Tragedija u Posušju: Medijskom brzopletošću do greške u izvještavanju

Među prvim informacijama o novogodišnjoj tragediji u Posušju, u kojoj je život izgubilo osam mladih osoba, pojavila se i tvrdnja da su među nastradalima bile još dvije osobe koje se nalaze u teškom stanju. Ipak, radilo se o grešci koju je na putu ka mjestu tragedije na svom Twitter profilu objavio novinar Federalne televizije Sanel Kajan.

Ocijenjeni članci
Crna Hronika Greška; Ispravljeno; Oslobođenje Greška; Ispravljeno; Sarajevo Grad Greška; BH Magazin (.com) Greška; Hayat Greška; Ispravljeno;

Na portalu Crna hronika 1. januara 2021. godine objavljen je članak pod sljedećim naslovom:

DETALJI TRAGEDIJE U POSUŠJU: 10 MLADIH SPAVALO U VIKENDICI, SAMO DVOJE PREŽIVJELO!

U članku, između ostalog, piše: 

Na Tribistovu, u općini Posušje, dogodila se tragedija u kojoj je, prema još uvijek neutvrđenim informacijama, život izgubilo osam mladih osoba. Na putu do mjesta tragedije, saznajemo da je 10 mladih osoba bilo u vikendici, u selu Tribistovo, kod Posušja. Dvoje je živo, ali u teškom stanju uzrokovanim trovanjem

Iako je u članku ovog portala kao izvor naveden portal Federalna (.ba), u najranijoj, arhiviranoj verziji tog članka, tvrdnja o dvoje preživjelih se ne može pronaći.

Tragom ovih navoda, otkrili smo da se ista tvrdnja pominje i u člancima nekolicine drugih portala, uključujući i Oslobođenje. Oslobođenje je, pak, u svom članku objavilo i da je izvor tvrdnje o dvoje preživjelih novinar Federalne Televizije Sanel Kajan, koji je na svom Twitter profilu objavio sljedeće:

Na putu do mjesta tragedije, doznajem da je 10 mladih osoba bilo u vikendici, u selu Tribistovo, kod Posušja. 8 mrtvih! Dvoje je živo, ali u teškom stanju, s trovanjem. Informacije kojima trenutno raspolažem govore da su se ugušili od otrovnih gasova agregata za struju. — Sanel Kajan (@SanelKajan) January 1, 2021

Članke s istom tvrdnjom o dvoje preživjelih objavili su i portali Hayat, Sarajevo Grad i BH Magazin.

U međuvremenu, pomenuti tweet sa Kajanovog profila je obrisan, a iz mnogobrojnih izvora je potvrđeno da u vikendici u trenutku nesreće nije bilo deset, već osam osoba, te da nijedna od njih, nažalost, nije preživjela. 

S obzirom na to da se radi o dezinformaciji koju je novinar, kako je navedeno u objavi, dobio na putu ka mjestu tragedije, ta da je ista ubrzo uklonjena, ovu tvrdnju na portalu Crna hronika, ali i svim ostalim portalima koji su je prenijeli, ocjenjujemo kao grešku

Napomena, 20.01.2021.

Portal Oslobođenje je u originalnom članku ispravio netačne navode, pa u skladu sa izmijenjenom metodologijom (link), članku ovog portala dodijeljena je i ocjena ispravljeno. 

Napomena, 21.01.2021.

Portali Hayat i Crna hronika su u originalnom članku ispravili netačne navode, pa u skladu sa izmijenjenom metodologijom (link), člancima ovih portala dodijeljena je i ocjena ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Elma Murić Objavljeno: 19. 01. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 3 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Manipulative predstavljanje podataka sa američkog sistema VAERS

Društvenim mrežama se dijele podaci sa američkog sistema VAERS uz tvrdnje d...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama
Lažna vijest
Putin nije optužio Evropu i Ameriku za satanistički plan smanjenja svjetske populacije

Lažni govor ruskog predsjednika Vladimira Putina na naše govorno područje s...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Ne, Joe Biden nije jedini nosio masku na virtuelnom samitu

Tvrdnju da je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden jedini nos...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me