“Titanic” nije namjerno potopljen niti je njegovo potonuće povezano s osnivanjem američke centralne banke

Teorija zavjere koja povezuje potonuće “Titanica” s osnivanjem američke centralne banke “oživljena je” nakon tragedije ronilice “Titan”.

Foto: MrDm, Freepik 

Petočlana posada koja je u ronilici “Titan” kompanije OceanGate krenula 17.6.2023. u ekspediciju ka olupini “Titanica” poginula je kada je ronilica implodirala i potonula na dno Atlantskog okeana. No, nakon tragedije, na površinu su “izronile” višestruko opovrgnute teorije zavjere o “Titanicu”.  

Tako je na Facebooku 23. juna 2023. godine objavljen prevedeni videosnimak s TikToka u kom muškarac prepričava “teoriju” o tome da je iza potonuća “Titanica” bio plan uspostavljanja američkih Federalnih rezervi, centralne banke Sjedinjenih Američkih Država.

Muškarac u videosnimku govori da su na “Titanicu” trebali biti neki izuzetno bogati ljudi, poput J.P. Morgana, Johna Rockefellera i Rothschilda, ali i Jacoba Astora, “najbogatijeg čovjeka na svijetu u to vrijeme”, koji se protivio ideji američke centralne banke. J.P. Morgan, neki Rothschildi i drugi, navodi muškarac, koji su podržavali ideju centralne banke odustali su od putovanja netom prije isplovljavanja broda bez ikakvog objašnjenja, a pet dana kasnije “Titanic” je potonuo. Iako je Jacob Astor najbogatiji čovjek na svijetu, nije uspio naći mjesto u nekom od čamaca za spašavanje. Ubrzo nakon toga, Morgan, Rockefeller i Rothschild 1913. godine u saveznoj državi Georgiji, bez Astora koji bi im stajao na putu, osnivaju američke Federalne rezerve. Izlaganje je završio sugestivnim pitanjem da li je riječ o slučajnosti ili zavjeri. 

Tvrdnje koje potonuće “Titanica” dovode u vezu s osnivanjem Federalnih rezervi u junu su se dijelile i u sklopu teorije zavjere QAnon, što se može vidjeti na ovom linku. Međutim, ovakvi se navodi na našem govornom području dijele zapravo godinama. 

Najraniju objavu u kojoj se detaljno opisuje narativ ove teorije zavjere o potonuću “Titanica” pronašli smo u članku portala 24 sata. On je objavljen 23. januara 2014. godine u sklopu specijala “Teorije zavjere”. Naslov ovog članka glasi ovako: 

Titanic je namjerno potopljen kako bi bankari pokorili svijet

U uvodu teksta navedeno je da će taj portal svaki drugi dan u sklopu serijala objavljivati priče iz domene teorija zavjere, a jedna od njih je i ona o namjernom potonuću “Titanica”. Brojni portali su do danas prenijeli taj tekst, opremili ga naslovom s tvrdnjom da je “Titanic namjerno potopljen”, a u tekstu, barem u jednom dijelu, imali napomenu da je ta priča dio narativa teorije zavjere o namjernom potonuću. Uprkos tome, u samim tekstovima nije objašnjeno da takva teorija zavjere nema utemeljenja u stvarnosti. 

Među portalima koji su na taj način prenijeli tekst su Novi svjetski poredak, Telegraf, Haber, BN, Aktuelno, Happy TV, Udruga Hrvatski Ratnik, Croativ i drugi.

Novi svjetski poredak i Croativ objavili su i tekstove u kojima se tvrdi da je J.P. Morgan potopio “Titanic” da bi osnovao Federalne rezerve, no u njima nema otklona da je riječ o teoriji zavjere. 

 

Šta su činjenice?

“RMS (Royal Mail Service) Titanic”, luksuzni putnički brod u vlasništvu kompanije White Star Line, potonuo je u noći između 14. i 15. aprila 1912. godine nakon što je svojom desnom stranom udario u santu leda – na svom prvom i posljednjem putovanju od Southamptona u Ujedinjenom Kraljevstvu do New Yorka u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Priča o ovom brodu inspirisala je mnogobrojna djela popularne kulture, no istovremeno je inspiracija teoretičarima/kama zavjere koji smatraju da potonuće “nepotopivog” broda nije bila nesreća, nego rezultat smišljenog čina.

Osnova teorije o namjernom potapanju broda

U sklopu narativa o namjernom potapanju “Titanica” i osnivanju Federalnih rezervi tvrdi se da su početkom 1900-ih postojala dva tabora. Jedan je bio bankarski kartel, kog su činili Rothschild, Rockefeller i J. P. Morgan, koji su zagovarali osnivanje američke centralne banke. Drugi tabor činili su američki biznismeni John J. Astor, Isidor Straus i Benjamin Guggenheim – i oni su bili protivnici osnivanja takve banke. 

Iako su svi oni trebali biti na brodu, po ovoj teoriji isplovili su samo “protivnici” ideje i svi su poginuli u potonuću. J.P. Morgan, koji je bio vlasnik White Star Linea, navodno je otkazao putovanje tik pred isplovljavanje, opravdavajući to bolešću. Međutim, po saopštenju da je brod potonuo, ispostavilo se da je zdrav i da je bio sa svojom ljubavnicom. 

