Raskrinkavanje.ba

Tajne sile protiv Fatmira Alispahića: Ne postoje “agenti Facebooka” koji brišu objave portala “Antimigrant”

Ova analiza je označena kao: Preko margine

Portal “Antimigrant” tvrdi da “agenti Facebooka” uklanjaju sadržaj ovog portala kako bi blokirali “istinu o migrantskom teroru”.

Portal “Antimigrant” pojavio se na bh. internetskom nebu početkom aprila. Na samom portalu ne postoji impressum niti ime izdavača, adresa ili kontakt. Prema podacima univerzitetskog tele-informatičkog centra koji je ovlašten za  prodaju nacionalne “.ba” domene (nic.ba), domenu “antimigrant.ba” zakupio je 3. aprila Fatmir Alispahić.

Ovaj portal, kako mu i ime govori, u potpunosti je posvećen širenju mržnje prema migrantima, koji se u objavljenim člancima nazivaju “vojnicima terorističkog Isila”, “hordama alkoholičara i narkomana” i sl. Portal “Antimigrant” obično prenosi svaku negativnu vijest koja se objavi o migrantima, ali uz to proizvodi i sopstveni sadržaj koji se svodi na teorije zavjere poput onih da “SDA za rusko-turske interese naseljava migrante i uništava bošnjački narod”, predstavljanje osoba koje pomažu migrantima kao “promigrantske terorističke mafije”, a nerijetko i otvorene pozive na nasilje prema migrantima. 

Najviše pažnje javnosti Fatmir Alispahić i njegov portal dobili su nakon što je objavljen jedan takav članak, naslovljen “Bošnjaci moraju odmah početi napade na migrante!” u kojem Alispahić poziva Bošnjake da “odbiju poslušnost domacim izdajnicima, tako što će se samoorganizirati i – krenuti u napade na migrante”, te navodi da “te horde migranata treba mlatiti svim sredstvima, treba ih tjerati poput bijesnih kerova, treba im staviti do znanja da među nama neće živjeti – jer ćemo ih mlatiti, tjerati, progoniti – sve dok ne nestanu sa naše zemlje.”

Nakon ovog članka oglasila se i Demokratska fronta koja je pozvala “tužilaštvo da u skladu sa Krivičnim zakonom BiH, odnosno članom 145. reagira na govor mržnje i pozivanje na nasilje nad migrantima od strane Fatmira Alispahića”. Nakon ovog saopštenja ali i drugih kritičkih tekstova poput onog naportalu “Analiziraj.ba” - javnost je u većoj mjeri nego prije saznala za portal “Antimigrant” te je nakon toga uslijedio val prijava ovog portala i njegovog sadržaja na Facebooku. 

Ovaj otvoreni govor mržnje i poziv na nasilje Alispahić je dijelio i na Facebook stranici istoimenog portala “Antimigrant”. Međutim, na Facebooku postoje pravila koja definišu kakav sadržaj je prihvatljiv a kakav nije, koja se u posljednje vrijeme sve više pooštravaju, kao i efikasnost njihove primjene. To u praksi znači da se objave koje korisnici prijavljuju za govor mržnje po bilo kojoj osnovi, pregledaju i uklanjaju sa Facebooka mnogo brže nego ranije - a upravo to se desilo i Fatmiru Alispahiću.

On je, međutim, svojim čitateljima to predstavio kao zavjeru “agenata Facebooka” koji blokiraju iznošenje istine, onakve kakvom je vidi Fatmir Alispahić. 

Tako je na portalu “Antimigrant” 11. aprila objavljen članak pod naslovom:

Agenti Facebooka blokiraju profile i brišu objave portala Antimigrant
U proteklih nekoliko dana zabilježili smo desetak slučajeva da je Facebook izbrisao objave portala Antimigrant, te je u više navrata blokirao privatne profile sa kojih su dijeljene objave.

U jednoj rečenici u kojoj je navodno objašnjeno zašto su obrisane objave portala “Antimigrant”, pomenuti su “obavještajci” i “desetine agenata”, a migranti su nazvani “ISIL-ovcima” i “ubicama” - bez ikakvog povoda ili dokaza za to.

