Raskrinkavanje.ba

Testiranje raketnog motora u SAD-u nema nikakve veze sa vještačkim oblacima

Videosnimak koji prikazuje testiranje pogonskog raketnog motora RS-25 za raketu Space Launch System i paru koja je tom prilikom oslobođena, na Facebook profilu Kraljevic Marko III podijeljen je uz insinuacije da je riječ o vještačkim oblacima kojim NASA pokušava da “zakloni sunce”.

Na Facebook profilu Kraljevic Marko III 19.5.2021. objavljen je videosnimak nastao na nepoznatoj lokaciji, uz opis koji sadrži pitanje “Da li NASA pokušava da zakloni sunce vještačkim oblacima?”:

Da li NASA pokušava da ZAKLONI SUNCE sa VEŠTAČKIM OBLACIMA???

gledajte, DELITE!!!!!

 


Sa ovog profila objava je za nekoliko dana podijeljena preko 2.000 puta.

 

Šta snimak prikazuje?

 

Video objavljen na profilu Kraljevic Marko III, koji traje oko četiri i po minute, zapravo je dio dužeg snimka objavljenog na YouTube kanalu Američke svemirske agencije (NASA) 19.10.2017. godine. Kako je navedeno na ovom kanalu, na snimku je prikazano testiranje raketnog motora RS-25 E 2063 u svemirskom centru Stennis u Mississippiju.

Inženjeri u NASA-inom svemirskom centru Stennis, u Mississippiju, 19. oktobra dovršili su testiranje raketnog motora RS-25 E2063, pogonskog motora nove NASA-ine rakete Space Launch System (SLS). Od motora E2063 se očekuje da osnaži pogonsku moć rakete SLS na njenoj Istraživačkoj misiji 2 ( EM 2), prvom letu sa ljudskom posadom.      

Originalni video traje osam minuta i 53 sekunde, a dio objavljen na profilu Kraljevic Marko III počinje od 13. sekunde snimka. 

 

O testiranju raketnog motora RS-25 E 2063 izvještavali su i mediji. Ovaj video objavljen je i na portalu The Sun u članku od 20. oktobra 2017, dan nakon što je snimak nastao.  

Ovaj gigantski pojačivač izbacio je ogromne oblake dima prilikom ispaljivanja, šaljući gusti smog koji je kuljao u nebo.

Supermoćni motor na kraju će biti ugrađen u novu NASA-inu raketu nazvanu Space Launch System (SLS).

Četiri pojačala koristit će se za pogon ove rakete koja je dizajnirana da “pošalje ljude daleko u svemir, dalje nego što su ikada putovali, uključujući putovanje na Mars”.

Ovaj pionirski motor najsnažniji je pojačivač na svijetu i koristit će se tokom prve misije svemirske letjelice Orion 2018. godine, koja će biti poslata u svemir na SLS-u.    

Video je i prije zloupotrebljavan u svrhu promovisanja različitih teorija zavjera i dijeljen kao dokaz upravljanja vremenskim prilikama. Korisnici društvenih mreža na engleskom govornom području još 2019. godine dijelili su snimak koji je kombinacija ovog videa i videa iz jedne epizode BBC-ovog programa “Top Gear” iz 2010. godine. U pomenutoj epizodi “Top Geara” voditelj Jeremy Clarkson posjetio je svemirski centar Stennis i snimao testiranje raketnog motora RS-68. Kombinacija ova dva videa dijeljena je uz tvrdnje da prikazuje NASA-ino postrojenje za pravljenje vještačkih oblaka.

Valerie Buckingham iz NASA-e za AFP je još 2019. godine rekla da obmanjujući snimci ne prikazuju postrojenje za pravljenje vještačkih oblaka, niti je NASA stvorila takvo postrojenje. Ona je objasnila da se para i kiša stvaraju u samom procesu miješanja vodonika i kiseonika.

“Motori u videu rade pomoću tečnih goriva vodonika i kiseonika. Hemijski sastav vode je H2O (vodik i kiseonik). Oni se miješaju u komori za izgaranje i pale, što rezultira izuzetno visokom temperaturom pare (6000 stupnjeva F) koja izlazi iz mlaznice vrlo velikom brzinom i pritiskom. Ta para se širi u atmosferi, stvarajući oblak pare koji se hladi i pretvara opet u vodu i kišu, u zavisnosti od temperature i vlažnosti vazduha u vrijeme testiranja. U deflektoru plamena također teče voda koja se miješa u oblaku. Para koja se ispusti tokom testiranja je voda i ne zagađuje atmosferu”, kazala je Buckingham.    

Budući da videozapis ne prikazuje vještačke oblake već testiranje pogonskog raketnog motora RS-25 za raketu Space Launch System i paru koja je tom prilikom oslobođena, objava na profilu Kraljevic Marko III dobija ocjenu teorija zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 19.05.2021

Facebook profili i stranice: Facebook profil Kraljevic Marko III: Da li NASA pokušava da ZAKLONI SUNCE sa VEŠTAČKIM OBLACIMA???

Da li NASA pokušava da ZAKLONI SUNCE sa VEŠTAČKIM OBLACIMA???

  • Teorija zavjere