Raskrinkavanje.ba

Tajanstveni predmet = očiti klikbejt

U slučaju “misterioznog” predmeta koji je pao s neba, klikbejt naslov je neistina koju članak u potpunosti pobija.

Sredinom prošlog mjeseca kamera je zabilježila pad nepoznatog predmeta na autocestu u tajlandskoj provinciji Pathum Thani. Samo dan kasnije, 19.4.2018, video je postao viralan preko portala “Yahoo News” zajedno sa informacijom šta se desilo. Ipak, to nije spriječilo portale da sedam dana kasnije bespotrebno konstruišu netačne naslove. Prvi je to učinio portal “Espreso”:

MISTERIOZNI PREDMET PAO S NEBA NASRED PUTA! Vozači u čudu, NIKO NE ZNA O ČEMU JE REČ (VIDEO)

Ne sumnjamo da je pad predmeta velikih dimenzija ostavio u čudu sve one koji su se našli na cesti, pa čak i one koji znaju šta se desilo i gledaju taj video. No, tvrdnja da “niko ne zna o čemu je reč” je laž koju sam članak odmah pobija istinitom informacijom.

Međutim, to nije NLO nego "ovozemaljski predmet". Tamošnji mediji javljaju da se u blizini ceste desila eksplozija u skladištu cementare odakle su doleteli delovi rezervoara.

Predmet zaista jeste pao nasred puta, ali nije misteriozan, i svi koji pročitaju prvu rečenicu članka znaju o čemu je riječ. Video je postao viralan s razlogom, tako da bespotrebno navođenje na pogrešan zaključak u naslovu ocjenjujemo kao klikbejt.

Napomena 22.01.2021.

Nakon objave naše analize, portal Espreso objavio je izmjene u naslovu članka koji sada glasi "ISPRAVKA: MISTERIOZNI PREDMET NIJE PAO S NEBA NASRED PUTA! Ovo se zaista desilo (VIDEO)" zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

(raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 25.04.2018

Novi: VOZAČI U ŠOKU: S neba pao misteriozni predmet na cestu, nema izvještaja o žrtvama

Ova video snimka je snimljena na Tajlandu, u provinciji Pathum Thani. Vozila su se kretala gradskim autoputem kada je s neba pao misteriozni objekt.

  • Klikbejt
Klikbejt 25.04.2018

Espreso.rs: MISTERIOZNI PREDMET PAO S NEBA NASRED PUTA! Vozači u čudu, NIKO NE ZNA O ČEMU JE REČ (VIDEO)

Nije NLO nego "ovozemaljski predmet"

  • Klikbejt
  • Ispravljeno
Klikbejt 26.04.2018

Narodni portal: MISTERIOZNI PREDMET PAO S NEBA NASRED PUTA! Vozači u čudu, NIKO NE ZNA O ČEMU JE REČ (VIDEO)

Ovaj video snimak je snimljena na Tajlandu, u provinciji Pathum Thani. Vozila su se kretala gradskim autoputem kada je s neba pao misteriozni objekat.

  • Klikbejt