Možda možemo razumjeti da obavještajci koji dovoze tzv. migrante u Bosnu, s ciljem okupacije bošnjačkog životnog prostora, prate ovaj portal, ali je teško razumjeti da postoje očito desetine agenata koji prate razne privatne profile, kako bi se u cijelosti blokirala istina o zavjeri protiv Bosne i Bošnjaka – kojima se pakuje dolazak poraženog ISIL-a pod maskom tzv. migranata, i pod zloupotrebom vjerskog muslimanskog sentimenta, u ime kojega još uvijek većina Bošnjaka svoje sutrašnje ubice dočekuje kao “braću u vjeri”.

Ne postoje nikakvi “desetine agenata koji prate razne privatne profile”. Postoji algoritam koji automatski prepoznaje govor mržnje, odnosno ključne riječi. Ako algoritam prepozna govor mržnje, sadržaj se sa Facebooka uklanja. Drugi način na koji funkcioniše uklanjanje objava sa Facebooka jesu prijave korisnika. Ako dovoljan broj korisnika prijavi neku objavu i označi je kao govor mržnje ili lažni sadržaj, Facebook administratori pregledaju prijave te uklanjaju objavu ukoliko zaključe da su prijave osnovane. 

U članku se, pak, moderiranje objava koje sadrže govor mržnje - konkretno objave na profilu Fatmira Alispahića, o kojem se u članku piše u trećem licu - predstavlja kao “ilustrativan primjer blokiranja istine o zavjeri protiv Bosne i Bošnjaka”:

Ilustrativan primjer je blokada preporuke za čitanje portala Antimigrant, koju je na svojoj stranici objavio Fatmir Alispahić, da bi ta preporuka bila izbrisana, a njegov pristup objavljivanju na stranici blokiran na sedam dana. Zapravo se u slijedu događaja potvrdilo ono što je Fatmir Alispahić napisao u svojoj objavi čiju kopiju objavljujemo. Zato čitajte i dijelite objave portala Antimigrant – jer je ovaj medij jedini glas istine protiv velike genocidne zavjere kojoj je izložen bošnjački narod.

Dva dana kasnije, 13. aprila, objavljen je novi, vrlo sličan članak, koji se sastoji od svega dvije rečenice:

Facebook blokada se nastavlja : FB ne dozvoljava otvaranje profila/ stranice Antimigrant!
Prilikom registracije facebook profila Antimigrat, traženi su dodatni podaci i informacije,koji inače nisu uobičajeni, da bismo potom bili obaviješteni da je naš račun onemogućen.
Podsjećamo da smo proteklih dana, također, bili svjedoci da je FB brisao objave portala Antimigrant, te blokirao privatne profile sa kojih su dijeljene objave ovog portala.

Kao dokaz je priložena fotografija koja zapravo ne govori ništa - vidimo informaciju koja govori da je nalog blokiran, ali ne vidimo koji nalog je u pitanju.

Dan kasnije, 14. aprila, objavljen je članak u kom se govori o Facebook stranici “Izbjeglice u Velikoj kladuši”, i to pod naslovom  “Uloga Facebooka u sakrivanju migrantskog terora nad Bošnjacima”. Na kraju ovog članka priložena su dva screenshot-a, spojena u jednu sliku, vjerovatno kao dokaz navodne ciljane cenzure stranice ili profila “Antimigrant” (uz sliku nije dat nikakav tekstualni komentar).

Prema onome što možemo vidjeti na prvoj fotografiji, autor članka je kreirao ili pokušao kreirati privatni profil za svoj portal - što je samo po sebi zabranjeno na Facebooku, jer profili moraju predstavljati privatne osobe, dok za sve ostale vrste predstavljanja i promocije služe Facebook stranice. 

