Raskrinkavanje.ba

Testiranje 5G mreže u BiH nije proizvelo “čudne oblake”, niti “mučninu i glavobolju” kod anonimnog Sarajlije

Nakon što je BH Telecom saopštio da je testirao 5G mrežu u Bosni i Hercegovini, portal “Doznajemo” je objavio članak o navodnom “svjedočenju Sarajlije o čudnim oblacima” koji su se pojavili na nebu tokom testiranja.

Portal Doznajemo je 19. maja objavio članak u čijem se naslovu i podnaslovu najavljuje “svjedočenje Sarajlije” o pojavljivanju čudnih oblaka dok je BH Telecom testirao 5G mrežu:

SARAJLIJA SVJEDOČI "Dok je Telekom testirao 5G mrežu na nebu su se pojavili čudni oblaci, meni je.."

“Nakon toga sam ušao u stan - nemoćan, malaksao i sa glavoboljom. Poslije mi je bila i mučnina. Trajalo je takvo stanje jedno tri sata. Prošlo je...”

U članku se na početku iznose informacije o testiranju 5G mreže u BiH, koje je 17. maja objavio BH Telecom:

Prije dva dana na svojim stranicama BH Telecom objavio je vijest o testiranju 5G mreže, a vezano uz 17.05., koji se obilježava kao Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva (WTISD).
- Ove godine, simbolično na Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva, želimo istaknuti kako smo proveli testiranje 5G mreže - naveli su iz spomenute kompanije i dodali:
- Posebna vrijednost ovog testiranja je u činjenici da je  5G tehnologija testirana u multivendorskom okruženju i sa najsavremenijom opremom, te da su naši inženjeri i pored izuzetno složenih okolnosti rada u okvirima globalne pandemije, poštujući sve propisane mjere sigurnosti, za kratko vrijeme po uvođenju 4G mreže uspjeli pustiti u aktivan rad i 5G mrežu. Izvršeno je mjerenje jačine EM polja po referentnoj metodologiji u okolini 5G i pridružene 4G bazne stanice. Izmjerene vrijednosti su bile unutar referentnih i u skladu sa najstrožijim svjetskim normama i standardima

Anonimni/a autor/ka ovog članka dalje navodi da vjerovanje kako 5G mreža može štetno djelovati “nije potkrijepljeno ničim stručnim”.

Poznato je, naravno, da se oko pete generacije standarda bežičnog prenosa telekomunikacijskih podataka "pletu razne priče", a nije mali broj ljudi koji vjeruje u - ničim stručnim potkrijepljene - tvrdnje o nekakvim lošim djelovanjima ove tehnologije.

Na samom kraju članka, uprkos senzacionalističkom naslovu u kojemu je najavljeno “svjedočenje Sarajlije”, navodi se da je redakcija ovog portala “na internetu pronašla zanimljiv status”, ali i da “nije poznato da li je riječ o šali ili autentičnom svjedočanstvu”. 

Ovo svjedoči i zanimljiv status jednog Bosanca kojeg smo pronašli na Internetu. Nije nam poznato je li riječ o šali ili autentičnom svjedočanstvu:
- 17.maj. Predvečer, prediftarsko vrijeme. Primijetio sam čudnu strukturu oblaka. Pozvao ženu. I ona je kazala da do sada nije vidjela ništa slično. Proveo sam poslije iftara jedno pola sata na balkonu. Nakon toga sam ušao u stan - nemoćan, malaksao i sa glavoboljom. Poslije mi je bila i mučnina. Trajalo je takvo stanje jedno tri sata. Prošlo je.
Danas sam doznao da je #bhtelecom tog dana vršio testiranja #5G mreže. Slučajnost ili ne?

S obzirom da na internetu nismo pronašli originalni status koji je citiran u članku, obratili smo se redakciji portala Doznajemo kako bi nas uputili na njegov izvor. Na naš upit, urednik portala odgovorio je sljedeće:

“Da, u pravu ste da je spomenuti članak objavljen na našem portalu te je jasno naznačeno da su u pitanju ničim potkrijepljene teorije o štetnom djelovanju 5. generacije mobilnih mreža. Također, u poveznom linku ponuđen je tekst u kojem je stručno obrazloženo da spomenutog djelovanja nema.
Što se tiče izvora objave, u pitanju je status čiji autor nije želio da njegov puni identitet bude objavljen van kruga njegovih prijatelja.”

Na osnovu ovog odgovora nije moguće utvrditi da li je i gdje objavljen ovakav status, te da li je isti bio šaljivog karaktera ili ne. No, činjenica je da špekulacije o “oblacima i mučnini” kao posljedici testiranja 5G mreže u BiH, čak i ukoliko jesu ozbiljno napisane, ne mogu biti tačne. 

Informacije o testiranju 5G mreže koje su se našle u članku portala Doznajemo, zapravo su dio saopštenja koje je 17. maja objavljeno na stranici BH Telecoma pod naslovom “BH Telecom kao tehnološki lider u telekomunikacijama završio testiranje 5G mreže”. U saopštenju se navodi da sa “Sedamnaesti maj obilježava kao Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva”, te da iz ove kompanije upravo na ovaj dan simbolično “žele istaknuti kako su proveli testiranje 5G mreže”. Saopštenje je pratio i promotivni video koji je objavljen istog dana. 

Dakle, 17. maja je objavljena informacija o sprovedenom testiranju, a samo testiranje je izvršeno ranije, što je više nego očigledno iz saopštenja i videa koje je objavio BH Telecom. Sama tvrdnja da je “BH Telecom 17. maja vršio testiranje 5G mreže”, je netačna, a sa njom i (navodno) “svjedočenje” o posljedicama testiranja. 

Sve je ovo očito bilo poznato i anonimnom autoru/ki ovog članka, te je navodni status sa “svjedočenjem Sarajlije” i prenijet uz ogradu da je nejasno je li bio šaljivog karaktera. To ipak nije spriječilo redakciju portala da ove besmislene tvrdnje postavi u sam naslov i podnaslov članka, te ga ocjenjujemo kao klikbejt

(raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 19.05.2020

Doznajemo: SARAJLIJA SVJEDOČI "Dok je Telekom testirao 5G mrežu na nebu su se pojavili čudni oblaci, meni je.."

"Nakon toga sam ušao u stan - nemoćan, malaksao i sa glavoboljom. Poslije mi je bila i mučnina. Trajalo je takvo stanje jedno tri sata. Prošlo je..."

  • Klikbejt
Klikbejt 20.05.2020

Novi horizonti: SARAJLIJA SVJEDOČI “DOK JE TELEKOM TESTIRAO 5G MREŽU NA NEBU SU SE POJAVILI ČUDNI OBLACI, MENI JE..”

“Nakon toga sam ušao u stan – nemoćan, malaksao i sa glavoboljom. Poslije mi je bila i mučnina. Trajalo je takvo stanje jedno tri sata. Prošlo je…” P...

  • Klikbejt
Klikbejt 20.05.2020

Svaštarija: SARAJLIJA SVJEDOČI “Dok je Telekom testirao 5G mrežu na nebu su se pojavili čudni oblaci, meni je..”

Prije dva dana na svojim stranicama BH Telecom objavio je vijest o testiranju 5G mreže, a vezano uz 17.05., koji se obilježava kao Svjetski dan teleko...

  • Klikbejt
Klikbejt 20.05.2020

Islamski-portal: SARAJLIJA SVJEDOČI “Dok je Telekom testirao 5G mrežu na nebu su se pojavili čudni oblaci, meni je..” |

“Nakon toga sam ušao u stan – nemoćan, malaksao i sa glavoboljom. Poslije mi je bila i mučnina. Trajalo je takvo stanje jedno tri sata. Prošlo je…” P...

  • Klikbejt