Ovakva priča “dokazuje” da je brod namjerno potopljen kako bi se eliminisali protivnici ideje o osnivanju Federalnih rezervi (kolokvijalno FED), koje su zvanično uspostavljene u decembru 1913. godine. Osnivanje FED-a se u ovoj teoriji zavjere opisuje kao početak “Novog svjetskog poretka”. 

Tvrdnje o tome da je “Titanic” namjerno potopljen kako bi se olakšao proces stvaranja Federalnih rezervi, koje su se na društvenim mrežama širile na engleskom jeziku, analizirao je Reuters u tekstu objavljenom 17.3.2021. godine. Reuters navodi da iako je Morgan zaista propustio putovanje “Titanicom”, ne postoje dokazi da je to uradio jer je znao da će brod potonuti. Historičari su razmatrali više opcija zašto se Morgan nije pojavio na brodu, no nijedna nije vezana za Federalne rezerve.

“Nikada nisam uspio da pronađem autoritativan izvor iz 1912. koji objašnjava tačan razlog zašto je J. P. Morgan otkazao svoje putovanje na ‘Titanicu’, ali to definitivno nije učinio tek u ‘satima pred polazak broda’, rekao je u e-mailu za Reuters stručnjak za “Titanic” George Behe (ovdje) [arhivirano].

U međuvremenu, Don Lynch, historičar iz organizacije Titanic Historical Society (THS) (bit.ly/3l7uI9O), rekao je: “Jedan od biografa J. P. Morgana rekao je da je Francuska mijenjala svoje zakone kako bi spriječila Amerikance da izvoze umjetnička blaga iz te zemlje, pa je Morgan otišao u Pariz kako bi nadgledao iznošenje kupljenih umjetnina iz zemlje prije nego što novi zakoni stupe na snagu.”

Reuters navodi da je tačno da su Isidor Straus, vlasnik robne kuće Macy’s, Benjamin Guggenheim, šef rudnika, i tajkun John Jacob Astor (1, 2, 3) poginuli u potonuću broda. Međutim, ne postoje dokazi da su oni bili mete namjerne sabotaže, kao ni to da su sva trojica bili protivnici Morganove ideje o centralizovanoj banci, navodi Reuters. 

George Behe, ekspert za Titanic, rekao je za Reuters da u 45 godina istraživanja broda nije uspio pronaći dokumente koji dokazuju da su ova tri čovjeka bila protiv uspostavljanja Federalnih rezervi. Štaviše, prema istraživanju The Washington Posta, Straus je zapravo govorio u korist prijedloga uspostavljanja centralne banke:

Ustvari, istraživanje Washington Posta otkrilo je da, iako Astor i Guggenheim nisu zauzeli javni stav po tom pitanju, Straus se navodno izjasnio u prilog prijedloga (ovdje i ovdje) [1, 2].

Reuters navodi i to da se eksperti slažu da je potonuće “Titanica”, u kom je poginulo više od 1.500 ljudi, bilo incident. Kada je riječ o detaljima koji su doveli do tragedije, postoji više tumačenja.

Jedno od objašnjenja, govori Behe, jeste da su brodski oficiri “pogrešno vjerovali” da bi dobra vidljivost na otvorenom moru bila prednost za pravovremeno uočavanje opasnosti. 

“Sudar s ledenim brijegom koji je uslijedio bio je samo nesretan rezultat spleta nepovoljnih okolnosti (mirna voda, bez mjesečine itd.) i nije imao nikakve veze s bilo kakvom smiješnom teorijom zavjere povezanom s Federalnim rezervama”, dodao je.

Reuters je izvijestio o još jednom mogućem objašnjenju iz 2010. godine koje je sugerisalo da je brod udario u santu leda zbog fundamentalne greške u upravljanju i da je potonuo tako brzo jer je jedan član posade uvjerio kapetana da nastavi ploviti (ovdje).

Encyclopaedia Britannica kaže da je takva greška u upravljanju “uzrokovala da ‘Titanic’ skrene sporije nego da se kretao prvobitnom brzinom. Većina stručnjaka vjeruje da brod ne bi potonuo da je udario u santu leda pramcem” (ovdje).

Tvrdnje da potonuće “Titanica” nije bila nesreća, nego dio plana da se eliminišu protivnici uspostavljanja američke centralne banke, ocjenjujemo kao teoriju zavjere. Naslove s tvrdnjom da je brod namjerno potopljen, za koju je u člancima navedeno da je teorija zavjere, ocjenjujemo kao klikbejt

Napomena

14.7.2023: Portal Telegraf je u ocijenjeni članak uvrstio izmjene u skladu sa činjenicama iz ove analize, pa mu je dodana i ocjena ispravljeno. 

8.9.2023: Članci portala Croativ i Novi svjetski poredak koji su ocijenjeni u ovoj analizi naknadno su povezani sa analizom zbog tehničkih razloga.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 13. 07. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Podzemni tuneli u Gazi “otkriveni” u klikbejt-naslovima

Mediji godinama izvještavaju o mreži podzemnih tunela u Pojasu Gaze, a u ko...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Manipulisanje činjenicama
“Putinova jahta” primijećena je u turskoj luci Tuzla

Objava ruskog tajkuna u egzilu na društvenim mrežama o tome da je jahta Vla...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Eksperti koji “promovišu” preparat za erektilnu disfunkciju su izmišljeni

Preparat koji navodno eliminiše erektilnu disfunkciju promoviše se u tekstu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me