U samom članku se, pak, navodna cenzura ovog portala stavlja naporedo sa činjenicom da Facebook nije blokirao rad stranice sa čijim radom se autor ne slaže:

“Uloga Facebooka u sakrivanju migrantskog terora nad Bošnjacima”.
Iako iz Unsko-sanskog kantona svakodnevno, najčešće putem društvenih mreža, stižu vapaji građana za rješavanjem problema migranata na ovom području, koji kriminalnim radnjama i ponašanjem narušavaju njihovu sigurnost i sigurnost njihovih porodica, na fb stranici pod nazivom „Izbjeglice u Velikoj Kladuši- Refugees in Velika Kladuša“ nećete naći ni jedan podatak o svakodnevnim torturama, kojima su od strane migranata  izloženi građani ovog područja.
Naprotiv, stranica je krcata afirmativnim pričama o migrantima i sadržajima, koji građane trebaju ubijediti, da je teror kojemu su izloženi stvar njihove pogrešne percepcije i predrasuda.
Postavljamo logično pitanje, ako iza priče o migrantima ne stoji organizirana zavjera protiv Bošnjaka, kako je onda moguće da može postojati fb stranica koja štiti migrante od svojih sugrađana, a ne može postojati fb stranica koja raskrinkava ovu podvalu Bošnjacima i prenosi stvarno stanje sa terena?!

Objave na  Facebook stranici "Izbjegice u Velikoj kladuši" nisu izmišljene teorije zavjere bez ikakvog dokaza, niti pitanja bez odgovora. Priče koje se objavljuju na ovoj stranici su istinite životne priče, bazirane na stvarnim primjerima i iskustvima i potkrijepljene dokazima, ne sadrže govor mržnje, niti pozivaju na “mlaćenje” i ubistva. I to je razlog zbog kojeg stranica “Izbjeglice u Velikoj kladuši” može neometano objavljivati sadržaj, a “Antimigrant” ne može. Ne postoji nikakvo “sakrivanje istine migrantskog terora” - radi se naprosto o činjenici da stranica “Izbjeglice u Velikoj Kladuši” ni na koji način ne krši Facebookova pravila, za razliku od objava stranice Antimigrant i samog Alispahića.

U aprilu je na portalu Antimigrant objavljen još jedan članak slične tematike, ovaj put pod naslovom:

Zašto fb administracija NE BLOKIRA tzv. ” patriote” koji Bošnjake pozivaju na rat, a blokira one koji raskrinkavaju tzv.migrantsku krizu?
U posljednje vrijeme svjedoci smo brojnih blokada privatnih fb profila na društvenim mrežama, sa kojih se objavljuje istina o migrantskom teroru nad građanima BiH.Postavlje se pitanje zašto fb administracija NE BLOKIRA tzv. “patriote” koji Bošnjake pozivaju na rat, a blokira one koji raskrinkavaju tzv. migrantsku krizu.

“Istina” o kojoj se govori u članku nije nikakva istina niti je pružen bilo kakav provjerljiv i valjan dokaz za teorije koje se iznose. “Istina” o kojoj se govori otvoreni je govor mržnje i poziv na nasilje. Ovaj članak je zapravo prepričani Facebook status izvjesnog Mufida Likica koji je priložen u članku. 

Još jedan članak o “tajnim Facebook agentima” objavljen je na portalu “Antimigrant” 20. maja pod naslovom:

Antimigrant ponovo na meti fb agenata: Blokirana fb stranica Antimigrant.ba
Jučer , (19.05.2019.) objavili smo  putem portala Antimigrant.ba 2 komentara, koji su preneseni na fb stranicu, a zbog kojih je uslijedila  blokada fb stranice Antimigrant.ba
U jednom od tekstova postavljeno je 12 ključnih pitanja u vezi migranata i migrantske krize u BiH, i gle čuda, već sutradan dobili smo jasan odgovor – istina se po svaku cijenu mora sakriti.
A kako će se sakriti, e tako što će se blokirati stranica jer ruši standarde zajednice. Naravno da ruši, jer razotkriva istinu i brka planove onima koji bi da se istina ne vidi.

Šta je “istina koja se po svaku cijenu mora sakriti”

Ovako izgledaju naslovi "dva komentara", odnosno članka portala "Antimigrant":

"Migrantska kriza u BiH: Pitanja koja čekaju odgovore"

"Uskoro će jedan Bošnjak ubiti jednog migranta"

U jednom slučaju se radi o članku u kojem se skoro pa direktno najavljuje ubistvo. U drugom slučaju, između ostalog, navodi se da su “mnogi migranti mogući bivši borci Isila ili neke druge vojne islamističke formacije”. Ponovo, nikakvi dokazi nisu priloženi za tvrdnje koje su iznesene. Sa druge strane, najava ubistva dovoljan je razlog za uklanjanje bilo koje objave na Facebooku, obzirom da direktno krši pravila ove društvene mreže. Upravo kršenja pravila i poziv na nasilje jedini su razlog zbog kojeg su navedene objave uklonjenje, te ne postoje nikakva namjera da se "istina se po svaku cijenu mora sakriti".

Šesti i posljednji “članak” na ovu temu objavljen je krajem juna pod naslovom

“Poziv na bojkot facebook stranice Antimigrant"
U samom “članku” da ne postoji nijedna riječ teksta - priložena je samo fotografija objave sa Facebooka u kojoj se poziva na prijavljivanje stranice “Antimigrant” zbog govora mržnje.  Upravo u ovom posljednjem članku autor tekstova svojim čltateljima dao je odgovor na pitanje zašto Facebook uklanja sadržaj portala “Antimigrant”: zato što sadrži govor mržnje i poziv na nasilje, što je dovelo do niza prijava korisnika Facebooka.

U svakom od šest članaka tvrdi se da je zapravo u pitanju zavjera “agenata Facebooka” koji “sakrivaju istinu o migrantskom teroru” koji se se vodi od strane “poraženog ISIL-a pod maskom tzv. Migranata” među kojima su “ubice”. Svaki put, autor je tvrdio da upravo on iznosi istinu i “raskrinkava” zavjere”. Za “raskrinkavanje” i navodnu istinu pritom nije priložen nikakav dokaz niti kredibilan izvor. Ni u jednom od članaka nije objašnjeno ni šta propisuju Facebookova pravila u kontekstu sadržaja koji se objavljuje. Iako je na Facebooku jasno navedeno da je sadržaj u kojem se iznosi govor mržnje i u kojem se direktno poziva na nasilje izričito zabranjen, tu informaciju autor je odlučiti ne uvrstiti u svoju zavjeru. Vjerovatno zato što bi time cijela teorija o “agentima Facebooka koji prate privatne profile” pala u vodu. 

Na osnovu svih iznesenih činjenica, članke portala “Antimigrant” ocjenjujemo kao teoriju zavjere, pristrasno izvještavanje i manipulisanje činjenicama. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 11.04.2019

Antimigrant: Agenti Facebooka blokiraju profile i brišu objave portala Antimigrant

U proteklih nekoliko dana zabilježili smo desetak slučajeva da je Facebook izbrisao objave portala Antimigrant, te je u više navrata blokirao privatne...

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
Teorija zavjere 13.04.2019

Antimigrant: Facebook blokada se nastavlja : FB ne dozvoljava otvaranje profila/ stranice Antimigrant!

Prilikom registracije facebook profila Antimigrat, traženi su dodatni podaci i informacije, koji inače nisu uobičajeni, da bismo potom bili obaviješt...

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
Teorija zavjere 14.04.2019

Antimigrant: Uloga Facebooka u sakrivanju migrantskog terora nad Bošnjacima

Iako iz Unsko-sanskog kantona svakodnevno, najčešće putem društvenih mreža, stižu vapaji građana za rješavanjem problema migranata na ovom području, k...

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
Teorija zavjere 29.04.2019

Antimigrant: Zašto fb administracija NE BLOKIRA tzv. ” patriote” koji Bošnjake pozivaju na rat, a blokira one koji raskrinkavaju tzv.migrantsku krizu?

U posljednje vrijeme svjedoci smo brojnih blokada privatnih fb profila na društvenim mrežama, sa kojih se objavljuje istina o migrantskom teroru nad g...

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
Teorija zavjere 20.05.2019

Antimigrant: Antimigrant ponovo na meti fb agenata: Blokirana fb stranica Antimigrant.ba

učer , (19.05.2019.) objavili smo  putem portala Antimigrant.ba  2 komentara, koji su preneseni na fb stranicu, a zbog kojih je uslijedila  blokada  f...

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
Teorija zavjere 21.07.2019

Antimigrant: Poziv na bojkot facebook stranice Antimigrant

...

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje