili: Svjetski ekonomski forum

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 05.01.2023

Twitter profili: Twitter profili: Svjetski ekonomski forum

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 11.01.2023

YouTube: PROJEKAT: 2030: Jeste li spremni za NOVO LUDILO?! #vesti #srbija #balkan

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti