Tačne informacije i homofobne ilustracije

Jedna od opasnosti lažnih medija je i u tome što nerijetko raspiruju, u najblažem slučaju netoleranciju, a ponekad i mržnju prema određenim društvenim grupama. “Raskrinkavanje” je o tome pisalo nedavno u kontekstu širenja međunacionalne mržnje, u analizi pod naslovom „Tabloidno ratno huškanje: Prepadanjem do klikova“.

Ocijenjeni članci
Fresh press Manipulisanje činjenicama; Klikbejt;

U tom kontekstu valja posmatrati i članak homofobičnog naslova „Kraj je sve bliži! Stiže slikovnica o istopolnim brakovima sa djecom“, koji je portal Frepshpress.info objavio četvrtog januara ove godine u rubrici „Zanimljivosti“.

Članak ne sadrži laži ili dezinformacije, već samo prenosi vijest sa portala Index.hr o publikaciji prve slikovnice koja govori o istospolnim parovima sa djecom, koja će u Hrvatskoj biti publikovana 18. januara ove godine. Članak citira i koordinatora udruženja „Dugine porodice“, koje će objaviti slikovnicu, Danijela Martinovića i prenosi njegovu izjavu.

Međutim, pored naslova, ono što zapravo daje ton ovom članku je ilustracija. Naime, uz članak ne ide fotografija ili ilustracija iz slikovnice koju će objaviti „Dugine porodice“ (iako su iste objavljene u originalnom članku na “Indexu”), nego slika iz, najblaže rečeno, kontraverzne publikacije „Alfie's Home“.

Autor te (također) slikovnice je Richard Cohen, inače zagovornik tzv. konverzijske terapije za homoseksualne osobe. Slikovnica priča priču dječaka čija se naizgled savršena i sretna porodica ispostavi ne baš tako savršenom. Njegovi roditelji se stalno svađaju, otac je rijetko kod kuće, a i kada jeste onda galami na njegovu majku koja emotivnu potporu traži od Alfija. Na njegovu sreću, njegov ujak Pete ima “uho” za njega i provodi vrijeme s njim. Nažalost, ujak Pete je ustvari pedofil koji ga počne zlostavljati - i upravo je to ilustracija koju je “Fresh press” odabrao za ovu vijest.

Neskrivena poruka ovog članka je da nema razlike između homoseksualnosti i pedofilije. Usto, oprema članka predstavlja očigledni pokušaj manipulacije činjenicama objavljenim u drugom mediju, u potpuno drugom kontekstu. Zbog toga ovaj članak dobija ocjenu manipulacija činjenicama.

 

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 11. 01. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Pseudonauka
David Icke o pandemiji (4): “Sintetička” hrana, umjetna inteligencija i plastični novac

U četvrtom, posljednjem dijelu analize intervjua teoretičara zavjere Davida...

Pseudonauka Teorija zavjere
Lažna vijest
Nije tačno da je Šveđanin dao “stravičnu ispovest” da su ga čipovali i da je “njihov rob”

Happy je u članku o korištenju čipova u Švedskoj izmislio sagovornika i izj...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt
Lažna vijest
Ne, niko ne poklanja montažnu kuću: Lažne nagradne igre još uvijek popularan način prikupljanja lajkova

Lažne nagradne igre na Facebooku još uvijek su popularne. Ovaj put stranica...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me